Türk Dünyası Kültür Başkenti: Oş

Kırgızistan'ın Oş kentinin, Türk Dünyası Kültür Başkentliğini bir yıllığına üstlenmesine ilişkin kutlama programı belli oldu.

Türk Dünyası Kültür Başkenti: Oş - Sayfa 1

2010 yılında TÜRKSOY’un girişimi ile hayata geçen ve ilk kez 2012 yılında Kazakistan’ın Astana şehrine verilen ‘’Türk Dünyası Kültür Başkenti’’ unvanı, Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi’nin oy birliği ile Kırgızistan’ın Oş şehrine verildi.

1 13
 
Türk Dünyası Kültür Başkenti: Oş - Sayfa 2

2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu'da kutlamalar gerçekleşmişti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kastamonu Tarihi Kurşunlu Han'da düzenlenen Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimi Konseyi 36. Dönem Toplantısı'nın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, koordinasyon görevini Kırgızistan'a devrettiklerini bildirmişti. 

2 13
 
Türk Dünyası Kültür Başkenti: Oş - Sayfa 3

Kırgızistan'ın ikinci büyük şehri olan Oş, ülkenin güneybatısında, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Tarihi 3000 yıl öncesine kadar giden Oş,  hem Türk tarihi açısından önemli hem de İslam dini açısından kutsal bir kent.

3 13
 
Türk Dünyası Kültür Başkenti: Oş - Sayfa 4

 Hazreti Süleyman’ın ziyaret ettiğine inanıldığından kutsal sayılan ve birçok efsaneyi barındıran Süleyman Dağı, Fergana Vadisi’ni çevreleyen ovaların üzerinde yükseliyor.

4 13