Hareketsiz emekli maaşı nedir? Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu

Hareketsiz emekli maaşı ve hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde..

Hareketsiz emekli maaşı nedir? Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:53
12 Haziran 2018 Salı 16:22

Emekli maaşları banka hesaplarında 12 ay boyunca hareketsiz kalınca yani hiç çekilmeyince bankalar bu maaşı 12 ayın sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na tekrar iade ediyor. Peki ya hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu nasıl yapılır diyorsanız detaylar haberimizde.

Hareketsiz emekli maaşı nedir?

Hareketsiz emekli maaşı 12 ay boyunca herhangi bir işlem görmemiş maaşlara denilmektedir. Emekli maaşı alan emeklilerin maaşları, banka hesaplarında 12 ay hareketsiz kalması yani hiç çekilmemesi durumunda bankalar bu maaşı 12 ayın sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na tekrar iade eder. Bu uygulamadaki amaç yalnız yaşayan ve daha sonra vefat etmesine rağmen bildirilmeyen emeklinin maaşını devlet bütçesine kazandırmak için uygulanmaktadır.

11.09.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı Torba Kanun ile 5510 sayılı Kanunun 97’inci maddesinin dördüncü fıkrası; “Bu Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız altı ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla durdurulur.” Hükmünü amir olup, 6552 sayılı Kanunun 53’üncü maddesi ile anılan fıkrada geçen “altı ay” ibaresi “on iki ay” şeklinde değiştirilmiştir. Mevcut uygulamada emekli ve hak sahiplerinin bağlanan gelir ve aylıklarını herhangi bir nedenle aralıksız olarak altı ay boyunca tahsil etmemeleri durumunda, bankalar hareket görmeyen hesapları kuruma bildirmekte, kurum da gelir ve aylıkları durdurmaktadır.

Hareketsiz ve blokeli maaş sorgulama nasıl yapılır?

E-devlet sisteminde 12 ay boyunca hareketsiz kalan ve bloke olan hesapları emekliler tarafından sorgulama yapılabiliyor. Sisteme giriş yapıldıktan sonra bankaların Sosyal Güvenlik Kurumu'na iade ettiği emekli maaşları ile hareketsiz olmasından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından blokeye alınan emekli maaşları sorgulanır. İşlemin yapılması için PTT şubelerinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alınır ve internette turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. Ana sayfada bulunan “e-hizmetler bölümü” açılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan “Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama” sekmesine tıklanır. Kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıkladıktan sonra açılan pencereye e-devlet şifresi ve TC kimlik numarası yazılır. Bu şekilde sisteme giriş yapıldıktan sonra blokeli maaş sorgulaması gerçekleştirilir.

Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu nasıl yapılır?

Emeklilerin aylıklarının geri ödenmeye başlaması emekli kişinin müracaat etmesi gerekmektedir. Bu başvurunun ardından ödemeler tekrar yapılmaya başlar. Başvuru e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.  “E-hizmetler bölümünde” Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan “Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı İade Başvurusu” sekmesine tıklanır. “Kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıkladıktan sonra açılan pencereye “e-Devlet şifresi ve TC kimlik numarası” yazılır. Sisteme giriş yaptıktan sonra blokenin kaldırılması, maaşın iadesi talebinde bulunabiliyor. Ayrıca daha önce bir iade talebiniz varsa da buradan takip edilebiliyor. Bununla birlikte iade talebinizi iptal etmek istenirse bu hizmeti kullanarak iptal edilebiliyor. Hareketsiz veya blokeli emekli maaşınız varsa hizmet bağlantısına tıkladığınızda geçmişte yaptığınız iade başvurularınız sorgulanır. Geçmişte yaptığınız iade başvurusu yoksa aşağıdaki ekran açılacaktır. Yeni iade başvurusunda bulunmak için bu ekranda yer alan “Yeni İade Talebi” düğmesine tıklayıp işleminizi tamamlayabilirsiniz.

HAREKETSİZ VE BLOKELİ EMEKLİ MAAŞI HAKKINDA TÜM DETAYLAR

E-DEVLET HAREKETSİZ VEYA BLOKELİ EMEKLİ MAAŞI SORGULA

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

uğurcan En beğenilen yorum
haber hakkında merak ettiğiniz her şey burda demişsiniz de hani nerde aq. Ne kadar sürede yatırılır bu blokeli para