Bakan Elvan açıkladı: Vergi muafiyeti kalıcı olacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan reform paketi takviminin en geç gelecek salı paylaşılacağını söyledi. Basit usule tabi esnafa gelir vergisi muafiyeti konusuna da değinen Bakan Elvan, "İstisna uygulamamız 2021 yılı kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak" şeklinde konuştu.

Bakan Elvan açıkladı: Vergi muafiyeti kalıcı olacak!
Son Güncelleme: 16 Mart 2021 Salı 16:01
16 Mart 2021 Salı 11:29

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan AA Editör Masası'nda, "Ekonomi Reform Paketi"nin ayrıntıları ve hayata geçirilecek reformların yol haritasını açıklıyor.

Bakan Elvan'ın açıklamalarında öne çıkan noktalar şöyle:

"Vatandaşların taleplerini, sivil toplum kuruluşlarımızın görüşlerini bir bütün halinde değerlendirerek Ekonomi Reform Programı'nı oluşturduk.

Reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslakları hazır

Ekonomi Reform Programı ile pandemi sonrası döneme hazır olmak adına yol haritamızı ortaya koyalım dedik.

Reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslakları hazır

Türkiye doğrudan yatırımlar ve portföy yatırımları için cazip bir ülke olacak

Yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek, onlara da Ekonomi Reform Programını kapsamlı bir şekilde anlatacağız.

AB ülkeleri başta olmak üzere G20 büyükelçileri ile bir araya geleceğiz, Ekonomi Reform Programının detaylarını paylaşacağız.

Ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız. Türkiye'nin önünde çok önemli fırsat penceresi var. Bu paketle fırsatları yakalamak istiyoruz.

Çok değişik ülkelerden, büyükelçiliklerden Ekonomi Reform Programı'na ilişkin Bakanlığımızdan detaylı açıklama talep edildi.

"Harcama disiplini konusunda çok sayıda tedbirimiz var"

Tasarrufla ilgili harcama disiplini konusunda çok sayıda tedbirimiz var.

Çok ciddi harcamalara yönelik tedbirlerimiz var. Bizim sosyal yardımlarımız var. Bu desteklere baktığımızda etkin bir şekilde verilmesi önemli. Bütünleşik sosyal yardım ilkesini kuruyoruz. Yerel yönetimin desteğini merkezi sistem görecek böylece.

Kamu maliyesinde bütçe disiplini son derece önemli. Son yıllarda bütçe açığımızda artış söz konusu oldu. Özellikle biz kamu maliyesi alanında her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Her 3 ayda bir kamu maliyesi raporu açıklayacağız. Gelir, gider, ileriye yönelik tedbirler neler kamuoyuyla paylaşacağız. Onların görüşleri bizim için değerli

Esnafa gelir vergisi muafiyeti kalıcı olacak

Kamu maliyesinde bütçe disiplininin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Mali disiplinden bugüne kadar asla taviz vermedik.

Katma değerli yatırımlar için nakit yatırım teşvikleri verilecek.

İl bazında sektörel beceri haritaları oluşturuldu.

İstihdam teşviklerini baştan aşağı gözden geçirip sadeleştireceğiz

Takvimsiz bir program olmaz. Takvimimiz hazırladık. Sorumlu ve ilgili kuruluşlar kimlerdir. Eylemleri ne zaman tamamlayacağız. Kapsamlı olarak sizlerle paylaşacağız. Eylem planı takvimini önümüzdeki salı paylaşacağız.

Kamu harcamalarına bir bütün olarak bakmak zorundayız. Sadece temsil, ağırlama ve taşıt değil diğer alanlarda da tasarruf önemli.

Salgından en çok etkilenen kesim esnaf oldu. Salgın boyunca esnafa destek vermeye çalıştık. Elbette verilen destekler daha fazla keşke verebilsek. Salgının gelişimine bağlı olarak yeniden değerlendirme şansımız olacak. Bütçe disiplinine riayet etmek zorundayız. 850 bin esnafımızı kapsıyor. Vergi İstisna uygulamamız 2021 kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacaktır.

Şu anda 46 adet özel hesabımız var. Bu özel hesaplar Sayıştay denetimine tabi. Zorunlu olarak devam ettirmemiz gereken özel hesap uygulamalarını devam ettireceğiz. Meclisin bütçe hakkını daha da güçlendireceğiz. Türkiye'de 2300 civarında döner sermaye işletmesi var.

Öngörülebilirlik şeffaflık adına kamu maliyesi raporunu paylaşacağız.

Taşıt konusu kamu filo yönetim sistemini geliştiriyoruz. Bu sistem ile taşıt fazla envanter ve maliyet bilgisi düzenli kayıt altına alınıyor. Edinilecek taşıtlarda hizmet itibarıyla standard sağlanacak. Ortak havuz geliştirilecek. Taslağımız hazır, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz.

Mali diplini sadece merkezi yönetim bütçesi değil, yerel yönetimlerde de mali disiplin önemli.

Belediyeler borçlanma yetkileri var. Şu anki resme baktığımızda belediyelerin önemli bir kısmı borçlanmalarını görüyoruz. Bu da faiz ödemelerini yükseltiyor. Yatırımlarda kısıtlamaya gitmek zorunda kalıyorlar.

Toplam 1389 belediyemiz var 797'si AK Parti, 247 CHP, MHP 233 HDP 7. Tüm belediyelerimizi mali disipline riayet etmeleri ve yatırımlarının daha rahat yapmalarının önünü açmak istiyoruz.

Yüksek oranda borçlanma belediyelerin vatandaşa hizmetini kısıtlıyor. Kanunlara uyulmadığını görüyoruz. Belediyeler herhangi bir şirket kurmak istediklerinde Cumhurbaşkanı'ndan izin istiyorlar. İzin alınmadan yapılan işlere çeki düzen vermek istiyoruz

Kamu iktisadi teşebbüslerinin ana mevzuatı 1984'te çıktı. Bu yapılarda önemli bir değişiklik söz konusu olmadı. Zaman zaman 2,3 maddelik değişiklik söz konusu oldu ama günün koşullarına uyumlu mu, değil mi buna bakmak gerekir. Günün koşullarına uygun bir yapıya kavuşmasını istiyoruz

Kamu alım ihalelerinde denetimi güçlendirip tasarruf ve şeffaflığı artırıyoruz. Mevcut sorunu olan istisnaları disiplin altına alıyoruz. Bütünüyle dijital ve rekabeti artıran bir ihale sistemi. AB ile uyumla sektörel kamu alımları kanununu çıkaracağız. Sertifikasyon sistemi getiriyoruz. Firmaların liyakat ve yetkinlikleri kamuoyuyla paylaşılacak. İhaleye çıkmadan kriterler belirlenecek. Ve kamuoyuyla paylaşılacak."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar