Kobi Destek Kredisi nedir? Kobi Destek Kredisi kimlere verilir, nasıl başvurulur?

KOBİ Destek Kredisi nedir? Devletin ve bankaların küçük esnafa mali desteğini sunduğu KOBİ Destek Kredisi kimlere verilir, nasıl başvurulur?

Kobi Destek Kredisi nedir? Kobi Destek Kredisi kimlere verilir, nasıl başvurulur?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
31 Ağustos 2018 Cuma 08:00

Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmelere mali destek sunmak için KOBİ Destek Kredisi desteklenmektedir. Pek çok küçük işletme, KOBİ kredisine başvurmaktadır ve bu krediler geri ödemeli olur. Ancak KOBİ kredisi bankalar tarafından geri ödeme koşuluyla verilen krediyken, geri ödeme koşulu olmdan verilen destekler de vardır. Bunlar çeşitli kriterler kapsamında farklı kuruluşlar tarafından verilir ve bu tür destek kredilerine hibe kredi denir.

Eğer KOBİ hibe kredileri alınmak isteniyorsa bu durumda aranılan şartlar hibe krediyi açan kurum ve kuruluş tarafından belirlenmekte olup aynı zamanda çok iyi bir proje oluşturulması ve bu proje ile başvuruda bulunulması gerekir.

KOBİ'nin açılımı, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdir. KOBİ'nin tanımı, yıllık 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu 250.000.000 (iki yüz elli milyon) TL'yi aşmayan işletmeleri kapsar.

KOBİ DESTEK KREDİSİ ALABİLEN İŞLETME TÜRLERİ

KOBİ kredileri; mikro, küçük ve orta ölçekteki işletmelere verilir. İşletmeler, malışan sayısı ve yıllık bilançosuna göre sıralanır.

Mikro ölçekli işletmeler, en fazla 10 kişi ile faaliyet gösteren ve yıllık mali bilançosu bir milyon lirayı geçmeyen işletmelerdir.

Küçük ölçekli işletmeler tanımı, maksimum 50 çalışanı olan ve yıllık mali bilançosu sekiz milyon lirayı aşmayan kuruluşları kapsar.

Son olarak, orta ölçekli işletmeler ise en fazla 250 çalışanlıdır ve yıllık mali bilançoları kırk milyon lirayı geçmemiş olanlardır.

KOBİ DESTEK KREDİSİ KİMLERE VERİLİR?

-Bankaların ticari destek kredisi olarak bilinen Kobi kredisi alabilmek için mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnaflar, başvurabilir.

- Geçmişte bankalarla bir sorun yaşamamış, ödemelerini düzenli gerçekleştirmiş olmak KOBİ kredisi alımını kolaylaştırabilir. Zira ticari krediler, bankalar ile ticari ilişkisi kuvvetli ve geçmişinde bankalar ile pürüz yaşamamış olanlara daha kolay verilir.

- Öte yandan, Kobi kredilerini almak için işletmenin hali hazırda mevcut açılmış olması ve 6 ay ila 1 yıl faal olarak işletilmesi koşulu aranır. Bu koşulun aranmasının nedeni, 1 yıllık işletme sonuncunda çıkarılacak olan mali tablo ve yıllık bilançonun karlılığına bakılarak kredi verilecek olmasıdır.

-Bankaların verdiği kobi kredilerini alabilmek için işletmenin kobi statüsünde bulunması ve geçmiş kredi notunun yüksek olması gereklidir. Bankaların verdiği farklı nitelikteki kobi kredilerini almak isteyenlerin yerine getirmesi gereken şartlarda kredilerin niteliğine göre değişiklik gösterecektir.

DİĞER KREDİLERLE ARASINDA FAİZ FARKI VAR MI?

Bankalar ticari kredilerin risklerini daha fazla olarak değerlendirdikleri ve uzun vadede risk faktörünü değerlendirirken daha fazla riskli gördükleri için; yani şirketlerin gelecekte batma, iflas ve küçültmeye gidebilecekleri ihtimallerini yüksek bulmalarından dolayı, faiz oranlarını da farklı tutar.

Diğer kredi ürünlerine ve türlerine kıyasla ticari kredi niteliğinde verilen kobi kredilerinin faiz oranlarının bankadan bankaya değişmesi sebebiyle en uygun kobi kredisi veren bankayı bulmak için banka şubelerinden bilgi alınmalıdır.

KOBİ DESTEK KREDİSİ NASIL ALINIR?

Bu tür ticari kredilere ancak mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler başvuruda bulunabilir. Bankaya yapılan başvurunun ardından, değerlendirme sürecine girilir. KOBİ kredisinin neden ve hangi amaçla alınmak istendiği bankaya açıkça ibraz edilmelidir.  Öte yandan işletmeye ait vergi levhası, esnaf ve işetmelerin mali verilerinin olduğu evraklar, mali tablolar, yıllık bilanço gelir belgesi ve işletmenin kayıt olduğu Ticaret gazetesi sicil kaydı ve ikametgah belgelerini bankaya verilmesi talep edilir. Maliyet oranı hesaplaması ve uygun faiz oranları ve vadeleri ile banka tarafından işletme kredisi onayı çıktığında, KOBİ kredisi kullanılabilir. İstenilen taksitlerle aylık olarak geri ödenmeye başlanabilir.

DEVLET DESTEKLİ KOBİ KREDİSİ

Bankaların yanı sıra devlet de küçük ölçekli işletmeleri desteklemek amacıyla faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu kapsamda Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), kobi statüsündeki işletmeler için geri ödemesiz olarak hibe ve kredi imkanı sunar.

Kosgeb kurumu üzerinden alacağınız destekler ile işletme ihtiyaçlarınızı karşılama olanağına sahip olabilirsiniz. Devlet, işletmenin kobi statüsünde olmasının yanı sıra ticaret odalarına kayıtlı olmalarını da talep eder. Kobi statüsündeki tüm orta, küçük ölçekli işletmeler Kosgeb desteklerinden kendi meslek odasına kayıtlı olması şartıyla yararlanabilir.

KOBİ DESTEK PROGRAMINA NASIL BAŞVURULUR?

Kosgeb Kobi Destek programından yararlanmak için Kosgeb kurumuna başvuru yapılmalı, bunun için de Kosgeb sistemine kayıtlı olunmalıdır.
Kosgeb veri tabanına işletmesinin kaydını yaptıranlar, aynı ekranda yer alan Kosgeb KOBİ beyannamesini doldurmalı ve dökümanını almalıdır.

Bu aşamadan sonra geriye kalan, işletme sahibinin, kobi beyannamesinin bilgi dökümanı ve hazırladığı iş planı projeleriyle birlikte Kosgeb birimlerine şahsen başvuruda bulunmasıdır. Tüm bu evrakların tamamlanması ve iş planı projesinin Kosgeb yetkililerine onaylatılmasından sonra hibe kredisi alımı başlar.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar