Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan asgari ücret açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu asgari ücrete ilişkin konuştu.

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan asgari ücret açıklaması
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
1 Aralık 2017 Cuma 10:15

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun asgari ücrete ilişkin açıklaması:

Geleceğe umutla bakılmasını sağlayan reforma imza attık. Biz hayeleri olan, geleceğe dair hedefleri olan bir ülkeyiz. Bu hedefler karşısında kimse bizi yolumuzdan alıkoyamayacak. Birileri kumpas kurup bizi yolumuzdan alıkoymaya çalışıyor, bunu başaramayacaklar.

Asgari ücret çalışma hayatımızın en temel unsurlarımızdan birisi. Asgari ücret, devletin sağlamış olduğu bir güvence.

'ASGARİ ÜCRET 15 YILDA 184 LİRADAN BİN 404 LİRAYA YÜKSELDİ'

Fedakarlık birbirinin hakkını hukukunu gözetmekle gerekir. Söz konusu asgari ücret olunca asla popülist bir tavır içerisinde olmadık, olmayacağız.

15 yıldır milli geliri üç kat artıran hükümetimiz asgari ücret konusunda da ciddi bir artış sağladı. 2002 yılında 184 lira olan asgari ücreti 1.404 liraya yükselttik.

Son 15 yıldaki reel artış ise yüzde 83.2 oldu.

'TORBA YASAYLA KAYIPLARI GİDERDİK'

Torba yasa ile birlikte asgari ücretli kardeşlerimizin vergi dilimi nedeni ile yaşama riski olan kayıpları gidermiş olduk.

Başbakanımız her zaman asgari ücretle ilgili hassasiyetini dile getirmiştir. Ocak ayında belirtilen asgari ücret neyse Aralık ayında da o olacaktır.

İLK GÖRÜŞME BUGÜN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak Komisyon, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk görüşmesini yapacak.

Toplantıda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu  (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.


ASGARİ ÜCRET BİN 404 LİRA

Asgari ücret, bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 510 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 2 bin 88 lira 56 kuruşu (işverene maliyet tutarında sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranındaki indirim dikkate alınmış ve 100 lira/ay teşvik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar