Kalın: PYD'nin davet edilmesi kabul edilemez

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "PYD’li ve YPG’li Kürtlerin oraya davet edilmesi kabul edilemez" dedi

Kalın: PYD'nin davet edilmesi kabul edilemez
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:44
1 Kasım 2017 Çarşamba 10:40

Kalın'ın konuşmasından satır başları:

Irak Türkmenleri bağlamında, Kerkük bağlamında bizim herhangi bir etnik gruba karşı negatif tavrımız söz konusu değildir. Burada Irak Kürtlerine karşı bir cezalandırma tavrı söz konusu değil. Dün akşam itibarıyla, memnuniyetle karşıladığımız bir gelişme yaşandı ve İbrahim Halil Kapısı, Erbil tarafından Irak merkezi yönetimine devredildi. Biz Habur Sınır Kapısı'nı bundan sonra da kapatmayacağız. İnsani olarak gidip gelmeler devam edecek, kapı Irak merkezi yönetimi tarafından yönetilecek.

Irak'ın DEAŞ'tan tamamen temizlenmesi bizim için memnuniyet verici bir gelişmedir. Irak topraklarının PKK terör örgütünden tamamen temizlenmesi için de fırsat var. İbadi ile Cumhurbaşkanımız bu konuyu görüştüler. Beklentimiz, ABD'den, koalisyondan bu tarihi fırsatı değerlendirmek.

Suriye'de çatışmasızlık bölgesi uygulaması devam ediyor. Astana toplantılarının 7'ncisinde de bunun altı çizildi. Bizim öncelikli amaçlarımızdan birisi orada ilan edilen ateşkesin kapsamlı şekilde uygulanması. İdlib şu anda 2 milyondan fazla insanın yaşadığı vilayet haline gelmiş durumda.

japonya başbakanı girdiği seçimleri kazndı. Kendisini tebrik ediyoruz. Türkiye Joponya ilişkilerinde kendisinin büyük önemi vardır.

Erbil yönetiminden herkesin beklentisi ‘referandumu yokmuş’ şeklinde bir çerçeveye oturtmaları. Bizim için referandum yok hükmünde. Irak Kürtler ile çok yakın ilişkiler içinde olduk. Bunda sonrada olacağız. Irak Kürtlerine dönük bir sıkıntını gelmesini istemeyiz. Barzani’niyi Sayın Erdoğan daha önce de kabul etti. Uygun görülen zamanda bu görüşmeler tekrar yapılabilir. Sınır kapılarını devredilmesi memnun edici. Irak’ın toprak bütünlüğüne yönelik adımlar atılınca, görüşmeler tekrar yapılabilir.

New York'ta meydana gelen sakdırıyı kınıyoruz. insanlık adına bunu yeri yoktur. failin ismi üzerinden yapılan tartışmalar yanlıştır. Kişi Müslüman ise  'İslami terörirst' denilmemeli. terörün dili, kimliği, din yoktur. 

Truzim gelirlerinde bir artış var.  Bu sektörde bir hareketlilik var.

Son bir yılık dönemde 1 milyon kişiye yeni istihdam yaratıldı. Enflasyonun düşürülmesi için bir politika izleniyor. Merkez Bankası bu konu ile bir raporunu yayınlayacak.

Tezcan’ın yaptığı açılama ile ilgili hukuki yollar harekete geçirildi. Bu tür ifadeler, Türkiye’de ana muhalefet adın utanç verici. Bu milletin iradesine bir saygısızlıktır. Bu ülkede o Cumhurbaşkanı’na  oy vermiş milyonlarca insana saygısızlıktır. İçerden ve dışardan her türlü saldırıya  karşı mücadele veren bir lidere böyle bir şey yapılamaz. Tolumu birbirine düşüren bir açıklamadır.

Arkadaşlarımız Rusya’nın oradaki PYD’yi davet etmesini bize iletti. PYD’li ve YPG’li Kürtlerin oraya davet edilmesi kabul edilemez. Bunlar PKK’nın Suriye’nin bir koludur. Bu tür şeyleri Rusya’daki arkadaşlarla konuştuk.

Schröder Sayın Cumhurbaşkanınızın eski bir dostudur. Zaman zaman da görüşürler. Fakat o görüşmeyi bu tahliyelerin bir ön görüşmesi ya da bir hazırlığı olarak değerlendirmek büyük hata olur. Bu son tahlilde bir yargı sürecidir. Bunu ona bağlamak doğru olmaz. Basında çıkanlar bizim teyit ettiğimiz haberler değildir.

Dün uçakta Sayın Cumhurbaşkanımıza gazeteciler de bu soruyu sordular. Yarın siz de okuyacaksınız. Böyle bir şeyin olması kabul edilemez. Böyle bir şey var ise Belediye Başkanımız hangi merciye başvurması gerektiğini bilir ve başvurması gerekir. Genel merkez bunun üzerine gerekli çalışmaları yapmak üzere gidecektir.

Erken seçim iddiaları ile yormak gibi bir niyetimiz yok bu takvim bellidir. Zihin bulandırmaya gerek yok. Piyasaları bulandırmaya gerek yok. Buradan bir takvim belirlenmiştir. Bu süreç işleyecek bunun dışında spekülasyonlara girmeye gerek yok.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar