Vergi affı çıkacak mı 2018? Vergi affı Meclis’ten geçti mi? Vergi affı torba yasa 2018

Binali Yıldırım’ın Bakanla r Kurulu toplantısında yaptığı vergi affı açıklamasının ardından vatandaşlar vergi affı çıkacak mı? 2018 Vergi affı Meclis’ten geçti mi? Vergi affı torba yasada var mı? Sorularını araştırmaya başladı.

Vergi affı çıkacak mı 2018? Vergi affı Meclis’ten geçti mi? Vergi affı torba yasa 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
14 Mayıs 2018 Pazartesi 09:00

Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde son dakika niteliğinde bir gelişme yaşandı. Toplantı sonrasında Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın açıklama yapması beklenirken açıklamayı Binali Yıldırım gerçekleştirdi. Başbakan Binali Yıldırım emekli maaşından vergi affına kadar birçok önemli konuya değindi.

Binali Yıldırım Vergi Affı İçin Ne Dedi?

  “Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları, askerlikle, nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü otoyol kaçak geçişleri vesaire, kısaca vatandaşın devletle, devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. Vatandaşla el sıkışılıyor. Bunu yaparken tabi belirli kuralları var. Mesela belediyenin il özel idarelerinin atık su alacakları da buna dahil olacak. Bunun tabi belirli kuralları ve şartları var. Yeniden yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaş eğer borcunu ödememiş ise yani yukarıda saydığım bütün kalemlerde ödemeleri gerçekleşmemiş ise bunlarla ilgili bir imkan getiriyoruz. Vergi, SGK primlerine ilişkin ihtilaflı alacaklar kanun kapsamında yer alacak ve vergi prim barışı sağlanmış olacak. Geçmiş 5 yıla ait vergi ile ilgili bir fırsat getiriyoruz.

Matrah artışı sağlamak suretiyle burada vergi takibinde olan, bununla ilgili uzlaşmazlık sürecinde olan ve inceleme sürecinde olan bütün mükelleflere böyle bir kolaylık sağlıyoruz. Diyoruz ki; gel bir miktar şeyini artır, onun üzerinden vergini al bu defterleri kapatalım. Geçmiş yıllara yönelik stoklarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz ve bunu mükellefler meşrulaştırmış oluyor. Kanundan yararlanmak için vatandaşlarımız Temmuz ayı sonuna kadar müracaat edecek ve takip eden 36 ay içerisinde de borçlarını ödeyebilecekler. Peşin ödeyen vatandaşlarımız gecikme faizinin yüzde 90'ını ödemeyecekler. Emekli vatandaşlarımız, geçmiş zamanda emekli olduğu zaman yeni bir iş yeri açarsa yüzde 15 destek primi yatırıyordu. Bunu biz kaldırdık ancak geçmiş yıllara ait borçlar var. O borçları siliyoruz. Bağ-Kur borcu olup sağlık hizmeti alamayan esnaflarımız var. Borç ayrı sağlık ayrı. Bunun pazarlığı olmaz. Burada bir düzenleme yapıyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Üniversite Öğrencilerine Dönüş Affı Geliyor mu?

Binali Yıldırım konuyla ilgili olarak; “Üniversitede okuyan 8 milyona yakın gencimiz var. Bunların okulu 7 yılda bitirme mecburiyeti var. Ancak bunlar içerisinde öğretimine devam edemeyen gençlerimiz oluyor. Bu öğrencilere bir kereliğine üniversitelere dönme imkanı veriyoruz. Bunların sayısı 500 bine yakın. Kaydı silinen öğrencilere bir kerelik üniversiteye dönme imkanı veriyoruz. Ancak bunun da bir koşulu var. O da teröre bulaşmamış olmaları” dedi.

2018 Torba Yasada Mahkumlara Af Var mı?

2018 yeni torba yasa, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler içeriyor. En çok merak edilen konu ise yeni torba yasada genel af çıkacak mı sorusu. Son anda yapılacak eklemelerle torba tasarının büyüklüğünün 100 maddeyi geçebileceği belirtiliyor. 2018 yılı itibariyle yeni bir torba yasa çıkması bekleniyor. Bu torba yasada af olup olmayacağı beklentisi hat safhada. Torba yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü ve yakın zamanda Meclis’e gönderilmesi planlanıyor. Çıkacak yeni torba yasasında hüküm giymiş mahkumlar için af söz konusu olmayacak. Resmi bir açıklama yapılmaması ile birlikte 2018 yılı itibariyle borç ve hüküm afları çıkması beklenmiyor.

Vergi Affı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bir süredir torba yasayla getirilen vergi affı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular belirtilen tarihe kadar ilgili vergi dairesine başvuracaktır. Borçlu olunan vergi dairesine her borç için ayrı ayrı başvurulacaktır. Kanun kapsamında borçların yapılandırılabilmesi için teminat gösterilmesi şartı bulunmamaktadır. Dolayısıyla vergi borçluları açısından birçok avantajı bulunuyor. Birikmiş borçlar enflasyon oranında güncellenerek, faiz ve zamlar silinmektedir. İlk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara bu Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz. Taksitle ödenmek istenmesi hâlinde borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz.

Katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır. Taksitle ödeme hakkından yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilir. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilir. Alacak aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sinin ödenmesi halinde bu cezaların kalan yüzde 50’sinin tahsilinden vazgeçilmektedir. Yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenmesi imkanı getirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden borçların kredi kartıyla ödenmesi kolaylığı sağlanmaktadır. Borçlarını yapılandıran mükellefler hakkında yeni cebri icra takibi yapılmayacaktır.

50 TL altındaki borçlar otomatik olarak silinmektedir. Sigara kullanımından dolayı kesilenler hariç olmak üzere 2013 öncesi 120 TL ve altındaki bazı idari para cezaları (trafik para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca kesilen cezalar, askerlik para cezaları, seçim para cezaları, köprü ve otoyollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları, nüfus para cezaları ve RTÜK tarafından verilen para cezaları vb.) ile 12 TL ve altındaki köprü ve oytoyollardan ihlalli geçiş ücretleri silinmektedir.

Vergi dairelerine;

– Vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme zammı borçları,

– Bazı idari para cezaları,

– Diğer borçlar için başvurulacaktır.

6552 sayılı Kanun kapsamına giren;

– Ecrimisil(Ecrimisil, haksız işgal tazminatı anlamına gelir),

– Öğrenim kredisi, katkı kredisi,

– Kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF),

– Haksız yere yararlanılan destek ödemeleri,

– 2458 sayılı Kanun kapsamındaki yiyecek bedelleri gibi borçlar da yapılandırılacaktır.

– Kapsama giren vergi aslına bağlı vergi cezaları ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları,

– Kapsamdaki borçlara bağlı gecikme faizi ve zammı gibi fer’i borçlar kanun kapsamında yapılandırılacaktır.

Motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezaları için araç plakasının kayıtlı olduğu ildeki vergi dairesine gitmek zorunlu değildir. Bulunulan ildeki ve ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsil ile görevli vergi dairesine başvuru yapılabilir. Birden fazla araç sahibi olanların her bir araç için ayrı ayrı yapılandırma başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar