Almanya Mesut’un kararını tartışıyor

Mesut Özil Almanya Milli Takımı’nı bıraktığını açıklamıştı. Özil’in kararı Almanya’da tartışmalara neden oldu.

Almanya Mesut’un kararını tartışıyor
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
23 Temmuz 2018 Pazartesi 13:35

Mesut Özil sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yaşanan olaylar sonrasında uzun süre düşündüm ve ırkçılık ile saygısızlığı hissettiğim için artık Almanya Milli Takım formasını giymeyeceğim. Bu formayı büyük bir heyecanla giyiyordum ancak artık bu durum, böyle değil. Irkçılık benim için asla kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı.

 MERKEL: SAYGI DUYUYORUZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel adına açıklama yapan Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, şu açıklamaları yaptı:

“Başbakan Merkel, Mesut Özil'e büyük değer veriyor. O büyük bir oyuncu ve ulusal takım için çok şey yaptı”

Alman hükümet sözcüsü, Başbakan Angela Merkel'in Mesut Özil'in kararına saygı duyduğunu da belirtti.

Mesut Özil tartışması nedeniyle Almanya'nın göçmen politikasıyla ilgili de bir açıklama yapan Alman hükümet sözcüsü, "Almanya göçmen kökeni olanları her zaman bağrına basmaya devam edecektir" dedi.

Almanya Adalet Bakanı Katharine Barley, Mesut'un açıklamalarını bir alarm sinyali olarak niteledi. Barley sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Mesut Özil'in büyük bir Alman futbolcu olduğunu belirterek, “Mesut gibi büyük bir Alman futbolcunun ülkesinde ırkçılık nedeniyle istenmediğini ve Almanya Futbol Federasyonu (DFB) tarafından temsil edilmediğini hissetmesi bir alarm sinyalidir.” ifadelerini kullandı.

“GİTTİĞİ İÇİN MUTLUYUM”

Bayern Münih Kulübü Başkanı Uli Hoeness Özil hakkında şu açıklamaları yaptı:

“Milli takım için iyi haber. Sonunda hayalet (Mesut) gittiği için mutluyum. Mesut, sadece San Marino'ya karşı parlayan bir yıldız. Yıllardır b.. gibi oynuyordu. Son ikili mücadelesini 2014 Dünya Kupası'ndan önce kazandı. Sportif açıdan bakıldığın Mesut'un yıllardır milli takımda yeri yoktu”

ALMAN BASINI İKİYE AYRILDI

Almanya basınından bazı medya kuruluşları Mesut Özil’in milli takımı bırakmasını haklı bulurken, bazı kurumlar bu durumu eleştirdi.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, veda haberini manşetten okuyucularına duyururken Özil’in bu kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çekilen resimden sonra yaşanan tartışmalar nedeniyle aldığını kaydetti.

Bild, Özil'in bu karar için çok düşündüğünü ve yaşanan tartışmalardan sonra ırkçı söylemler hissettiği sürece bu formayı giymeyi düşünmeyeceğini aktardığını belirtti.

“SUÇ MESUT ÖZİL’İN”

Augsburger Allgemeine gazetesi, suçun Mesut Özil’de olduğunu belirterek, milli takım kapılarının kendisine tamamen kapandığını ifade etti.

Stern internet sitesi, Özil’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tekrar fotoğraf çektirebileceğini ve bu durumdan pişman olmadığını dile getirdi

Die Welt gazetesi ise şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan ile çektirilen resim Özil'in ne kadar karışık duygular içinde olduğunu gösteriyor. Duygu karışıklığı yaşayan Türk asıllı tek Alman da o değil. Ancak Almanya'nın milli formasını taşımak sadece iyi futbol oynamayı gerektirmez. Milli futbolcu aynı zamanda genç göçmenlere de örnek olmalıdır. Futbol federasyonu da milli marşı okumakla kabullenme arasında tam olarak ne istediğini tanımlayabilmelidir. On yıllar boyunca Almanya'nın göçmenleri ile ilişkisi olmadı. Almanya beklentilerini açık bir şekilde belirlemeli, kültürler arasında bocalayan her sporcu da beklentileri karşılayıp karşılayamayacağını bilmelidir. Alman kimliğini alıp milli formayı sırtına geçiren herkes bunun kendisi için ne anlama geldiğinin farkında olmalıdır. Özil olayı bunu göstermiştir.”

Rheinpfalz’in haberi ise şöyle

"Özil'in İlkay Gündoğan ile birlikte Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çektirdiği resim hakkında şimdiye kadar konuşmaması büyük hataydı. Hafta sonunda görüşlerini uzun uzun dile getirdi. Demek söyleyecekleri vardı. Neden derhal kendini savunmadı ve Dünya Kupası sona erene kadar ağzından çıt çıkarmadı? Sükût her zaman altın değildir. Mesut Özil sonunda her şeyi ve herkesi eleştirip, önüne çıkana saldırarak tepkisini ortaya koydu. Milli takımı bırakmasına ‘ırkçılık ve saygısızlığı' gerekçe gösterdi. Genel hesaplaşma yoluna başvurmakla kendini hedef tahtasına oturtmuş oldu.”

Waz gazetesi ise ‘’Özil suskunluğunu bozdu’’ başlığı ile tecrübeli futbolcunun milli takımından veda ettiğini okuyucularına duyurdu.

Spigel‚ ‘Özil Alman Milli Takımı’nı bıraktı‘ başlığını atarken, kendisine karşı ırkçılık ve saygısızlık yapıldığını söyledi.

İNGİLTERE’DE DE GÜNDEMDE

İngiltere'de de Mesut'un kararı gündemde. Times gazetesi haberini "Özil, Almanya Futbol Federasyonu'nun 'ırkçılığı ve saygısızlığı' yüzünden milli takım kariyerine nokta koydu" başlığıyla verdi

Guardian'ın spor sayfalarındaki haberin başlığı; "İstenmeyen" Özil, Almanya'ya sırtını döndü. Haberde Mesut Özil'in Almanya Futbol Federasyonu'nu, "ırk ayrımcılığı yapmakla" suçladığı belirtiliyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar