Web tapu ne demek? 3 boyutlu tapu nedir? e-Devlet tapu ve kadastro bilgi sistemi

Pilot uygulaması tamamlandı tapuda artık 3 boyutlu dönem başlıyor. Peki ya Web tapu ne demek? 3 boyutlu tapu nedir? İşte e-Devlet tapu ve kadastro bilgi sisteminin detayları..

Web tapu ne demek? 3 boyutlu tapu nedir? e-Devlet tapu ve kadastro bilgi sistemi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:53
11 Haziran 2018 Pazartesi 11:59

Tapuda 3 boyutlu başlıyor açıklamalarının ardından vatandaşlar bu sistemin ne işe yaradığını araştırmaya başladı. Tapuda yeni bir sisteme gidiliyor. Web tapu ne demek? 3 boyutlu tapu nedir? e-Devlet tapu ve kadastro bilgi sisteminin detayları haberimizde.

Web tapu ne demek? 3 boyutlu tapu nedir?

Pilot uygulaması tamamlanan 3 boyutlu tapu sistemi ile vatandaşlar artık kiralayacakları ya da satın alacakları gayrimenkulleri internet üzerinden 3 boyutlu olarak inceleyebilecek. Web tapu projelerine e-Devlet tapu ve kadastro bilgi sistemi ile erişilebilecek. Vatandaşlar almak istedikleri konutu tıklayıp ardından da daire numarasını girerek konutunu görüntüleyebilecek. Web tapu ile 3 boyutlu görünüm dışında odalar, salon ve mutfak büyüklüğü bilgileri de yer alacak. Ayrıca uygulama içinde daire planları da bulunacak. Amaç; yanılma şansının azaltılması ve doğru sorgulamanın yapılması ve emlak piyasasında yaşanan dolandırıcılık olaylarının önlenmesi.

e-Devlet tapu ve kadastro bilgi sistemi ne zaman yaygınlaşacak?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde 40 bin kilometrelik meskun alanlarda 3 yıl içinde çalışmayı tamamlamayı hedefliyor. Diğer yandan Gölbaşı'nda 13 bin konutluk alanda pilot uygulama tamamlandı ve fizibilite çalışmaları yapıldı. Projenin Türkiye'ye toplam maliyeti de hesaplandı. Üç boyutlu görsellerin oluşturulabilmesi için; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce uçakla havadan, binaların "eğik resim çekme kamerası" ile görüntüsü alınacak. Projenin ikinci aşamasında da 'tapu ve kadastro bilgileri, maliki kimdir, alanı ne kadardır, üzerinde bir tahkikat var mıdır' gibi bilgiler de sisteme eklenecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yeni proje için yaptığı açıklamalar;

“Üç boyutlu kent modelleri ve kadastro projesi' ile satın almayı planladığınız evi santim santim 3 boyutlu görebilecek; 'web tapu' ile de 47 işlemi tapu dairesine gitmeden yapabileceksiniz.” Emlak alımı ve kiralama yapmak isteyen herkesin, ilgilendiği bir evin içini ve dışını 3 boyutlu görebileceğini  "Üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi"nde ilk adım olan pilot uygulamanın tamamladığını bildirdi.

Bu teknolojiyi yakında tüm binalar ve konutlar için hayata geçirileceğini belirten ve üç boyutlu sanal gerçekliğin emlak sektörü için önemini vurgulayan Mehmet Zeki Adlı, şu anda grafik olarak haritalara bakıldığında sadece iki boyutlu görülebildiğini  yapılan bu teknoloji çalışmaları ile 3 boyutlu haritaların devreye gireceğini belirtti. Adlı, üzerinde çalıştıkları ve sona yaklaşılan bu çalışmada "Üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi"nin hayata geçmesiyle vatandaşların, e-Devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne (TAKBİS) girerek, satın alacakları veya kiralayacakları konutların içini ve dışını 3 boyutlu görebilme imkanına sahip olabileceğini belirtti. Projenin yayına alınması ile birlikte, emlak üzerinde yapılan olumsuz olayların da minimize edileceğini anlatan Adlı, "Eğer vatandaş bu teknolojiyi kullanabilir veya güvendiği kişiyle bunu kullanırsa yüzde yüz doğrulukları elde edebilecek." dedi.

Projenin tamamlanma süresi hakkında da bilgi paylaşan Adlı "Bütün tapu verilerimizi güncel bir şekilde, gerçek veriye dayalı elektronik ortamda saklamayla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim de hedefimiz, önümüzdeki 3 yıl içerisinde bu çalışmaların hepsini bitirmek ve sonra da Türkiye'nin genelinde bu işi yaygınlaştırmak." konuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar