Son 18 yılın en dip seviyesinde

Rusya ile Suudi Arabistan arasında yaşanan petrol üretim anlaşmazlığının üzerine küresel salgına dönüşen ve pandemi ilan edilen koronavirüsün de etkisiyle petrol fiyatları dip noktayı gördü. Bir litre ham petrol, bir litre sudan daha ucuz hale geldi.

Son 18 yılın en dip seviyesinde
Son Güncelleme: 19 Mart 2020 Perşembe 15:32
19 Mart 2020 Perşembe 13:29

Petrol fiyatları şubat ayı başından bu yana virüs salgınının etkisiyle düşüyor. 9 Mart'ta ise Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki anlaşmazlık ile tarihi fiyat çöküşü yaşandı. Rusya üretimin düşürülmesini talep ederken Suudi Arabistan bu talebe aksine üretimin artırılmasıyla karşılık verdi. Rusya da Suudi Arabistan'ın bu tutumundan sonra Nisan ayında üretimi arttıracağını açıkladı.

Rusya ile Arabistan arasındaki bu anlaşmazlıkla birlikte petrol o gün 45 dolardan 31 dolara indi. Dün ise 24 dolara kadar gerileyerek 1,5 yılın en dip noktasını gördü.

Bir varil petrol 159 litreye eşit. Bu hesaba göre, petrolün litresi 15 cente denk geliyor. Bunun da Türk lirası karşılığı yaklaşık 1 lira ediyor. Türkiye'de bir şişe su ise ortalama 2 lira. Yani 1 litrelik su yerine 2 litre ham petrol alınabilir.

Bugün itibarıyla bir litre benzinin vergisiz rafineri çıkış fiyatı 1,22 TL. Bu geceden itibaren yürürlüğe girecek 16 kuruşluk indirimle birlikte rafineri çıkış fiyatı da 1,06 TL'ye gerileyecek. Böylece bir litre benzinin vergisiz fiyatı da suyun yaklaşık yarısına gerilemiş olacak.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar