Cumhurbaşkanı Erdoğan: Can Dündar ajandır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a firari Can Dündar'ın durumu da soruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Can Dündar ajandır
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
28 Eylül 2018 Cuma 14:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dört yılı aşkın bir sürenin ardından bu defa cumhurbaşkanı sıfatıyla Almanya’da bulunuyorum. Değerli dostum Sayın Steinmeier’e nazik daveti için teşekkür ediyorum. Gerek Sayın Cumhurbaşkanı gerekse Sayın Şansölye nezdinde bütün Alman makamlarına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı, Ekim ayında kalabalık bir iş heyetiyle ülkemizi ziyaret edecek. Karşılıklı üst düzey ziyaretlerle yakaladığımız bu ivmenin korunmasından ve daha da güçlenmesinden yanayız. Sayın Merkel’e görüşmemizde bir süredir çalışmayan iş birliği mekanizmalarını işler kılmak için fikir birliğine vardık. İkili ilişkilerimize dair konuları ele alma fırsatı bulduk. Kendileriyle yarın sabah bir araya gelerek etraflıca bu konuları görüşme fırsatını bulacağız. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turizme yönelik bu konuları değerlendirme fırsatı bulacağız." açıklamasında bulundu.

"Darbeciler Türk demokrasisi rafa kaldırmayı başaramadı" 

15 Temmuz hain darbe girişimi hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu arada birkaç hafta önce Dışişleri Bakanı Sayın Maas’ı ülkemizde misafir ettik. Bütün bunlarla birlikte Hazine ve Maliye’yle Ticaret ve Enerji Bakanları da ülkemizdeydi. Milletimizin desteği ve direnişi sayesinde biliyorsunuz bir darbe girişimini bizler hedeflerinden saptırdık. Darbeciler güçlü Türk demokrasisini rafa kaldırmayı başaramadılar. FETÖ terör örgütünün uzantıları tarafından gerçekleştirilen bu darbe girişiminde 251 insanımızı şehit verdik. 2193 yaralımız, gazimiz oldu. Darbe girişimi sonrasında FETÖ ve uzantılarıyla mücadele için anayasal bir mekanizma olan OHAL uygulamasına gittik. Demokrasimizi bu terör örgütünün tehdidinden kurtarmak için 2 yıl boyunca çok yoğun bir çaba sarf ettik. Bu noktada da önemli bir başarı sağladık." vurgusunu yaptı.

"Vize serbestisi konusunda kalan 6 kriteri yerine getirmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının devamında şunları söyledi: 24 Haziran seçimleri sonrasında bu uygulamayı da kaldırdık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle beraber ülkemiz yeniden reform ve ilerleme yoluna girmiştir. Reform Eylem Grubu’muz bu konuda gereken adımları atmaya başlamıştır. Vize serbestisi konusunda kalan 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi planlıyoruz.

"Almanya olarak istikrarlı bir Türkiye istemekteyiz"

Almanya Başbakanı Merkel, "Türklerin herhangi bir ayrımcılığa uğramadan burada barışçıl, uyumlu bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yaptığımızı söyledim. Elbetteki camilere saldırılar kabul edilemez. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Solingen'deki saldırının 25. yılında bir araya geldim. Elbette ki, gerek Türkiye gerek Almanya da insanlar açısından önemli bir noktada, özellikle son yıllarda bazı köklü karşıtlıklar olmuştur. Bunlar hukuk devleti ve basın özgürlüğü gibi konular olmuştur. Bazı somut durumların çözüme kavuşması bizi mutlu etti. Hala Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşları var. Bu konuda katkıda bulunmaya çalışıyorum. Almanya olarak istikrarlı bir Türkiye istemekteyiz. Değerli Türk bakanları Almanya'yı ziyaret etti. Ekonomi Bakanımız Türkiye'ye gidecek. İkinci defa Türk-Alman enerji forumu toplanacak." açıklamasında bulundu

"Türkiye göç konusundan olağanüstü bir performans sergilemektedir"

Göç konusunu ele aldık. Türkiye olağanüstü bir performans sergilemektedir diyen Merkel açıklamasının devamında şunları söyledi: İdlib konusunu ele aldık, yarın da bu konuyu pekiştireceğiz. Kırılgan bir durum var. Rusya, Türkiye ve Fransız devlet başkanlarıyla birlikte Ekim ayının ortalarında bir dörtlü zirve yapmayı düşünüyoruz. AB'nin özellikle mülteci kaynaklarının bürokratik olmayan bir şekilde akmasını sağlamaya çalışıyoruz. Terörle mücadele konusunda İçişleri Bakanlarımızın işbirliğini artırmak istiyoruz.

İlişkilerin daha iyi bir şekilde sürdürülmesini istemekteyiz. Demokratik, açık bir toplumun nasıl olması gerekiyor? Bu konuda farklı görüşlere sahip olabiliriz. Sadece Alman vatandaşlarının tutuklu olması değil, belli konularda farklı görüşlerimiz olabiliyor. Ama bunların konuşarak aşılması gerekiyor. Ben de konuşarak çözmekten tarafım.

SORU - CEVAP

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (FETÖ üyelerinin iadesi) PKK, Almanya'da yasaklanmıştır. Bugün ayrıntıları ele almadık ama daha önce bunu konuşmadık. Zaten polis teşkilatımızın tavrı da bu tutumuzu göstermiştir. FETÖ konusunda Türkiye'yi ciddiye alıyoruz ama daha çok bilgi ve daha çok nesnel bulguya ve kanıta ihtiyacımız var. Genel olarak ALmanya'da da aranan kişiler var. Bazı insanların Almanya'da olup olmadığından da emin değiliz.

Binlerce PKK terör örgütü mensubu, Almanya'da bulunuyor. Dağınık olarak değişik yerlerde bulunuyorlar. Binlerce PKK terör örgütü mensubu Almanya'da bulunuyor, dağınık olarak değişik yerlerde bunların bulunduğu bir vaka. Birbirimize olan özgüvenle nerede kimi yakalıyorsak bunu teslim etmemiz, işimizi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum. Aramızda suçluların iadesi anlaşması var. Bunları yakalayıp teslim etmek ülkelerimizin güvenliği ve mutluluğu için önem teşkil ediyor.

"Bağımsız yargı kararlarına saygı duymak zorundayız"

(Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşları) Somut olarak ele alıyoruz. Sadece kendi düzeyimizde değil, diğer arkadaşlarımızın da görüşmeler oluyor. Toplam 5 vaka var. Son derece somut olarak ve titizlikle ele alıyoruz bu konuları.

Şunu kabul etmek lazım, ne ben Almanya'nın mahkemelerini eleştirme hakkına sahibim ne de sizler Türk yargı sistemini eleştirme hakkına sahibiz. Kendi ülkemde bile beğenmediğim kararlar olmuştur ama uymak zorundayız. Türk mahkemelerinde, tutuksuz yargılama kararı verilen Alman vatandaşları olmuştur. İsim verdiniz Enver Altaylı. Bu kişinin Türkiye'nin istihbarat sisteminde geçmişte yer aldığını söylesem bilir misiniz? Acaba bu sistemde ne gibi işlemler yapmış ve Türk yargısı bu kişiyi tutuklamış?

"Can Dündar bir ajandır, devlet sırlarını ifşa etti"

Merkel: (Can Dündar) Adli yardımlaşma ile ilgili sözkonusu olan konuları tek tek ele almak istemiyorum. Gazeteci Dündar ile ilgili bir takım ihtilaflar olduğu açıkça ortada. Basın toplantısına katılmaması tamamen kendi kararıdır. Akreditasyon konusunda hukuki zemin bellidir. Çok sayıda gazeteci burada ve herkes soru soramıyor. Kendisi katılmama kararı vermiştir. Kendisinin durumu hakkında Sayın Cumhurbaşkanı ve benim aramda farklı görüşler olduğunu teyit edebilirim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk yargısı bırakılması gerekeni tutuksuz yargılamak üzere bırakmıştır. Önce Can Dündar'ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa eden bir kişi olduğunu ve Türk yargısı tarafından 5 yıl 10 aya mahkum edildiğini biliyorsunuzdur. Mahkum edilen kişi Almanya'ya kaçmıştır. Bu kişi ajandır, devletin sırlarını ifşa etmiştir. Hiçbir ülkede sırlar ifşa edilmez, bu suç teşkil eder. Biz Almanya ile suçluların iadesi anlaşması yaptık ve bu kişinin iadesini istedik. Aynı durumu Almanya için de geçerli olabilir. Böyle bir şey benim başıma gelse ben veririm, ben bakmam. Olayın aslı budur, bunu da bilmemizde fayda var. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar