Memura enflasyon zammı yapılacak mı 2018?

Yılın son 5 aylık enflasyon rakamlarından sonra memura enflasyon zammı yapılacak mı soruları sorulmaya başladı.

Memura enflasyon zammı yapılacak mı 2018?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
6 Haziran 2018 Çarşamba 09:35

Son zamanlarda en çok aratılan konulardan biri de memura enflasyon zammı verilip verilmeyeceği. Yılın ilk 5 ayındaki yüzde 6,39’luk enflasyon memurların zam beklentilerini arttırdı. Normalde Temmuz’da enflasyon yüzde 4’ü aştığında memurlara enflasyon zammı yapılacaktı. İlk 5 ayda bile bu yüzde aşmış durumda.

Memura enflasyon zammı yapılacak mı 2018?

Toplu sözleşmeye göre, 2018 yılında öngörülen zam oranı 4+3,5'tir. Buna karşın 2018 yılının ilk yarısında ilk 5 ayda oluşan enflasyon oranı yüzde 6,39'dır. İlk 6 ayda enflasyonun yüzde 4'ü aşması durumunda memurlar için enflasyon zammı oluştu. Eğer Haziran ayında enflasyon eksi çıkmazsa yani enflasyon düşmezse, memurlar yüzde 4’ü aşan miktarda memurlar enflasyon zammı alacak. SSK ve Bağkur emeklisi de ilk 6 ayın sonunda oluşan enflasyona göre zam alacak. Haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz Salı günü açıklanmasından memur maaşlarına gelecek zam kesin olarak belli olacak. Haziran ayındaki enflasyon artışı veya azalışına göre de 15 Temmuz’da alınacak zam belli olacak ve memurlara en az %6,39'luk zam yapılacak.

Maliye Bakanı'ndan Memura enflasyon zammı açıklaması

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Ağbal, "Maliye politikası para politikası noktasında ciddi bir destek verecek. Hazırlıklarını yapıyouz. Mayıs ayı verisi yüzde 12,15. Bu bizim arzu etmediğimiz seviye. Bununla ilgili gereken her türlü tedbiri alacağız. Döviz kuru gelişmeleri enflasyon dinamiklerini olumsuz yönde etkiliyor. Son dönemde TL'deki normalin üzerindeki değer kaybı enflasyonu yukarı çekiyor. 2016 sonundan itibaren maliyet enflasyonuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bizim gibi petrol ithal eden ülke açısından petrol fiyatlarının artması enflasyonu yukarı çekiyor. Son bir yıldır metal fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 artış var. Türkiye aramalı ithal eden ülke olarak fiyat artışlarından doğrudan etkileniyor. Enflasyonun önemli kısmı maliyet kaynaklı. Önümüzdeki aylarda artışın devam edeceğini görüyoruz ama yıl sonuna doğru azalış trendine girecek. Enflasyonun 2017 seviyelerinde kalmasını beklemek gerekir. Enflasyonun aşğı çekilmesinde maliyet enflasyonuna neden olan unsurları azaltacak şekilde vergi indirimleri de dahil olmak üzere tedbirler alacağız. Maliye politikası sıkılaşacak, kamu maliyesinde yeni bir dengelenme sürecine girmemiz lazım" dedi.

Enflasyon nedeniyle memur ve memur emeklisine ek zammın gündeme gelebileceğiyle ilgili soruyu yanıtlayan Ağbal, "Yılbaşında yüzde 4 zam yaptık. İkinci yarasında yüzde 3,5 zam yapacağız. Mayıs sonu itibariyle yüzde 6,39. Yüzde 4 olan zam oranının aşmış durumdayız. Haziran ayında ilave olarak enflasyonda yukarı yönlü bir gelişme olursa, 1 Temmuz itibarıyla 1 kuruş eksik olmaksızın maaşlara yansıyacak İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zammında da ilk 6 ayki enflasyonu yansıtacağız. Kabaca memur maaşlarındaki her yüzde 1'lik artışın maliyeti 2,3 milyar lira. En düşük memur maaşı 3 bin 50 liraya çıkacak. En düşük memur emeklisi maaşı 2 bin 94 liraya çıkacak. En düşük SSK aylığı 1670 liraya çıkacak" diye konuştu.

2018 Mayıs ayı enflasyon rakamları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında yüzde 1,62 oranında arttı. Bu, beklentilerin üzerinde bir artış anlamına geliyor. Piyasalarda yapılan anketlerde artışın yüzde 1,45 oranında olması bekleniyordu. Mayıs ayındaki artışıla birlikte, geçen ay yüzde 10,85 çıkan yıllık TÜFE yüzde 12,15'e yükseldi. Mayıs ayında Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışı da yüzde 3,79 oldu. ÜFE de yıllık rakam ise yüzde 20,16'ya yükseldi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar