Abdülkadir Selvi: 15 Temmuz'un siyasi ayağı kim?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi "15 Temmuz'un siyasi ayağı kim?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Abdülkadir Selvi: 15 Temmuz'un siyasi ayağı kim?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
19 Temmuz 2019 Cuma 09:00

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi "15 Temmuz'un siyasi ayağı kim?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Sadece o değil, 15 Temmuz’un siyasiyi ayağının da ortaya çıkarılması lazım.

Darbe başarılı olsaydı, başbakan kim olacaktı, cumhurbaşkanlığı koltuğuna kim oturacaktı? Bakanlar Kurulu kimlerden oluşacaktı? Herhalde devirmek için darbe yaptıkları Erdoğan’ı yeniden Cumhurbaşkanı yapmayacaklardı.

15 Temmuz’un üçüncü yılında hâlâ karanlıkta kalan noktalar var.

Darbenin lideri Pensilvanya’da ikamet ediyor. Adil Öksüz, darbe planlarını sunmak ve son talimatları almak üzere Türkiye ile Pensilvanya arasında mekik dokuyor. Peki CIA’in bundan haber olmuyor mu? Afrika’nın ücra bir köşesindeki kabile savaşlarını takip eden CIA’in kendi kucağında pişen darbeden haberi olmuyor mu?

Darbecilerle NATO arasındaki ilişkiler de aydınlatılamadı. Hava Kuvvetleri eski komutanı Akın Öztürk, İzmir’de tatilde olmasına rağmen neden NATO karargâhı ile bu denli yoğun görüşmeler yapıyor?

Sahi, FETÖ laikliğin ve Atatürkçülüğün kalesi olarak görülen TSK’da nasıl bu kadar güçlendi? Savaş uçaklarını kaldırıp tankları yürütecek, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını derdest edecek hale geldi?

Darbeyi yapanların FETÖ’cü generaller, TSK’ya ne zaman girdi? Darbeyi yapan generaller 1986 girişliler. Peki o tarihte Cumhurbaşkanı, Başbakan ya da Genelkurmay Başkanı kim? Erdoğan mı? Darbenin lideri Kenan Evren, cumhurbaşkanı. 12 Eylül yönetimi var. ANAP iktidarı işbaşında. Bir general kaç yılda yetişiyor? En az 25-30 yıl. Peki bu 25-30 yılda sadece Erdoğan mı var?

Bu yapı 12 Eylül’de darbecilerle, sonra ANAP’la, sonra DYP’yle, sonra Ecevit’le iyi geçindi. 28 Şubat’ın ise payandası oldular. TSK’daki en geniş örgütlenmelerini 28 Şubat’ta yaptılar. Bunda laiklik uğruna seçilmiş hükümeti deviren 28 Şubatçıların sorumluluğu yok mu? AK Parti ile de iyi ilişkiler kurdukları dönemler oldu.

Ne zaman? 2007’de muhtıra verildiğinde, 367 kararı çıktığında, AK Parti’ye kapatma davası açıldığında. AK Parti kapatılacak, Erdoğan siyasi yasaklı hale getirilecekti. O zaman kurulan ve Ergenekon sürecinde devam eden bir ilişki oldu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar