Gazeteci Ergun Çağatay hayatını kaybetti

Hayatını kaybeden gazeteci ve fotoğrafçı Ergun Çağatay Orly Havalimanı’na Asala tarafından yapılan baskında yaralanmıştı.

Gazeteci Ergun Çağatay hayatını kaybetti
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
16 Şubat 2018 Cuma 17:08

Gazeteci ve fotoğrafçı Ergun Çağatay açık kalp ameliyatı için yatırıldığı Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Çağatay, Paris’in güneyindeki Orly Havalimanı’na Asala tarafından yapılan baskında yaralanmıştı. Asala’nın Orly katliamında 2'si Türk 4'ü Fransız 1’i Amerikalı ve 1’i İsveçli 8 kişi ölmüştü, 28’i Türk 56 kişi yaralanmıştı. Saygın fotoğrafçılar arasında anılan Çağatay o yıllarda Ünlü SİPA Press ajansında görev yapıyordu.

Ergun Çağatay kimdir?

İzmir de doğdu.  İlkokulu bitirdikten sonra 1947-48 yılında orta öğrenimim için İstanbul'a Robert Kolej'e geldi ve bu eğitim kurumundan 1958 yılında mezun oldu. 
Yüksek öğrenimime İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde devam etti, ancak askerlik için ara verdiği hukuk tahsilini üçüncü sınıftan sonra tamamlamadan bıraktı.

Askerliğinden sonra bir reklam ajansında metin yazarı olarak başladığı iş hayatında bir gazetenin “ yetiştirilmek üzere gazeteci aranıyor “ ilanına cevap verdikten sonra gazeteciliğe başladı.

Fotoğraf çekmeye ise 1968 yılında, 31 yaşında eşinin hediye ettiği bir makinayla başladı. Bir tesadüf sonu1974 yılında Pariste GAMMA fotoğraf ajansına girdi ve yaşantısının bundan sonrasında bir fotomuhabir olarak dünyanın değişik yörelerinde koşturdu. 

1980 yılında kısa bir süre için gittiği ABD de New York ta Time / Life grubunda çalıştı. 

1982 yılında LIFE mecmuası için yaptığı karaciğer nakli ile ilgili kapak konusu olan röportajı, LIFE mecmuasının tarihindeki önemli röportajlardan biri olarak kabul edildi ve mecmuanın kitap ve diğer yan yayınlarında defalarca yayınlandı. 

1983 yılının temmuz ayında, bir iş seyahatinden sonra Türkiye'ye dönerken, Paris / Orly havaalanında Ermeni terör örgütü ASALA nın Türk Hava Yolları bilet kontuarına koyduğu bomba 9 kişinin ölümüne 50 ye yakın insanın yaralanmasına neden oldu. 

Patlamanın sonucunda çok ağır yaralanarak, %35 yanmış olarak günlerce komada kaldıktan sonra, beş yıla yakın bir süre yanık tedavisi gördü. 

Beş yılın sonunda yeniden çalışmaya başladı. 

Topkapı Sarayı Kütüphanesi ve buradaki el yazması nadir kitaplar üzerine yaptığı çalışma Japonya'dan Brezilya'ya kadar dünyanın çeşitli yayın organlarında basıldı.
Yeniden çalışmaya başladıktan bir süre sonra Avrupa'daki ikinci kuşak üzerine çalışmalar yaptı. 

Avrupa'ya gelen Türk, Cezayirli, Pakistanlı ailelerin Avrupa'da büyüyen ikinci kuşak çocukları üzerine araştırmalar yaptıktan sonra, Paris / Fransa'da Nathan Yayınevi için TÜRKİYE kitabını hazırladı.

Türkçe Konuşanlar projesi kapsamında Bir Zamanlar Orta Asya adlı bir kitap ve sergi hazırladı. 

Çoğunluğu XIX. yy. Orta Asya fotoğraflarından oluşan sergi, sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Taşkent (Özbekistan), Almati (Kazakistan), Austin (Texas /ABD), Kashiwazaki (Japonya) ve Uppsala (İsveç) şehirlerinde sergilenmiştir. 
Yine aynı proje çerçevesinde Çernobil den sonra dünyadaki en büyük çevre felaketi olarak nitelenen Aral Gölü'nü anlatan bir belgesel filmi Akademi Prodüksiyon şirketi ile ortak çalışma sonucunda hazırlanan filmden kısaltılarak hazırlanan 30 dakikalık bir film, Antalya Altın Portakal Film Festivalinde Kısa Belgesel Film dalında 98 yerli ve yabancı katılımcı arasından birincilik ödülü "Altın Portakal ı kazanmıştır. 

1992 yılından bu yana, Avrupa va Türkiye’de çeşitli kurumların (Başbakanlık Tanıtma Fonu dahil) desteğini alarak Türkçe Konuşanlar ( Turkic Speaking Peoples ) adlı projeyi 2005 yılında gerçekleştirdi. 

Çok geniş ve kapsamlı olan bu proje; kitap, sergi ve belgesel film çalışmaları hedeflenerek hazırlandı. 

İçinde 400 adet fotoğraf ve 37 makale ile 2006 yılının kasım ayında Turkic Speaking Peoples kitabı Almanyada Prestel Yayınevi tarafından Hollanda Kraliyet Vakfı Prince Claus Fund desteği ile yayınlandı . 

İngilizce olarak yayınlanan kitap Amerika Avrupa ile beraber Türkiyede de satışa sunuldu ve kısa sürede tükendi. 

Kitabın ikinci basımı 2008 yılında hazırlanırken aynı anda Türkçe baskısı da yayın olarak kitapçı raflarına girdi.

Son olarak Pariste 2009 Eylül ve 2010 Ocak / Şubat aylarında Türkçe Konuşanlar kitabı için çekilmiş fotoğraflardan oluşan iki sergisi açıldı.

Eylül 2009 da açılan sergi Paris ten sonra sırası ile La Rochelle, Clermont-Ferrand, Bordeaux (le Conseil général de Gironde), Lyon kentlerini dolaştı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar