Çavuşoğlu'ndan ABD açıklaması: Kelebek etkisi yarattı, Avrupa'da endişe var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşolu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu'ndan ABD açıklaması: Kelebek etkisi yarattı, Avrupa'da endişe var
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
14 Ağustos 2018 Salı 12:47

10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşolu ile birlikte basın toplantısında konuştu

Dünyada bir dönüm noktası yaşandığını belirten Lavrov gergin ve endişe verici bir durumun olduğunu ifade etti.

 Lavrov şu ifadeleri kullandı:

“İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor. Bu süreç objektif bir gerçeklik diyebilirim. Buna bazıları karşı koymaya çalışıyor. Yaptırımlarla, şantajlarla, tehditlerle. Bazı Batılı partnerlerimiz diplomatik kültürlerini yitirmiş durumlarda. BM şartındaki ülkelere dönüş yapacağız. Ülkelerin içişlerine karışılmamasını öngörüyor. Bu meseleler bu şekilde çözülmelidir. 

Kısa bir süre evvel son terör gruplarına karşı nasıl mücadele ederiz ve İdlib'deki çatışmasızlık bölgesiyle ilgili görüş alış verişinde bulunduk. Balkanlar, Ukrayna, Dağlık Karabağ sorunlarını değerlendirdik. Bizim ülkelerimiz dış siyasetteki stratejik ortaklığın pekişmesi için adımlar atacaktır. Milli parayla ticaret önümüzdeki hedeflerden bir tanedir.

Yaptırımların artırılması gayrımeşru bir siyasettir. Bazı ülkeler her şeyde öncü olmak istiyor, parayı verip dünya meselelerinde düdüğü çaldırmak istiyor. Ama sanırım bu siyaset çok uzun bir süre devam edemeyecek”

ÇAVUŞOĞLU'NUN KONUŞMASI

Türkiye’nin İdlib’de 12 tane gözlem bölgesinin olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Ateşkesi bozan durumlar oluştuğu zaman tedbirleri birlikte almamızdır” dedi

 Çavuşoğlu’un konuşması şöyle:

“İdlib bölgesinde bazı terör grupları var, özellikle açılan koridorlar yoluyla silahlarıyla geldiler, ama özellikle sivil gruplara ve muhaliflere de tehditler.

Ilımlı muhalefet ve halk da bu teröristlerden çok rahatsız olduğuna göre bu mücadeleyi sağlamamız lazım, bu Suriye'nin geleceği için de önemli.

Beyaz Saray Büyükelçimiz Serdar Kılıç görüşmesini ayarladı, Amerika'da bir karmaşa var. Bunu çözmek isteyen gruplar da var, iç politika kaygısıyla davrananlar da var ama farklı politikalar var, iyi polis kötü polis durumu var mı belli değil. Net bir mesaj verdi elçimiz, baskı, tehdit, yaptırımla ancak Türkiye'de kaos olur, diyalogla Türkiye'yle ilişkiler geliştirilebilir. Brunson'un sağlık sebebiyle ev hapsi devam ediyor, durumunda herhangi bir değişiklik yok.

ABD'nin yaptırımlarına hepimiz karşıyız, BM'in yaptırımlarına zaten hepimiz uyuyoruz. İran'a yönelik yaptırımlara da katılmayacağımızı söyledik. Bir ülke tek başına karar alacak ve diğer ülkelere uygulatacak böyle bir dünya yok. İran'a yaptırımlarından Avrupa da rahatsız. Asya Pasifik ülkelerinin hepsi rahatsız. Cumhurbaşkanımız Trump'a bunun son derece yanlış olduğunu, gaz, petrol aldığımızı söyledi. Bu kabadayılığın bitmesi gerekiyor. Tek başına dayatmalarla olmaz. Diğer ülkelerin endişelerini dikkate alarak, ülkeleri eşit görerek olur, ABD'de bu yok. Kelebek etkisi yarattı, Avrupa'da endişe var, çünkü ABD sadece doları Türkiye'ye değil, diğer ülkelere de uyguluyor. Doların itibarını da zedeliyor, bundan vazgeçmeleri gerekiyor. İstikrarlı ve güçlü bir Türkiye herkes için önemlidir, AB ülkesi olabiliriz, NATO Zirvesi'nde de bunu hepimiz gördük"

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar