Reeskont ne demek? Reeskont kredisi ve reeskont faiz oranı nedir?

Merkez Bankası'nın yeni hamlelerinden biri olan reeskont ödemeleri kavramı araştırılmaya başladı. Peki ya Reeskont ne demek? Reeskont kredisi ve reeskont faiz oranı nedir?

Reeskont ne demek? Reeskont kredisi ve reeskont faiz oranı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
25 Mayıs 2018 Cuma 10:30

Son günlerde doların sürekli yükselmesinden kaynaklı olarak Merkez Bankası durumu dengelemek adına borç verme faizini yükseltmesinin ardından reeskont ödemelerinin kurunu da sabitledi. Bunun üzerine reeskont nedir, reeskont kredisinin ne işe yaradığı ve nasıl alındığı araştırılmaya başladı. Detaylar azonceoldu.com’da.

Türkiye uzun zamandır doların yükselmesiyle karşı karşıya. Doları düşürmek adına bir takım adımlar atılıyor ancak dolar yine yükselmeye devam ediyor. En son Merkez Bankası’nın doları düşürmek ve Türk Lirasını dengelemek adına bankalara borç verme faizini yükseltmişti. Şimdi ise Merkez Bankası ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 31 Temmuz'a kadar vadesi dolacak olan reeskont kredilerinde kurun 4.2 lira olarak sabitlendiği belirtildi. Kararın ardından dolar kuru 4.78 seviyelerinden 4.7066'ya kadar geriledi. Peki ya reeskont nedir, reeskont kredisi ne demektir?

Reeskont ne demek?

Reeskont, bir bankanın elinde bulundurduğu, ödeme sırası henüz gelmemiş senetleri bir başka bankaya İskonta ettirmesidir. Rediscount Fransızca "reescompte" den gelir. Kelime anlamı ikinci kez iskontodur. Henüz vadesi dolmamış bir senedin, bir bankada kırdırarak paraya çevrilmesi işlemi iskonto’dur. Bankalann halen iskonto ettikleri bir senedi, likidite sağlamak için merkez bankalarında yeniden kırdırmaları ise reeskont işlemi adını alır. Ticari senetlerin yeniden iskonto edilmesinde Merkez Bankası’nın uyguladığı faiz oranına reeskont oranı adı verilir. Merkez bankası reeskont oranlarını değiştirerek para arzını etkileyebilir. Diğer bir deyişle Reeskont Politikası, Para Politikasının önemli bir aracı durumundadır.

Reeskont kredisi nedir?

Merkez bankalarının geleneksel para politikası araçlarından biri reeskont kredileridir. Reeskont kredisi, bir banka tarafından iskonto edilmiş bir borç senedinin bir merkez bankası tarafından yeniden iskonto edilmesi karşılığında verilen kredidir. Şirket B, şirket A'dan ticari bir alışveriş karşılığında bir borç senedi alır. Paraya ihtiyacı olan şirket B, aldığı borç senedini çalıştığı ticari bankaya götürerek iskonto ettirip (kırdırıp) parasına kavuşur. Piyasaya para sürmek isteyen bir merkez bankası, ticari bankaların borç senetlerini bir kez daha iskonto edebilir (kırabilir) ve bu yolla piyasaya ek likidite sağlamış olur.

Reeskont faiz oranı nedir?

Bir de reeskont faiz oranı diye bir kavram var, o da reeskont yaparken Merkez Bankasının uyguladığı faiz oranına (reeskont faizi) verilen isimdir.

Reeskont kredisi kimler için uygundur?

İhracata yönelik mal üreten imalatçılarımız, döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalarımız ve tüm ihracatçılarımız.

Reeskont kredisi nasıl alınır?

Bir şirketin başka bir şirkete herhangi bir ürün alımı ya da hizmet sonucunda borç senedi verdiği durumlar vardır. Senedi alan şirket paraya ihtiyacı olması halinde, alınan senedi çalışmakta olduğu ve ticari hesaplarının bulunduğu bankaya götürerek, elindeki senedi iskonto ettirebilir bu işleme genel olarak senet kırma işlemi denir. Senedi alan firma bu işlem sayesinde para edinmiş olur.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar