Geri Kabul Anlaşması nedir, ne demek?

Geri Kabul Anlaşması nedir, ne demek? Bakan Çavuşoğlu'nun "Yunanistan ile Geri Kabul Anlaşması'nı durdurduk" açıklamaları sonrası merak konusu oldu. Geri Kabul Anlaşması nedir, ne demek? Sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Geri Kabul Anlaşması nedir, ne demek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
7 Haziran 2018 Perşembe 16:19

Geri Kabul Anlaşması nedir, ne demek? Soruları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “Yunanistan ile ikili geri kabul anlaşmamız var. Şu anda o geri kabul anlaşmasını durdurduk" açıklamalrı sonrası merak konusu oldu. Geri Kabul Anlaşması nedir, ne demek? Soruarının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. Geri kabul anlaşması, Avrupa Birliğinin yaşadığı yasa dışı göçü engellemek için yürürlüğe koyduğu bir anlaşmadır. İşte Geri Kabul Anlaşması nedir, ne demek? Sorularının yanıtı.

Geri Kabul Anlaşması Nedir, Ne Demek?

Geri kabul anlaşması, Avrupa Birliğinin yaşadığı yasa dışı göçü engellemek için yürürlüğe koyduğu bir anlaşmadır. Avrupa Birliği, geri kabul anlaşmasını imzalayan ülkelerden gelen yasa dışı göçmenleri ülkelerine iade etmektedir. Türkiye, yasa dışı göç sorununda bir kaynak ülke olmaktan ziyade, bir transit ülke konumundadır. Bu durumda ortaya ülkemiz açısından bir sıkıntı çıkmaktadır. Çünkü bize geri gönderilen yasa dışı göçmenler, bizim ülkemizin vatandaşları olmayabilir. Bu sebepten dolayı da bu vatandaşların ülkelerine gönderilmeleri gerekir. Ancak bu vatandaşların ülkelerine iade edilebilmeleri için, ülkemizin de diğer ülkeler ile geri kabul anlaşması imzalamış olması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı Türkiye uzun yıllar geri kabul anlaşmasını imzalamaya yanaşmamıştır.

Türkiye’nin Hangi Ülkelerle Geri Kabul Anlaşması var?

Ülkemiz Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Suriye, Kırgızistan, Yunanistan, Romanya, Ukrayna, Pakistan, Nijerya, Rusya, Yemen, Bosna Hersek, Moldova, Belarus ve Karadağ ile de ikili geri kabul anlaşması imzalamıştır.

Türkiye Geri Kabul Anlaşmasını durdurabilir mi?

Evet. Anlaşma uygulamaya başlamasının ardından ülkemiz yasa dışı göçmenlerin geri kabullerini almaya başladı. Ancak vize muafiyeti konusunda ilerleme yaşanmaması durumunda ülkemiz geri kabul anlaşmasını fesih edebilecek.

Uzmanların çoğu geri kabul anlaşması imzalanmasından huzursuz durumdadır. Anlaşma metninde yer bulan “Türkiye’nin üçüncü ülke vatandaşları olan kaçakları kabul etmesi gerektiği” maddesi, Türkiye’nin AB için bir karakol görevi yapacağı yorumlarına sebep oldu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar