Dışişleri Bakanlığı: Kudüs tasarısının veto edilmesini esefle karşılıyoruz

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Kudüs tasarısının veto edilmesini esefle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı: Kudüs tasarısının veto edilmesini esefle karşılıyoruz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
18 Aralık 2017 Pazartesi 20:58

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD'nin Kudüs kararının ardından konuyla ilgili bir tasarıyı gündemine aldı.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, ABD'nin veto ettiği Kudüs tasarısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "BM Güvenlik Konseyindeki ABD’nin Kudüs kararını geçersiz sayacak olan karar, ABD’nin vetosuyla 14’e 1 reddedildi. Trump yönetimi dışında bütün ülkeler bu oylamada birlik içinde hareket etti. Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak." dedi.

Türkiye'nin yoğun çabalarıyla oluşturulan tasarı, Türkiye BMGK'ya geçici üye olduğu için Mısır tarafından oylamaya sunuldu.

Tasarı beklendiği gibi ABD tarafından veto edildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, veto edilen Kudüs tasarısını BM Genel Kurulu'na taşıyacaklarını açıkladı.

Kalın,"BM Güvenlik Konseyindeki ABD’nin Kudüs kararını geçersiz sayacak olan karar, ABD’nin vetosuyla 14’e 1 reddedildi. Trump yönetimi dışında bütün ülkeler bu oylamada birlik içinde hareket etti. Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak."

DIŞİŞLERİN'DEN KINAMA

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etmesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Kudüs tasarısı oylaması yapıldı.

Kudüs tasarısı, konseyin toplam 15 üyesinin 14'ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edildi.

Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Kudüs konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısının 14 olumlu oya karşı tek bir aleyhte oyla veto edilmesini esefle karşılıyoruz.

Uluslararası hukuk ve meşruiyet gözetilerek hazırlanan, tüm ülkelere Kudüs konusunda ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısında bulunan söz konusu tasarının ABD tarafından veto edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

ABD’nin oylamada yalnız kalmış olması, Kudüs’le ilgili kararının hukuk dışılığının en somut göstergesidir. BM Güvenlik Konseyinin bölgesel barış ve istikrar üzerinde yansımaları olacak böyle bir konuda tüm uluslararası toplumun iradesine aykırı olarak işlevsiz bırakılması kabul edilemez.

Türkiye olarak Filistin Devleti’nin ve halkının her zaman yanında olmaya, başta BM Genel Kurulu olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin’in haklı mücadelesini ve bu yöndeki çabalarını desteklemeye devam edeceğiz."

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar