Bağkur borç yapılandırma nasıl yapılır? Başvurular nereye yapılır?

Bağkur borç yapılandırma nasıl yapılır, Bağkur borcu nasıl silinir sorularının cevabı haberimizde.

Bağkur borç yapılandırma nasıl yapılır? Başvurular nereye yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
17 Ocak 2018 Çarşamba 10:39

Devlet ya da özel sektörde çalışmayıp ileride emekli olmayı planlayanlar Bağkur’dan emekli olabiliyor. “İleride emekli olmak işitiyorum ancak Bağkur borç yapılandırma yapmam gerekiyor” diyorsanız haberimizin detaylarını okuyun. İşte adım adım Bağkur borç yapılandırma işlemi..

Bağkur borç sildirme ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Günümüzde yaklaşık seksen milyon insana sosyal güvenlik hizmeti sunan Sosyal Güvenlik Kurumu, verilen hizmetin kaliteli, etkin ve hızlı bir biçimde sunulup gelecek nesillere aktarılabilir bir Sosyal Güvenlik Hizmeti bırakabilmek için prim gelirlerinin tam ve zamanında tahsil edilmesi için Bağkur yapılandırma çalışması başlatmıştır. Bağkur yapılandırma işlemi iştirakçilerin borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için SGK tarafından yapılmaktadır. Bağkur yapılandırma ile prim borcu olanlara ödeme kolaylıkları getirilmiştir.

Bağkur'lu vatandaşlara Bağkur yapılandırma müjdesi 2016 yılında verilmişti. Emekli olmak için alınan ödemelerin aksaması veya ödemelerin kesilmesiyle emekli olamayan mağdur vatandaşlarımız için gelen bu yasa kanunu senelerce ödeme yapıp, fedakarlık yapmış kimseler için ilaç gibi gelecek. Özellikle ülkemizde sağlık güvencesi adına büyük yararı olan bu hizmet sağlık ücretlerinin % 20 sini ödenerek sağlık güvencelerinden faydalanmaya yarar.

Bağkur Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Bağkur borçlarınızın taksitlendirme işlemleri için bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezi yada sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz. 4B kapsamında 5510 sayılı kanunun dahilinde kişiler yada emeklilik sonrası çalışan emekliler için borç yapılandırma işlemleri de sosyal güvenlik il müdürlüklerince yapılmaktadır. Yapılandırmaya başvuranların borçları yeniden değerlendirilip, ana paranın tahsili istenirken gecikme zammı ve faizleri silinecek. Taksitli ödemelerde de indirime gidilirken peşin yapılan tahsilatlarda borçların %70 i silinecek. Dikkat: 4b prim bağ-kur borçları yapılandırmasına istinaden başvuru yapamayanlar geriye dönük bağ-kur sigortalılığı başlatamaz.

Bağkur yapılandırma da özellikle de borcu olmasından dolayı anne baba ve eşinin üzerinden bakılanlara borç çıkarılmıştı. Çıkarılan bu borçların silinmesi ve Bağkur yapılandırma ile kendi borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için kişiler SGK‘ya başvurmalıdırlar. Böylelikle sağlık ve diğer hizmetlerden daha kolay yararlanabilirler. Bağkur yapılandırma için kişinin SGK’ya yazılı olarak başvurması gerekmektedir.

Bağkur yapılandırma hizmeti kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu süresi içerisinde ödenmeyen prim ve diğer borçları Amme Alacaklarının Tahsil Usulü hakkındaki 6183 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda icra yoluyla tahsil edebilecektir. SGK prim ve diğer alacaklarını adı geçen kanun hükümlerine dayanarak hızlı ve etkin bir biçimde otomatik icra yoluyla da tahsil edebilir.

Bağkur borç yapılandırma formu indirmek için tıklayın!

Bağkur Borç Taksitlendirme Sistemi Nedir?

Bağkur taksitlendirme sistemi Bağkur’a borcu olan bireylerin bulunan borçlarını daha rahat bir şekilde ödeyebilmelerini gerçekleştirmek için kurum tarafından açılan bir sistemdir. 2012 yılında mecliste gündeme gelen Bağkur taksitlendirme sistemi geçtiğimiz yıllarda uygulamaya girmiş hale gelmiş bulunmaktadır. Çıkarılan bu Bağ-Kur taksitlendirme sistemi ile borcu bulunan vatandaşların taksitlendirme sayesinde borç yüzünden sıkıntı çekenler için rahat bir nefes almalarını sağlamış ve ödemelerini kolaylaştırmıştır.

5510 sayılı sağlık güvencelerinden yararlanma koşullarını belirleyen kanunun 67. maddesinde değişik yapılmış ve 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan, isteğe bağlı olan sigortalılar haricindeki sigortalıların, birikmiş prim borçları için 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesine dayanarak SGK’ya Bağkur yapılandırmada taksitlendirme talebinde bulunarak peşinat tutarını ödemesi halinde kişiler kendilerine ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere sağlık hizmetinden yararlanma olanağı sunmuştur.

Bağkur Borç Yapılandırmasında 36 Ay Taksitlendirme Oluyor mu?

Yenilik getirilen Bağkur taksitlendirme imkanı ile borcu bulunan bireylerin borçları tekrardan hesaplanmıştır. Hesaplanan borçlar TL üzerinden faizsiz bir şekilde hesaplanmıştır ve borcu bulunan bireylerin geciktirdikleri ve bu gecikmeden dolayı olan faizlerin tamamı da silinmiştir.Gündeme gelen bu değişiklikle birlikte yeniden hesaplanan bu borçlar daha önce 18 ay olarak belirlenen fakat yeni sistemle 36 ay gibi bir sürede Bağ-Kur taksitlendirme süresinde ödemeleri mümkün olacaktır.

Bağkur Borç Yapılandırması Online Olarak Ödemek Mümkün mü?

Online olarak ödemelerin yapılması da mümkündür. Bağkur borcu olan kişilerin online olarak yapacağı Bağkur borcu sorgulama işlemleri sonrasında güncel borçlarını öğrenmesi ve ödeme adımlarına ulaşılmasımümkündür. Böylece hem ödeme planlarınabakılarak ödemelerin zamanında yapılması hem de ödeme tarihlerinin kaçırılamaması online sunulan hizmetler ile mümkün olacaktır. Sigortalı olan kişilerin bu konuda online olarak hizmetlerden yararlanması yararlı olacaktır.

Bağkur Borç Yapılandırmasından Yararlanamayanlar Ne Yapmalı?

Borcu olup tecil ve Bağkur borç yapılandırma imkanı olmayan kişiler bakmakla yükümlü olduğu eş ve 18 yaşından büyük olan kız çocuklarına da yaşadıkları yerdeki kaymakamlık gelir testi yaptırmak kaydıyla Genel Sağlık Sigortalısı olarak ailedeki kişi başına düşen gelir ve GSS primlerini ödemek şartı ile borçlu olan BAĞ-KUR sigortalısının eş ve çocukları sağlık yardımlarından yararlanabilmektedir.

Bağkur Borç Yapılandırması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • Borç affı için borç süresinin en az 1 yıl olması gereklidir.
    1 yıldan fazla borcu olanlar dilekçe yoluyla borcunu sildirebilecek.
    1 yıldan az borcu olanların borçları silinmez fakat yapılandırılabilir.
    Bağ-kur işlemlerinizi ilk önce SGK kurumuna borç affı yada yapılandırma dilekçesi ile yapabilirsiniz.
    Emeklilik için gerekli şartları taşıyanlar emekli olabilirler.
    Emeklilik primi yeterli olmayanlar borçlarını yapılandırdık dan sonra sağlık hizmetinden faydalanabilirler.( Borçlandırma taksitleri 36 ay vadeye kadar yapılabilmektedir.)
Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar