Ayçiçek yağı ve su fiyatlarında son durum. Fiyatları neden artıyor?

Doların yükselmesiyle birlikte ayçiçek yağı ile su fiyatlarında zam ve ürünlerde stokçuluk yapılacağı iddia edildi. Konuyla ilgili iddialara Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve İstanbul Sucular Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya yanıt verdi.

Ayçiçek yağı ve su fiyatlarında son durum. Fiyatları neden artıyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
12 Eylül 2018 Çarşamba 17:24

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “ Piyasada yağla ilgili spekülasyon yok. Çünkü yağımız Kurban bayramda sonrasında hem Konya’da  hem Trakya’da üretime başladı. Trakya’da hasat yeni başladığı için mart ayının sonuna kadar ülkemizde Ayçiçek yağında asla problem olmaz. Raflarda bulunabilir. Son 15 yılda gelinen noktada düşük enflasyonla her zaman yağ temin ettik hiç problem yaşamadık. Dolasıyla mart ayına kadar ülkemizde yağ darlığı söz konusu değil.” şeklinde konuştu.

"Yağ üretimi devam eder"

Marka sayısından azalma var mı sorusuna ? Büyükhelvacıgil, "Türkiye’nin herkesin içinde geçtiği bir finansal zorluk var. İnsanlar ürünü şimdi hasat etmeye başladı, finansın zorlukları ister istemez etkiledi. Bizim ülkemizin insanı fiyatı biraz daha artar diye elindeki ürünü satmamazlık yapmaz. Çünkü marketler ortalama 7 bin çeşit ürün satıyor. Yağ da onlardan birisi. Yağ üretimi devam eder hem de en modern tesislerde." yanıtını verdi.  

"19 litre damacana en fazla 10 TL olacak"

İstanbul Sucular Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, “ Suların ham maddesi  dolarla girdiği malum ham madde dışarıdan geliyor bunu bahane ederek yüzde elli 60’a varan zamlar oldu  bu doğrudur olabilir. Yani en azından insan bir merhametli olur bir iki ay bunu uygulamayabilirdi. Tüm markalara zam geldi; yabancı firmalar bunun başını çekti, yerli firmalar da boş durmadı. Biz daha çok damacanaların üzerinde durduk dar gelirlinin kullandığı damacana olduğu için. Yeni tarifeyi belirliyoruz; 19 litre damacana en fazla 10 TL olacak.” açıklamasında bulundu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar