Ziron yemeği nedir? Ziron yemeği nasıl yapılır? Ziran Yemği tarifi, Ziron hangi yörenin yemeği

Ziron yemeği nedir? Ziron yemeği nasıl yapılır? Ziran Yemği tarifi, Ziron hangi yörenin yemeğidir? Son ayların popüler yemeği ziron'un tarifini sizler için hazırladık. Fotoğrafları ile ağzınızı sulandıracak lezzeti ile sizi sizden alacak bu muhteşem lezzet ile tanışmaya hazır mısınız?

Ziron yemeği nedir? Ziron yemeği nasıl yapılır? Ziran Yemği tarifi, Ziron hangi yörenin yemeği
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
12 Aralık 2018 Çarşamba 18:27

Türkiye kültürel zenginliği ile dünyada eşi benzeri olmayan bir çeşitliliğe sahip. Osmanlı döneminde oldukça zengin olan Türk mutfağı kültürü günümüzdeki varlığını ve dünya mutfakları arasındaki yerini korumakta. 

Egenin yeşilliği bol lezzetleri, iç anadolunun hamurişi lezzetleri, güneydoğu'nun acılı ve kırmızı et üzerine yoğunlaşan lezzetleri Antep'in baklavası, Hamsiköy'ün sütlacı, Hatay'ın künefesi derken Türk Mutfağının zenginliği insanın ağzını sulandıran cinsten...

Türk mutfağının son zamanlarda sıklıkla duyulan bir lezzeti de Ziron yemeğidir.

Yörelere göre Siron, silor gibi isimlerle de adlandırılan yemeğin tarifini siz azonceoldu okuyucuları için hazırladık. 

Ziron Ne Demek? Ziron Nedir?

Ziron aslen kılçıksız buğday anlamına gelmektedir. Ziron yemeğinin özü olan yufkadan dolayı yemeğe ziron adı verilmiş olduğu düşünülmektedir. 

Ziron Yemeği Tarifi? Ziron Nasıl Yapılır? Ziron Tarifi

Ziron İçin Gerekli Malzemeler


3 adet yufka
1 yemek kaşığı tereyağı
150 gram dana kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sosu için
2 su bardağı
Süzme yoğurt
2 diş
Sarımsak
1,5 su bardağı
Su
1 çay kaşığı
Tuz
Tereyağlı Sos İçin
1 yemek kaşığı
Tereyağı

Gerekli malzemeleri toparladığımıza göre şimdi Ziron tarifi kısmına geçebiliriz

Ziron Yemeği Nasıl Yapılır

 Ziron yemeği için önce fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Fırınınız ısınırken siz de yufkanızı yuvarlak bir masaya serin.

3'er santim aralıklarla yufkanızı enlemesine kesmeye başlayın. Daha sonra 3'er santim kalınlığındaki çubuklar haline gelen yufkanızın çubuklarını yuvarlayın.

Yuvarladığınız yufkalarınızı önceden yağladığınız borcama dizin. Yufkalarınızı önceden 180 derecede ısıttığınız fırınınızda 20 dakika kızartın. Daha sonra tavanızda tereyağı eritin. Erittiğiniz tereyağında kıymanızı kavurun. Damak tadınıza göre kıymanızı kavururken karabiber ve tuz ekleyin. Daha sonra tereyağında kavurduğunuz koymağı fırında kızarttığınız yufkaların üstüne güzelce dökün. 

Ziron Sosu Nasıl Hazırlanır?

Ziron yemeğinin olmazsa olması elbette sosu. Aslında sosu oldukça zahmetli bir yemek olan Ziron yemeğinin en kolay tarafı. İster hazır yoğurda, isterseniz evinizde yaptığınız yoğurda sarımsak doğrayın. yoğurdunuza az su ilave edin ve tabii ki az da tuz ekleyin ve karıştırın. Damak tadınıza göre yoğurdunuza nane de ekleyebilirsiniz. Daha sonra yoğurdunuzu kızarttığınız ve üstüne de kavurduğunuz kıymayı döktüğünüz yemeğinizin üstüne güzelce yedirin. 

ve afiyet olsun. Ziron yemeğiniz hazır :)

 

Ziron Hangi Yörenin Yemeği? Ziron nerenin yemeği?

Ziron yemeği aslen karadeniz yöresine aittir. Bayburt'ta sıklıkla yapılan ve hemen hemen her evde bilinen zironun Erzurum yöresinde de bilindiği ve sahiplenildiği de bilinmekte. Ancak ziron rumca bir kelime olduğu için tarihte rumların yoğun bir şekilde yaşadığı karadenize ait olduğu tezi daha güçlüdür. 

Tavuklu Ziron Tarifi

Tavuklu Siron Tarifi İçin Malzemeler
2 adet tavuk budu.
2 su bardağı su.
4 adet yufka.
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 kilo yoğurt.
1 tatlı kaşığı pul biber.
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet rendelenmiş domates.

Tavuklu Ziron Nasıl Yapılır?

Tavuklu ziron yemeği de tıpkı Kıymalı Ziron yemeğinin tarifinde olduğu gibi yapılmaktadır. Ancak tek fark olarak kavurduğumuz kıyma yerine tiftiklenmiş tavuk budu eti kullanılmaktadır. Tavuk budunu ister fırında kızarttıktan sonra isterseniz de haşladıktan sonra tiftikleyerek kızarttığınız ve sosunu eklediğiniz yufkaların üstüne dökerek servis edebilirsiniz. 

Ziron yemeğinin Erzurum Ziron'u, Tavuklu Sırın, Silor gibi de isimleri bulunmakta. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar