AYM'den Kılıçdaroğlu'na ret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) yaptığı bireysel başvuruda karar açıklandı.

AYM'den Kılıçdaroğlu'na ret
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
29 Kasım 2017 Çarşamba 10:02

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Anayasa’nın 26’ncı maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı bireysel başvuruda karar çıktı.

Söz konusu karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre; dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 31 Ocak 2012 tarihinde partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, kendisine hırsızlık, yolsuzluk, hırsızlık ve yolsuzluk yapanları koruyup kollamak, cahillik, yalancılık, iftira atmak, fitne çıkarmak, din tüccarlığı yapmak, din üzerinden oy toplamak gibi ithamlarda bulunduğunu ve sözlerin şahsi haklarına saldırı niteliğinde olduğu gerekçesiyle davacı oldu.

ERDOĞAN'DAN KILIÇDAROĞLU'NA TAZMİNAT DAVASI

İlk derece mahkemesi davanın kabulüne karar vererek başvurucunun davacıya 5 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Şubat 2012 tarihinde ise partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada kendisine hakaret ettiğini belirterek Kılıçdaroğlu hakkında manevi tazminat davası açtı.

TAZMİNAT KARARI ONANDI

Dava, Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2012/124 Esas sayılı dosyasında görüşüldü. İlk derece mahkemesi davanın kabulüne karar vererek başvurucunun davacıya 5 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.
İlk derece mahkemesinin her iki dava için verdiği kararlar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 11 Aralık 2013 tarihli iki kararı ile onandı.

KILIÇDAROĞLU AYM'YE BAŞVURDU

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bunun üzerine, 6 Şubat 2014 tarihinde ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda Kılçdaroğlu’nun başvurusunu incelemeye aldı. Başvurunun değerlendirmesinde, açıkça dayanaktan yoksun olmadığı ve kabul edilemezliğine karar verilmesini gerektirecek başka bir neden de bulunmadığı anlaşılan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar verilmesi gerektiği belirtildi.

Başvuru konusu olaylar halka mal olmuş kişiler olarak hareket eden siyaset adamları arasında geçtiği için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş olduğu vurgulandı. Bu nedenle olayın taraflarının sıradan insanlara göre daha hoşgörülü olması gerektiği ifade edildi.

AYM 'İHLAL DEĞİL' DEDİ

Kararda, Kılıçdaroğlu’nun dönemin Başbakanı ile girdiği polemik sırasında kullandığı bazı sözlerin kişisel saldırı içerdiğinin kabul edilmesi gerektiği ifade edildi.

Anayasa Mahkemesinin vardığı sonuçlarla birlikte karar değerlendirildiğine mahkemenin sunduğu gerekçeler uygun ve yeterli kabul edilirken, tazminatın keyfi bir biçimde verildiği değerlendirilmedi. Kararda, “Başvurucu, ifade özgürlüğünü kullanırken kendisi için geçerli olan görev ve sorumluluklarına uygun davranmamıştır” denildi.

Kılçdaroğlu’nun tazminat ile cezalandırılmasının toplumsal ihtiyacı karşıladığı ve dolayısıyla demokratik bir toplumda gerekli olduğu kabul edilirken, Anayasa’nın 26’ncı maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar verildi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar