Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilirim

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Habertürk ekranlarında Ece Üner'in sorularını yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilirim
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
28 Aralık 2017 Perşembe 21:02

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Habertürk canlı yayınında Ece Üner'in soruları yanıtladı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlı seçimlerinden aday olabilirim, parti içinde oturup konuşmak lazım" ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satır başlıkları;

ABD Türkiye arasında krizin açılması güzel bir şey. Türkiye ile ABD arasında yaptığı açıklama arasında farklılık var. ABD güvence verildi diyor. Türk yönetimi ise güvence vermediğini söylüyor. Neden iki taraf ortak basın açıklaması yapmıyor.

"125 BİN KİŞİLİK BYLOCK LİSTESİ AÇIKLANMALI"

Öncelikle ByLock yüzünden kimler içerde bilinmesi lazım. Bugün açıklanan bir yöntemden dolayı Cumhuriyet gazetesinin bir çalışanı içerdi. Bazı kişiler FETÖ'cü diye içeri atıldı. Bu kişilerin çevresiyle kurduğu ilişkileri bozuldu. Aradan 17 ay geçti. Neden bu kadar bekledi, neden bu insanlar mağdur edildiler.

Ben şu kişiler Bylokcudur diye açıklama yapmadım. AK Parti'de Bylock kullanan var. Bize bir duyum geldi bende rahatsızlığımı belirttim. Ben AK Parti'de ByLock kullananlar var biliyoruz. Her şey bilinsin istiyoruz. ByLock kullanmak bir suçun başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bunu destekleyen başka unsurlarıda var. Bu listenin tamamı kamuoyuna açıklanması lazım. 125 Bin kişi bu listede olduğu söyleniyor. Bu Eagle kullananlarda var. Daha etkili kişiler olduğu söyleniyor.

"15 TEMMUZ'DA HALK DİRENME HAKKINI KULLANMIŞTIR"

Sayın Binali Yıldırım'a kim bilgi verdi bilmiyorum. AYM şuanda karar vermiş değil. Bunun iptal edilmesini bekliyorum. Buna bir an önce baksınlar ve karar versinler. Hukukun gereğin neyse hangi yetkileri bize verdiyse onları kullanıyoruz. 

Önce şunu ifade edeyim. Biz önce sadece darbe girişiminde değil. Bütün darbelere karşıyız. Halkın darbeye gösterdiği direnişede saygı duyuyoruz. Demokrasiye saldırısı olursa halk buna direnmelidir. 16 Temmuz'da bir konuşma yaptım, hukuku ve demokrasi hakkında direnme demektir. Halk direnme hakkını kullandı. Bundan dolayı kimse sorgulanamaz. Direnme hakkı Alman Anayasası'na da girmiştir. Nedeni de Hitler'in gösterimidir. Halk direnme hakkını kullanmıştır. 

"15 TEMMUZ'DA LİNÇ EDİLEN RÜTBESİZ ASKERLERİN HAKKINI SAVUNACAĞIZ"

121 madde de karşı çıktığımız az önce söyledim. Tankın önüne çıkan altına yatan bunlardan hangisi suçlandı? Hiçbiri suçlanmadı. Bu şehitlerimize ve yakınlarımıza imkanlar sağlandığında kimse itiraz etmedi. Sorun nerde? Sorun şurada askerler darp edildi. Rütbesiz askerler darp edildi. Rütbesiz asker linç edildi. Askerliğini yapanlar bilir komutanına karşı gelemezsiniz. 15 Temmuz'dan sonra saraya gittim. Bu olay gündeme geldiğinde açık ve net şunu söyledim. Köprüde linç edilen rütbesiz askerlere sahip çıkın hukuk içinde komutanlarına istenilen ceza verin. Bu yasa linç edilen askerlere af getiriyor. Bu dönemi hukuk içinde kalarak atlatmamız gerekir. Devletin vakarına saygı göstereceğiz. Adalet mülkün yani devletin temelidir. 450-500 milletvekili alkışladı. Burada cezaya sorumsuzluk getiriyorsunuz. Bu TBMM'nin sorumluluğundadır. Bakanlar af getiremez. Nitelikli çoğunluk sağlanmadan af getiremezsiniz. Nuriye Semih olaylarında birini çekip vursalar ne olacak? Burhan Kuzu'da söyledi bundan sonraki süreçleri de kapsamaktadır dedi. Sonra tweetini düzeltti. Ceza hukukcularıda söylüyor. Hakimin önüne gelecek bu bunların devam niteliğindedir diyecek. Bu af gelecek için de dokunulmaz. Milletvekillerinden daha kapsamlı bir dokunulmazlık. Ömür boyu kimse gel diyemecek. Hadi ben yanlış düşünüyorum, bu ülkenin baroları var. Metinde bir düzenleme olsa bile hukuka aykırı her şeye karşı çıkarız. Devlet kendi polis teşkilatını devre dışı bırakıyor. Köprüde askerler linç edilmemesi için polisler olağanüstü çaba sarf etmiştir. Orada birileri çıkıp askeri linç etti. Bir askerin boğazını kesip fotoğrafını çeken kişi yargılanmalıdır. Hangi vicdana sığar? 

"KHK'LARIN İPTALİ AYM'YE TARİHİ BİR FIRSATTIR"

Anayasa Mahkemesi bu ağır tabloyu Türkiye'nin gündemine getirdi. Şuan Türkiye'de Anayasa Mahkemesi uygulanmamaktadır. AYM'nin değiştirilmesi teklif edilemeyen maddeler KHK ile çıkarsa ben buna bakmam diyor. OHAL kapsamında gerekli görülen konularda maddeler çıkartılabilir. Kış lastiğinin, Taşeron işçilerin düzenlemesi OHAL'le ne ilgisi var? AYM önemli bir fırsat veriyoruz. Siz geçmişti bu maddeleri denetliyordun. Sen bu kararından hükümetin baskısıyla korktun. Kendi aldıkları karardan korktular. Ve KHK'lara bakmayacağız dediler. Tarihi bir fırsattır onlara. Parlamento askıya alınmıştır. Geçmişte nasıl yanlışa saptıysanız şimdi de Türkiye'yi bu felaketten kurtarma fırsatı veriyoruz. 

Biz meclisin üstünlüğünü korumak için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bu ilk yapması gereken kişi TBMM Başkanı. Meclis'in yetkileri elinden alınıyor ama başkandan tık yok. Parlamentonun varlık nedenini savunmalıyız. 15 Temmuz darbe girişiminde bu meclis görevini yaptı. Neden OHAL'i çıkarıyorsunuz? 4 Parti darbe girişimine karşı çıktık. Getirin bütün yasaları meclisten çıkaralım. FETÖ ile mücadele kapsamında muhalefeti devre dışı bırakırsanız buna karşı çıkarız. Biz CHP olarak şunu net olarak söyleyebilirim. Sabaha kadar mücadele ediyoruz. İç tüzüğün bize verdiği bütün hakları koruyoruz. Parlamentonun onurunu korumak sadece biz değil bütün vekiller korusun. AK Parti içinde de bundan rahatsız olan vekiller var. İradeleri kullanamıyorlar.

"FETÖ İLE HİÇBİR BAĞIMIZ YOK" 

Fatih bey bir akademisyen. Miting öncesi şu konularda konuşursanız daha iyi olur diye bilgiler verirdi. Konuşmanın memnuniyeti aktarırdı. Partide başka bir fonksiyonu yok. Fatih Gürsün ByLock kullanıyor diye bir yazı gelseydi bizde onu çalıştırmaya devam etsek anlarım. Bizim FETÖ ile ilgili hiçbir bağımız yok. 

Bizim FETÖ ile ilgili hangi paralelliklerimiz var bir inceleyip bize de anlatsınlar. Bakanı kim tayin etti onlar. Şimdi kalkıp bizi suçluyorlar. Hayatımda hiç FETÖ ile yayana gelmedim. Devletin parasına bile terör örgütünün damgasını vurdular. Bir devletin kozmik odasını terör örgütüne kim açtı? Suikast düzenlenecek dediler. Bunların hepsi yalan. Bizim verilmeyecek hesabımız yok. Ne yaparlarsa yapsınlar. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını biz koruyacağız. Biz FETÖ ile mücadele ediyoruz siz engel oluyorsunuz diyemezsiniz. Hangi terör örgütüyle mücadele ederse etsinler biz destek veririz. Kimin FETÖ'cü olduğunu biz değil onlar biliyor. 

"ENİS BERBEROĞLU SİYASİ REHİNEDİR"

Enis Berberoğlu siyasi rehindir. Ne devlet sırrı? Hangisi devlet sırrı? Cumhuriyet yayınlamadan önce yazı vardı. Bunları hakim görmüyor mu görüyor? Başka ne olayı var. 

Önce tek tip kıyafet örneğinde guantanamo. ABD'de böyle bir yer kuramazsanız. Dünyanın tepkisini çektiler. Siz bu örneği veriyorsunuz. Daha hafinin yaptık diyorsunuz. ABD'li götürdü yaptı bende ülkemde yaparım diyorsunuz. Şimdi ceza infaz kanunu var yürürlükte. Hükümlüler ırk, cinsiyet, ayrım yapılmaksızın uygulanır diyor. Cezalar uygulanırken aşağılayıcı ve insanlık dışı davranışlar sergilenemez. Yarın bu kişiler beraat ederse? O kişiye kıyafeti giydirdiğiniz andan itibaren mahkum ediyorsunuz. Oturup düşünmesi lazım hükümetin. Türkiye'yi dünyaya rezil etmeye kimsenin hakkı yoktur. 20 Temmuz darbesinde Türkiye KHK ile yürütülüyor. Her türlü güç bir kişinin iradesini geçmektedir. Yargı bağımsızlığı kalmamıştır. Kimsenin can güvenliği kalmamıştır. 

"TÜRKİYE'DE CAN VE MAL GÜVENLİĞİ YOK"

Türkiye'de can ve mal güvenliği yok. Bu sözler Türkiye'yi olumsuz etkilemez. Yargıda bağımsızlık yok. Benim mal varlığıma el koyan kişi mahkemeye de talimat verirse güvenliğim olmaz. Ahmet Şık İmam'ın Ordusunu yazdı tutuklandı. Hükümeti eleştirdi yine tutuklandı. Mahkeme savunma hakkını elinde aldık. Savunma yaptırmadı. Sen yargıçsın hoşuna gider ya da gitmez dinleyeceksin.  

Şuan beka sorunu var. Suriye İran ile neden kavga ediyorsunuz. Ama biz herkesle kavga edeceğiz diyorlar. Buradan en büyük zararı millet görüyor. Uçak düşürdüler sonra çıkıp dediler ki. Talimatı FETÖ verdiler. Öztürk Yılmaz yaptığı açıklamada Türkiye dostlarını artırmalı. Söylem ayrı eylem ayrı ise olmaz. Siz AB ile ilişkileri iyi tuttunuz biz karşımı çıktık. Eğer parlamentoda yapılması gerek bir şey var biz destek veririz. Almanya ile kavga ettiler. Türkiye’nin geleceğini tehlikeye atıyorlar.

"SARRAF DAVASI TEKRAR AÇILSIN"

Sarraf’ın 3 bakana ve 1 genel müdüre rüşvet verdiği kesindir. Türkiye Cumhuriyetini temsil eden bir avukat ABD’deki davada bunu söyledi. Ben dedim ki gelin bu davayı tekrar açalım. Hatta yol gösterdim. 293 kilo altın kayboldu. Ben başka bir şey söylemedim. Bu dosyayı yeniden açmak Türkiye’nin onurunu korur. Bu konuda hangi devlet beni suçlayabilir.

Amerika’daki davanın Türkiye ile alakası yok. Benim ülkemin uyguladığı ambargoyu neden deldiniz diyor. Amerika, Türkiye’deki olayla ilgilenmiyor. Hırsız şarlatan bu Sarraf’la ilgili neden hiçbir şey söylemiyorsunuz. Ben bunları söyleyince ülkeyi dünyaya rezil ediyorsunuz diyorlar. Kesinlikle Türkiye Devleti bir kuruş dahi ödenmemesi lazım. Bu şarlatanın malını mülkünü satacaksınız. Benim fakirin fukaranın ödediği vergiyi ödemeyeceksiniz. Biz Sarraf’ın yediği haltları temizlemek için ödemiyoruz.

"SÜLEYMAN SOYLU MUHATABIM DEĞİL"

Man Adası iddialarını ispat ettik. Süleyman Soylu kim, benim muhatabım değil. Bir tane belge alsınlar bu sahte desinler. O belgelerde şirketin kurucuları ve paraların nasıl döndüğü de var. Ayrıca suç duyurusunda bulunacağız. Önce sahte dediler. Sonra şirket satışı dediler. Hangi şirketin satışı bu açıklayın. Ben bu açıklamaları yaparken kimseyi suçlamıyorum. Belgesiz konuşmuyoruz. Sadece bir bankanın içinde kalsaydı bu kayıtlar sahte diyebilirlerdi. Şimdi tekrar soruyorum. Gözlerinden öperek tekrar soruyorum. O şirket hangi şirket. Birileri vergi ödememek için yurt dışında şirket kurarsa ben bunu sorarım.

Ben bugün Man Adası’nda şirket kursaydım yer gök inlerdi. İstediğim etkiyi yarattı mı bilmiyorum. Ben milletin vicdanına sesleniyorum. Parti içinde bir tepki gelmedi. Sarraf davasıyla çok fazla ilgilenmiyoruz. Suç duyurusunda bulunacağız. Vergi cennetlerinin özelliği şudur. Bir kurum yasadışı gelir elde ettiyse ya da vergi ödememek için parasını oraya götürür. Bunu engellemek için Türkiye’de MASAK diye bir kuruluş var. Türkiye’de vergi cennetleri para giderse yüzde 30 para kesilir. 11 yıldır vergi cennetleri tespit edilemedi. 10 dakikada bulunabilen cennetler 11 yıldır neden bulunamıyor? Kefen bezi alırken vergi ödeniyor. 1 sterlinlik şirket nasıl oluyor? Bu temiz para değildir. O yüzden şirketin adını açıklayamıyorlar.

Eğer belgeler sahte ise bizde saklanacak delik ararız. Ellerine büyük fırsat verdik. Banka Türkiye’de. Bu ülkede namuslu bürokratlar yok mu var. Devletin birçok kurumundan bize bilgi geliyor. Burası birinin çiftliği değil. Bize gelen dekontları inceleriz. Sadece dekont yeter mi? Hayır! Bu işi fiilen yapan kişilere gösteririz. Sonra bunları açıklarız. Bu belgeler sahte olsa meydan meydan dolaşırlar.

"KIZIM EVİNİ SATMAYA HAZIR"

Kızım mektup gönderdi. Masraflar size ait olmak üzeri 100 bin dolara evini satmaya hazırız. Mal varlığımı gelin araştırın bunun teklifini de yaptık. Devletin bütün imkânları sizin ellerinizde. Kendisini evime davet ettim. Metin Kulünk evimi arayabilirsin. Gizlenecek saklanacak hiçbir şeyimiz yok. Hatamız yanlışımız olabilir. Böyle bir orayı gündeme getirirken dikkatli olmak lazım ve dikkat ediyoruz.

"BELEDİYELER ORADA GİDİP DENETLESİNLER"

Belediyeler orada gidip denetlesinler. Devletin müfettişleri var gidip denetlesin. Zaten bizim belediyelerimiz denetlenir. Bir belediyeye giden müfettişe evrak vermezse o başkanın burnundan getiririm. Bütün belediyeler yargılanır. Bunların dokunulmazlığı yok. Denetim elemanı belge evrak istiyorsa ve bunlar verilmiyorsa bunu alın görevden derim. Sırf birilerinin gözüne girebilirim diye arayış içinde olan insanlar var.

Neden müfettiş gönderdiniz dedik mi hayır? Bu dosya üzerinde takipsizlik kararı verilmiş. İlk kez bizim belediye başkanı kendini ihbar etti. Evi arabası sorgulandı. Sonunda bir şey bulamadılar. Eğer bir şey bulurlarsa yargılanır. Savunması yapar. Siz her seferinde bir şey çıkabilir miyiz arayışındasınız.

"DAHA SEÇİME ÇOK VAR"

CHP’nin oyları İYİ Parti’ye kaymıyor. Daha seçime çok var. Bugünde yapıyorum seçimleri gelin erkene seçelim. Belediye Başkanları görevden alındı. Bunların suçlu olduğuna siyasiler karar vermemeli. İstifa eden belediye başkanları yerine seçim yapalım dedim. Hani siz milli irade diyorsunuz. Halk bunu başkan seçti sen de bunu istifa ettirdin. 

"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE ADAY OLABİLİRİM"

18 ada Yunanistan’ın işgali altında. İki konu hakkında hiç konuşulmuyor. Çıkıp ta et savunma Bakanı demesi lazım. Tık yok. Cumhurbaşkanlığı için oturup karar vereceğiz. Kamuoyu içinde araştırma yaparız, oturup konuşacağız. Çok fazla gündemimizde olan bir konu değil. Taşeron işçilerin tamamına kadro vereceğiz. Milli geliri 20 bin dolara çıkaracağız. Adaylığım oturup konuşulur karar verilir. Seçimler bir süreç değil. Bir demokrasiden yana olanlar birde tek adam rejiminden yana olanlar. Demokrasiden yana olanlar yüzde 60’ı bulacaktır. Demokrasi paydasında bulunan herkes olacak. Kadın, erkek eşitliğinden olanlar. Bu ittifak partiler arası bir ittifak değil. Seçmen bu kemik kadro olayını bıraktı. Referandumda bunu gördük.  

"KURULTAYDA TEK ADAY OLUP OLMAYACAĞIMI BİLMİYORUM"

Bizden bir partili ben ne olacağım diyorsa derhal partiden istifa etmeli. Biz ne olacağız diyorsa başımın üstünde yeri var. İnsanlar yarın sabah ne olacağı bilmiyor. Kurultayda tek aday olup olmayacağımı bilmiyorum. Demokratik bir seçim olacak, adaylar olabilir. Önceden aday olmak çok zordu ben bunun kolaylaştırdım. Benim görevlerimden biri de genel başkan adaylarının önünü açmaktır. Birileri bu ülkeye barışı getirdi de ben karşımı çıktım? Gazeteciler hapse atıldıkça karşı çıktım.

"DENİZ GEZMİŞ'LE ERDOĞAN'IN KIYASLANMASI DOĞRU DEĞİL"

Deniz Gezmiş bu ülkenin geleceği için kendini feda etmiştir. Dün söylediğini bugün yalanlamayan bir kişiliktir. İdamı da yanlıştır. Siyasi idamların tamamı yanlıştır. Bugün Menderes’in idamı bile yanlış olduğu anlaşılıyor. Erdoğan ile Deniz gezmiş benzetmesi doğru değildir. 2018 bizim için çok önemli. Yeni yıla mutlu bir şekilde uyanmak istiyoruz. 2 bin lira asgari ücret için büyük bir para değil. Yine vergi olarak ödeyecekler. Ekmek alacak, su içecek. Farklı kimliklerimiz olabilir ama huzur içinde yaşamak istiyoruz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar