Erdoğan: Obama ile İran arasında atılan o adım, barış adımıydı

BBC'ye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın İran kararı hakkında, "Obama ile İran arasında atılan o adım, barış adımıydı" ifadelerini kullandı

Erdoğan: Obama ile İran arasında atılan o adım, barış adımıydı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
14 Mayıs 2018 Pazartesi 08:37

Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'deki Hard Talk programına konuştu. Erdoğan, ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesini doğru bulmadığını  yineleyerek, "Bir defa devletler arasında devamlılık esastır, hele hele  anlaşmalar, uluslararası bir devamlılığın teminatıdır. Amerika, İran ve bunun  yanında diğer 5 ülke, anlaşmalar yapıldı, imzalar atıldı. Dolayısıyla buradaki  atılan imzalarla da ortaya bir ortak eylem planı çıktı. Bu ortak eylem planının  korunması gerekir. Obama ile İran arasında atılan o adım, barış adımıydı" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail ile İran arasındaki tartışmalar hakkında da açıklamalarda bulundu.  Erdoğan, “Şu anda kontrolden çıkmasından endişeleniyor musunuz sorusu, bana göre eksik olur. Şu anda İsrail bugün Suriye topraklarına 50 civarında füze atmışsa, bu nedir? Bu adeta bölgede bir savaşı tahriktir, tetiklemektir. Ve İsrail zaten buralarda, bu bölgede sürekli olarak terör estiriyor. Şimdi atılan bu adım da yine teröre yönelik bir adımdır. Bunları hoş görüyle karşılamak mümkün değil. Niçin bu füzeler atılır, neden atılır, ne yapılmak isteniyor?" diye konuştu.

İsrail’in İran Devrim Muhafızları’na yaptığı saldırıyı da değerlendiren Erdoğan, haberlerin sağlıklı olduğunun belirsiz olduğunu İran’ın böyle bir şeyi kabul etmediğini söyledi

Bu konu hakkında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile İran arasındaki gerilimin  iyi olmadığını ifade etti.

İran nükleer anlaşmasının kurtarılma ihtimali olup olmadığı şeklindeki soru üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Amerika'nın takındığı tavrı diğer ülkeler kabul etmiyor. Biz diyorlar, Amerika'nın takındığı bu tavrı kabul etmiyoruz, biz ona da uymayacağız, bu kadar açık net ortada. Amerika'da şu andaki nükleer silahların sayısı ne kadar, Fransa'da nükleer silahların sayısı ne kadar, bütün hepsinde nükleer silah var. Bütün bunlar nükleer silahlarla dünyayı tehdit ederken, başkalarının nükleer silah edinmesini ise tehdit olarak kabul ediyorlar. Bunları anlamak mümkün değil ve biz asıl dünya barışının tehdidini burada görüyoruz."

"ESAD'A KARŞIYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye hükümetine destek veren Rusya ve İran ile neden iş birliği yapıldığı da sorulan sorular arasındaydı. Erdoğan, Esad’a hala karşı olduğunu fakat Rusya ve İran ile birlikte Suriye halkına barış getirilmesi için çalışıldığını açıkladı.

 "Eğer biz Amerika, İngiltere, Fransa, onlarla beraber bu işleri yürütebilseydik, bugün belki onlarla beraber bu süreci işletirdik" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama onlarla beraber bu süreci işletemedik. Örneğin bir Rakka operasyonunda Amerika, terör örgütleriyle beraber hareket etti. Beraber yapalım bu işi dedik, bizimle beraber yapmadı. Bizimle beraber yapmayınca, biz terörle mücadelede orada bizimle beraber hareket etmeye karar veren Rusya'yla bu adımı atmış olduk ve şu anda da biz, kuzey Suriye'deki bu operasyonlarımızda Rusya'yla beraber süreci işletiyoruz."

 Erdoğan Esad’ın kesinlikle yerinde kalmasını tasvip etmediklerini söyledi.

 S-400 KONUSU

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füzelerinin, NATO ile uyumlu olmadığı iddialarıyla ilgili soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu yaklaşım tarzınızı ben doğru bulmuyorum. Zira Stoltenberg, NATO Genel Sekreteri çok açık net açıklama yaptı; üyelerimiz istedikleri ülkeden istedikleri gibi silahları alabilirler. Eğer ben Türkiye olarak Amerika'dan istediğim silahı alamıyorsam veya bir başka NATO ülkesinden alamıyorsam, bu silahı nereden buluyorsam oradan alırım. Ve biz Rusya'dan ortak üretim yapmak kaydıyla böyle bir anlaşmayı yaptık ve Rusya'dan da bu S-400'leri alıyoruz."

 24 HAZİRAN SEÇİMLERİ

 24 Haziran seçimleri hakkında da konuşan Erdoğan, “17 ay öne çekmek suretiyle ana muhalefetin bize meydan okumasına karşı 'Haydi buyurun' dedik, onları meydana çağırdık; yaptığımız iş budur. Ve Türkiye bu hukuk devleti içerisinde de yine aynı şekilde erken seçime gitme noktasında, anayasa değişikliğini muhalefetle beraber yaptık ve hep birlikte bu demokratik kararı aldık ve şimdi de 24 Haziran'da seçime gidiyoruz; olay bu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde kazanamama ihtmali hakkında ki soruyu, “Bu soruyu bize niye sordunuz? Daha iyi işte, eğer kazanmama durumumuz söz konusuysa, kazanacak olanlar zil takıp oynarlar, rahat olun. Batı da siz de rahat olun, hele hele BBC çok rahat olsun." şeklinde yanıtladı.

“BU REFERANSIN SİYASETTE KIYMETİ HARBİYESİ YOK”

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine yöneltilen Abdullatif Şener hakkındaki soruya ise, “Bana öyle bir referans gösterin ki gösterdiğiniz bu referansı biz adam yerine koyalım. Bu referansın siyasette kıymeti harbiyesi yok." yanıtını verdi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar