Kara Cuma gününde 565 milyon lira değerinde internet alşverişi yapıldı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre "Black Friday (Kara Cuma)" gününde internetten kartlı ödemeler geçen yılın aynı gününe oranla 2 kat arttı.

Kara Cuma gününde 565 milyon lira değerinde internet alşverişi yapıldı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
30 Kasım 2017 Perşembe 15:01

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Black Friday (Kara Cuma) gününe ilişkin alışveriş verilerini açıkladı.

Buna göre, bu yıl 24 Kasım'da gerçekleşen Kara Cuma alışveriş gününde 2,45 milyar lira kartlı ödeme gerçekleşti. Geçen yılın aynı gününde ise 1,88 milyar lira kartlı ödeme yapıldığı göz önüne alındığında, bu yılki artış yüzde 30'u buldu.

'KARTLI ÖDEMELER 2 KATINA ÇIKTI'

İnternetten yapılan alışverişler dikkate alındığındaysa, 24 Kasım Cuma günü internetten kartlı ödeme tutarı 565 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı günü ile kıyaslandığında bu yıl internetten kartlı ödemeler 2 katına çıktı.

Kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise yüzde 23 seviyesine ulaştı. Geçen yıl kasım ayının 4. cumasında 264 milyon liralık harcama yapılmıştı.

EN ÇOK SATILAN ELEKTRONİK EŞYA OLDU

Kartlarla toplam 565 milyon lira tutarında internetten ödeme yapılan 24 Kasım'da ödemelerin 326 milyon lirası (yüzde 58) elektronik eşya, giyim ve hizmet sektörlerinde gerçekleşti.

En fazla ödeme yapılan elektronik eşya sektörü internetten toplam kartlı ödemelerin yüzde 42'sini, giyim ve aksesuar yüzde 10'unu, hizmet sektörü ise yüzde 6'sını oluşturdu.

Cuma günü elektronik eşya sektöründe 238 milyon lira, giyim ve aksesuarda 57 milyon lira ve hizmet sektöründe 31 milyon lira harcama gerçekleşti.

EN FAZLA İNTERNETTEN ALIŞVEREN YAPAN İL KOCAELİ

Öte yandan, Kara Cuma günü internetten alışverişin en çok yapıldığı il İstanbul oldu. BKM verilerine göre kalabalık nüfusun etkisiyle internetten alışverişlerin yaklaşık yarısı İstanbul'daki kullanıcılar tarafından yapıldı.

Ancak toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödemeler baz alındığındaysa, Kocaeli yüzde 33 ile en fazla internetten alışverişi tercih eden kent oldu. Kocaeli'ni yüzde 31'le Kırıkkale takip ederken, yüzde 30'la Iğdır üçüncü oldu.

'PERAKENDE SEKTÖRÜNE CANLILIK GETİRDİ'

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan BKM Genel Müdürü Soner Canko, son dönemde dünyada perakende sektörünü destekleyecek farklı alışveriş festivallerinin dikkat çektiğini söyledi.

Türkiye'de de 24 Kasım Cuma günü hem mağazacılık hem de e-ticarette uygulanan bu alışveriş festivali tüketicilere indirimli alışveriş imkanı sunduğunu ve perakende sektörüne de bir günlüğüne canlılık getirdiğini belirtti.

Canko, bu tarz özel indirim günlerini önceden takip eden bilinçli tüketicilerin avantajlı fiyatlardan yararlanmış olduklarını ifade etti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar