Yanny ve Laurel ne anlama geliyor?

Sosyal medyayı ikiye bölen Yanny ve Laurel ne demek? İnternet bu ses kaydında yanny mi laurel mı dendiğini tartışıyor. İşte olayın detayı..

Yanny ve Laurel ne anlama geliyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
17 Mayıs 2018 Perşembe 15:54

Gizemli bir ses kaydı resmen sosyal medyanın gündemine oturdu. Bu ses kaydını dinleyenler iki farklı ses duyuyor. Peki ya bu ne demek oluyor? Yanny ve Laurel ne anlama geliyor?

Sosyal medyanın gündemi haline gelen ses kaydını insanların bir çoğu Yanny olarak, diğer bir kısmı ise Laurel olarak duyuyor. Bu kayıt Twitter gibi platformlarda binlerce kişinin katıldığı anketlere sebep oldu. Oranlar her an değişebiliyor olsa da an itibariyle dinleyenlerin %52-53 kadarı Laurel, %47-48 kadarı ise Yanny olarak duyduğu ses kaydı, dinleyenleri bir hayli şaşırtıyor.

Yanny ve Laurel ne anlama geliyor?

Arizona Üniversitesi Dil ve İşitme Bilimleri Profesörü Brad Story, konuyla ilgili olarak Laurel sesinin üst üste yerleştirildiği için Yanny olarak da algılanabildiğini savunurken, bir Twitter kullanıcısı sesi analiz ederek, "Yüksek frekansları duyabiliyorsanız Yanny, duyamıyorsanız Laurel duyarsınız" şeklinde açıklama getirdi. Kaydı duymada ortaya çıkan farklılığa ilişkin pek çok yanıt olsa da, bir Twitter kullanıcısının paylaştığı gibi konunun frekans değerleriyle ilişkili olduğunu düşünenlerde az değil. Yaş ile ilişkilendirilen bu durumda, yaş ilerledikçe kişiler düşük frekansı daha rahat duyabiliyorlarken küçükler yüksek frekansı daha kolay yakalayabiliyor. Bu da Laurel ve Yanny farkını getiriyor. Yüksek frekansı duyanlar Yanny, düşük frekansı duyanlar ise Laurel algılıyor. Bununla bağlantılı olarak sesi hızlandırdığında Yanny, yavaşlattığında Laurel duyanlar da mevcut.

Beynimiz, kök frekans hariç tüm üst harmonikleri (doğuşkanlar) duyduğu zaman aslında olmayan o en kalındaki kök frekansı (notayı, perdeyi ne derseniz deyin) da duyuyormuş gibi algılıyor. Yani beyin o sesi kendi öylle yapıyor. Yanny duyanlar üst doğuşkanları duyup, kök sesi beyinlerinde oluşturup laurel sesini maskeliyorlar. laurel duyanlar ise zaten ana sese odaklanmış durumda olduklarından, aslında olmayan kök notayı zaten oluşturma ihtiyacı duymuyorlar. Sesi bilgisayara indirip, eq ile basları kestiğinizde yanny ortaya çıkıyor. Yanny duyanlar ise üst frekansları keserse laurel duyacaktır.

Çok alçak frekanslı ses (İnfrasonik)

Sesberi ya da infrasound olarak nitelendirilen ses frekansları, 20 Hz den az olurlar. Böylece insan kulağının duyamayacağı kadar düşük, fakat hava basıncı değişiklikleriyle oluşan ses dalga frekanslarından daha yüksektirler. İnsan kulağı teorik olarak 20 Hz ile 20000 Hz arasına tepki gösterse de, en iyi 250 Hz ve 3000 Hz arasındaki konuşma frekansı bölgesini duyar. Hayvanlar, insanların duyamadığı ses frekanslarını dahi algılayabilirler. Örneğin fillerin ayağında çok alçak frekansları algılayan doğal alıcılar vardır.

Çok yüksek frekanslı Ses (Ultrasonik)

 Sesöte ya da ultra sound, insan kulağının duyamayacağı çok yüksek frekanstaki seslere verilen addır. Frekansı 20.000 Hz’in üstündedir. Hayvanlar 20.000 Hz den yukarısını da duyabilirler. Francis Galton (1822–1911) köpeklerin bu özelliğinden yararlanarak Galton Köpek Düdüğünü tasarlamıştır. Sadece köpeklerin duyabileceği frekanslardaki sesleri veren bu düdük köpek terbiyeciliğinde ve istenmeyen köpeklerin uzak tutulmasında kullanılmaktadır. Frekansı 16000 ile 22000 Hz arasındadır. Uygulamada bu kadar yüksek sıklığa sahip ses, insan kulağı tarafından duyulamamaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar