Mazot desteği nasıl alınır? Mazot ve gübre başvurusu nasıl yapılır?

Devlet mazot desteği almak isteyen çiftçiler için müjdeyi verdi. Peki ya devlet 2018 yılında çiftçiye ne kadar mazot desteği verecek. Gübre desteği alma şartları neler?

Mazot desteği nasıl alınır? Mazot ve gübre başvurusu nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
30 Mart 2018 Cuma 09:27

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çifçilerin beklediği müjdeli haberi verdi. Cumhurbaşkanı 2018 yılında çifçiye yarı yarıya mazot desteği vereceğini açıkladı. Peki ya mazot desteği nasıl alınır? Mazot ve gübre başvurusu nasıl yapılır?

Devlet destekleri, tarımsal alanlarda yapılan çalışmalar doğrultusunda artış gösteriyor. Türkiye’nin pek çok bölgesinde tarıma elverişli alanlar olarak belirlenen alanlarda çiftçilere devlet mazot desteği sağlanıyor. Çiftçiler, üretim yaptıkları süre boyunca mazot desteği yardımı alabilme olanağına sahip oluyorlar. Doğru topraklarda ve belirlenmiş olan bölgelerde üretim gerçekleştirilen çiftçilere yönelik olarak geliştirilen mazot desteği programıyla beraber, çiftçiler mazot ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Doğru tarımsal alanlarda üretim gerçekleştirmeyen çiftçiler için mazot desteği sağlanmıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kesinleştirilen şartlar çerçevesinde çiftçilere mazot desteği sağlanıyor. Bu destekle birlikte üretimlerin artırılması ve verim kazanması hedefleniyor. Devlet mazot desteği için bölge önem teşkil ettiği gibi aynı zamanda yetiştirilen ürünler de öneme sahip.

Çiftçiye mazot gübre desteğine ne zaman başlanacak?

Çiftçilerin beklediği mazot ve gübre destekleri Şubat ayı sonu itibariyle ödenecek. Aydın ili genelinde 50 bin 392 çiftçiye ait 52 milyon 148 bin 930 TL'lik mazot gübre desteği icmali Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildi. Olağanüstü bir husus olmadığı takdirde, 23 Şubat 2018 Cuma gününden itibaren üreticilerin banka hesaplarına ödemelerin yapılacağı bildirildi.

Mazot ve gübre başvurusu nasıl yapılır?

Devlet mazot desteği alabilmek için yeterlilik şartına sahip olan çiftçiler, dilekçe hazırlayıp göndermeleriyle beraber mazot desteğinden faydalanabilme olanağına sahip oluyorlar. İlgili Tarım İl/İlçe Müdürlüğüne iletilmesi gereken mazot desteği dilekçesinin onaylanmasının ardından çiftçiler mazot desteğini banka hesaplarına bağlayabiliyorlar. Ziraat Bankası tarafından yapılan ödemeler dâhilinde çiftçiler mazot desteğine ulaşabiliyorlar. Yarı yarıya olacak şekilde belirlenmiş olan mazot desteği ödemelerinde devlet tarafından gerçekleştirilen ödeme sayesinde, kullanılacak mazot açısından avantaj sağlanmış oluyor. Devlet desteğiyle birlikte üretimde daha kolay çalışma yapabilmenin mümkün kılınıyor. Bu sayesinde beklentilerin tam anlamıyla karşılanarak, üretim faaliyetlerinde kayıp yaşanmadan yılın belirli dönemlerinde üretimin aktif olarak devam etmesi sağlanıyor. Başvuruda bulunan çiftçilere mazot ve gübre desteklemesi veriliyor. 

Çiftçiye mazot ve gübre başvuru şartları neler?

Mazot ve Gübre desteklemesinden yararlanabilmek için;

Çiftçi kayıt sistemine kayıt olmanız gerekmektedir.Çiftçi kayıt sistemine kayıt olmuş iseniz bu dilekçeyi bağlı bulunduğunuz Tarım il yada ilçe müdürlüğüne vermeniz yeterlidir.  Gübre desteklemesinden yararlanabilmek için en az 1 dekar tarım arazinizin olması yeterlidir.Gübre desteklemesinde önemli bir ayrıntı vardır. Eğer tek parça 50 dekar ve üzeri araziniz var ise o arazi için toprak tahlili yaptırmaz iseniz o arazinin mazot desteğini alırsınız ama gübre desteğini alamazsınız.Yani diyelim 122 dekar tek parça araziniz var. Bu arazi için 3 adet toprak tahlili yaptırmanız gerekmektedir. Çünkü her toprak analizi 50 dekarlık alanı kapsamaktadır. Eğer 122 dekarlık arazi için 2 toprak analizi yapar iseniz 100 dekarlık alanın gübre desteğini alırsınız ancak 22 dekarlık alanın gübre desteğini alamazsınız.Toprak analizi yaptırırken bu ayrıntıya özenle dikkat etmelisiniz.

Çiftçilere devlet mazot desteği ne kadar sağlanıyor?

Devlet tarafından belirlenmiş olan kriterlere uygun olan çiftçilere mazot desteği verilecek. Mazot desteği toplamda 2 milyar 118 milyon TL seviyesinde sağlanacak. Devlet mazot desteği ödemeleri yıllık olacak şekilde ödenecek olduğu gibi, yapılacak ödemelerde çiftçiler için mazot fiyatları da indirimli olacak şekilde verilecek. Devlet mazot desteği ödemeleri, çiftçilerin hesaplarına direkt olarak yatırılıyor olması sayesinde hesaplardan ulaşılabilir durumda olacak. Yapılan ödemeler neticesinde ürün ve bölgenin şartlarına uygun olarak çiftçilerin mazot sahibi olabilmesi destekleneceği gibi üretim faaliyetlerinde de gelişmelerin yaşanması beklentisi mevcut hale geliyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Kurtulus En beğenilen yorum
Artik cifcilik yapami yoruz tarlaya gitmeden mazut bityor cifcilere destek cikilmasini isti yoruz yoksa meyve sebzeyi ardik dis ulkelerde siparis verecek milet
Rrmi
İyi elhamdülillah