TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI 2. AYAK YARIŞLARI TOSFED KÖRFEZ YARIŞ PİSTİNDE GERÇEKLEŞTİ

Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü tarafından 27-28 Temmuz tarihlerinde TOSFED Körfez Yarış Pisti’nde düzenlenen 2019 Türkiye Pist Şampiyonası 2.ayak yarışları büyük çekişmeye sahne oldu. Maxi ve Super grup 20 tur, Super Production grubu ise 15 tur üzerinden ikişer yarış yaptılar.

Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
16 Ağustos 2019 Cuma 22:42

TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI 2. AYAK YARIŞLARI TOSFED KÖRFEZ YARIŞ PİSTİNDE GERÇEKLEŞTİ

Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü tarafından TOSFED Körfez Yarış Pisti’nde düzenlenen 2019 Türkiye Pist Şampiyonası 2.ayak yarışları büyük çekişmeye sahne oldu. Biz de AzÖnceOldu ekibi olarak yarışın öyküsünü sizler için hazırladık.

 

KISACA KÖRFEZ TOSFED YARIŞ PİSTİNİN TARİHÇESİNE GÖZ ATALIM.

Türkiye'nin ilk yarış pisti Kocaeli Tütünçiftlik mevkii'in de olan Körfez TOSFED Yarış pisti ilk zamanlar toprak parkurdu. O yıllarda Türkiye Ralli-Kros şampiyonasına ev sahipliği yapan pist daha sonra İstanbul MotorSporları Kulübü tarafından asfaltlanarak kapalı bir pist haline getirildi. 1993 yılından itibaren de Türkiye Pist Şampiyonasına hizmet etmeye başladı. Pistte toplam 9 viraj bulunmaktadır. Toplam uzunluğu ise 1950 metredir, yarışlar saat yönünde yapılmaktadır.

 

2019 Türkiye Pist Şampiyonası 2. Ayak Öykümüze ilk olarak Süper ve Maxi Grup ekipleri ile başlıyoruz.

Super Grupta Borusan Otomotiv Motorsport takımının İzmirli genç sürücüsü Yağız Gedik, BMW 320 Si'ı ile bu yıl Türkiye Pist Şampiyonasında Süper Grup şampiyonluğu için mücadele veriyor.

Yazımız da Borusan Otomotiv MotorSport'tan BOM diye bahsedeceğiz. BOM’un genç sporcusu Yağız Gedik, Türkiye pist şampiyonası ilk ayak yarışında, ilk defa direksiyonuna geçtiği BMW 320 Si otomobiline hemen uyum sağladı ve sezonun ilk ayağında 2 yarışı da kazanarak duble yaptı.

BOM takımı ile bir çok kez yurt dışında başarılara imza atan Yağız Gedik, en son BMW M4 GT4 ile Avrupa 3 Saat dayanıklılık yarışında mücadele etmiş ve podyum başarısı elde etmişti. Bu yıl ise tüm sezon Türkiye Pist Şampiyonası'nda BMW 320 Si ile yarışacak.

 

SUPER VE MAXI GRUP OTOMOBİLLER KÖRFEZ'DE NEFESLERİ KESTİ.

Yarıştan bir gün önce antrenman ve sıralama turları yapıldı. Yağız Gedik Super Grup'un en iyi zamanını yaparak pole pozisyonunun sahibi oldu. Yarış günü ekipler son hazırlıkları yaptıktan sonra günün ilk yarışı için piste çıktılar. Formasyon turunun ardından otomobiller grid deki yerlerini alıp kırmızı ışıkların sönmesini beklediler.

Bu yıl katılımın az olmasından dolayı Super ve Maxi Grup otomobiller  aynı anda yarışıyor. Buna göre sıralama şu şekilde oluştu. 1. grid de BMW Z4 GT3 ile İbrahim Okyay yer alıyor.

2. Grid de ise takım arkadaşı BMW 320 Si ile Yağız Gedik yer alırken, Honda Civic Type-R ile Ebam pilotu Ahmet Mutlubaş 3. cepten start alacak. 4. cepte ise bir diğer Honda Civic Type-R  sürücüsü  Muhammed Ali Ülkü yer almakta.

İbrahim Ozan Süzgün de yeni otomobili Volkswgen Polo GTI ile 5. cepten start alacak. 6. cepte ise yeni bir isim var bu sezon ilk kez Honda Civic Type-R  İle yarışacak olan Osman Işık'ı görüyoruz.  Son sırada ise Renault Clio ile Demir Eröge yer almakta. Bu yarış öncesi antrenmanlarda kaza geçiren Uğur Fatinoğlu boynundaki rahatsızlığı sebebiyle start alamadı. Kendisine buradan geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sezonun ilk yarışında start alan Tuğrul Köselerden ise bu yarışa işleri sebebiyle katılamadı. Geçen yarışa göre katılımın artması gerçekten sevindirici.

 

Sessizlik kırmızı ışıkların sönmesiyle motor seslerinin yükselmesiyle bozuldu. İlk viraja girildiğinde sıralama bozulmadı. Grubun en önünde Borusan Otomotiv MotorSport ekibinden BMW Z4 GT3 ile yarışan İbrahim Okyay mesafeyi  açarak devam ediyordu .

Hemen arkasında takım arkadaşı BMW 320 Si'ı İle Yağız Gedik vardı. Bom ekibinin arkasında ise sırasıyla Ebam pilotu Ahmet Mutlubaş, Honda Civic Type-R ile bu yıl Super Production sınıfı için Polo Dizelleri hazırlayan Ülkü Motorsport'un takım direktörü Muhammed Ali Ülkü vardı. Ardından Ozan Süzgün Volkswagen Polo GTi'I ile, Honda Civic Type-R ile Osman Işık ve Renault Clio ile Demir Eröge şeklinde ilk tur tamamlandı.

 

Yarışın 2. turunda BOM ekibi için şanssız bir an yaşandı. BMW Z4 GT3'ün lastiği jantla birlikte yerinden çıktı ve yuvarlanmaya başladı. BOM'un tecrübeli pilotu İbrahim Okyay BMW Z4 GT3'üne fazla zarar vermeden 3 teker ile pit'e ulaştı.

Önde Yağız Gedik BMW 320 Si'ın limitlerini her tur zorlayarak iyi zamanlar çıkartmaya başladı. Yarışın 4. turu geçilirken Ahmet Mutlubaş ikinci sıradaydı, Ozan süzgün 4. sırada, Muhammed Ali Ülkü 5 ve Osman Işık 6. sırada yarışı devam ettirdi. BOM'un tecrübeli Teknik ekibi BMW Z4 GT3'ü hemen kaldırıp lastiği değiştirmeye başladı. Bu sırada Yağız Gedik ise pistte adeta antrenman yaptı. Arkası ile mesafeyi iyice açtı. Arka grupta ise Ozan süzgün 4. sırada, Muhammed Ali Ülkü 5 ve Osman Işık 6. sırada birbirlerine yakın vaziyette yarışa devam etti. BMW Z4 GT3'ün lastiği hızla değiştikten sonra hemen piste yeniden çıktı.

İbrahim Okyay servise ulaşana kadar rakipleri tarafından bir tur geçilmişti. Serviste ise 2 tur daha geçilmişti. Rakiplerinden 3 tur geriye düşen İbrahim Okyay'ın kalan turlarda işi iyice zorlaşmıştı. Meraklı gözler eşliğinde İbrahim Okyay gazlamaya başladı.

 

Tecrübeli pilot İbrahim Okyay BMW Z4 GT3'ünü limitlerde kullanarak rakiplerini tek tek geçti. Yarışın 10. Turunda arka grupta Muhammed Ali Ülkü, Ozan Süzgün'ü geçti. Onların arkasından Osman Işık sakinliğini koruyarak devam etti. Bu üçlü yarış boyunca hiç ayrılmadı, yarışın en ilgi çeken grubu oldular. 12. Turda Start düzlüğüne çıktıklarında  yeniden arkalarında adeta köpek balığı gibi saldıran BMW Z4 GT3'ü gördüler. Gerçekten de heybetli ve kaslı duruşuyla BMW Z4 GT3, küçük böbrek ızgarası ve büyük arka kanadı ile köpek balığını andırıyor. Start düzlüğünde rakiplerine nefes aldırmayan İbrahim Okyay şimşek gibi hepsini 2. kez geçti. Yarışın ortalarına doğru 2. sırada ki Ahmet Mutlubaş'ı da geçmeyi başaran  İbrahim Okyay'ın önü açıldı ve Yağız Gedik'e yetişmek için gaza iyice yüklendi. Bu arada Borusan Otomotiv Motorsport pilotu Yağız Gedik te rakiplerine ilk turu bindirdi.

Agresif sürücü İbrahim Okyay ikinci kez takım arkadaşını geçti. Böylelikle bir tur daha rakiplerini geçmeyi başarırsa yarışı kazanacaktı ancak beklenmedik bir durum hesapları alt üst etti. Start düzlüğünde Ahmet Mutlubaş'ın otomobili arıza yapınca güvenlik aracı piste çıktı.

Otomobil güvenli bölgeye çekilene kadar güvenlik aracı eşliğinde ekipler yarışmaya devam etti. Kurallar gereği güvenlik aracı pistteyken geçişler yasak olduğu için tüm otomobiller arka arkaya ilerledi. İbrahim Okyay gösterdiği müthiş performansın karşılığını tam almak üzereyken yarışın son 2 turunda yaşanan bu olay  sebebiyle üzüldü. Otomobili kaldırmak uzun sürünce otomobiller güvenlik aracı eşliğinde damalı bayrağın altından geçtiler. Birinci yarış sonucunda Süper grup'ta Borusan Otomotiv Motorsport pilotu Yağız Gedik 1. olurken onu sırasıyla Muhammed Ali Ülkü ve Demir Eröge takip etti. İbrahim Okyay ise herşeye rağmen Maxi grup'ta podyumun 2. basamağına çıkmayı başardı. Maxi grup birincisi  Ozan Süzgün olurken Osman Işık ise 3. oldu.

 

Süper ve Maxi grup 2. Yarış ise tam anlamıyla nefesleri kesti. İbrahim Okyay'ın o gün yanında şans melekleri yoktu. Binde bir görülecek mekanik sorun onu bulmuştu. Daha ısınma turlarında İbrahim Okyay'ın otomobilinden dumanlar çıkmaya başladı.İlk yarışta olduğu gibi bu yarışta da BMW Z4 GT3'ün lastiği yerinden çıktı. Aynı lastik aynı şekilde çıkmıştı. Belli ki bugün bu lastik özgür olmak istiyordu. Start düzlüğünde kendi başına buyruk şekilde yol almaya başladı.Bu sırada Yağız Gedik ve diğer pilotlar grid deki yerlerini almıştı. BOM takımı için bu sefer sevindirici haber yarış başlamadan bu olayın yaşanmasıydı. İbrahim Okyay otomobili yarış başlamadan servise ulaştırmayı başarmıştı. Serviste ekipler mucize yaratarak lastiği hemen değiştirip otomobili start'a yetiştirdi. İbrahim Okyay kurallar gereği herkes start aldıktan sonra Pit çıkışından start alacaktı.

Sonunda kırmızı ışıkların sönmesiyle 2. yarış başladı. Otomobiller ilk yarışın sonucuna göre tersten start aldı. En arkadan start alan Yağız Gedik hemen öne fırladı ve rakiplerini ilk viraja girmeden geçti. İlk sırada start alan Osman Işık yerini koruyamadı ve Ozan Süzgün'e geçildi. İbrahim Okyay da Pit çıkışından start aldı. İlk tur geçildiğinde sıralama; 1. Sırada Yağız gedik 2. Polo GTi ile Ozan Süzgün, 3. Honda Civic Type-R ile Osman Işık ve 4. sırada Demir Eröge yer aldı. Arka düzlüğe çıkıldığında Demir Eröge de Osman Işık'ı geçti ve 3. lüğe yerleşti. İbrahim Okyay Arkalarından görünmeye başladı. Start düzlüğüne çıkıldığında İbrahim Okyay önce Osman Işık'ı geride bıraktı. Daha sonra Ozan Süzgün'ü geçti  ve arka düzlükte ise Demir Eröge'yi de geride bıraktı. 2. Yarışta 5 otomobil start aldı. Ahmet Mutlubaş'ın otomobili ilk yarış sonlarında arıza yapmıştı, otomobili yetiştiremeyince 2. yarışa katılamadı. Muhammed Ali Ülkü ise başarılı yarıştığı birinci yarışı podyumda tamamlamıştı. 2. yarış için teknik ekip otomobili serviste kontrol ederlerken frenlerinde bir sorun fark etti ve 2. yarışa çıkmama kararı aldılar. İki otomobil katılamayınca  2. yarışta 5 otomobil start almış oldu. Yarışın 10. turunda  Start düzlüğüne çıkıldığında Yağız Gedik'in arkasında BMW Z4 GT3'ü gördük. Agresif otomobil hızla aynı ailenin küçük kardeşi BMW 320 Si'a yaklaşmaya başladı. Arkalarda Demir Eröge rakiplerinden arayı açtı, 4. sırada Ozan Süzgün ve 5. sırada ise Osman Işık'ı yer aldı. İbrahim Okyay Yağız Gedik'i de geçerek önünü boşalttı.  Yarışın 12. turunda arka düzlüğe çıkılırken Osman Işık agresif bir atak gerçekleştirerek Ozan Süzgün'ü geçmeyi başardı.

Start düzlüğüne çıkıldığında Ozan Süzgün gaza yüklendi ve Osman Işık'ı geçerek yerini geri aldı. Yarış başından beri bu ikili objektiflerimize güzel pozlar verdi. Start düzlüğünde Osman Işık içte kalarak Ozan Süzgün'ü bir kez daha geçti. Onları da iki turkuaz otomobil takip etti. Yarışın son iki turu dönülürken arka düzlükte Turkuaz otomobiller  Honda Civic Type-R ve Volkswagen Polo GTi'ı geçti. Damalı bayrağın altından ilk sırada İbrahim Okyay geçti. Yarışı genel klasman 2. sırasında Yağız Gedik tamamlarken 3. sırada Demir Eröge tamamladı. Takımlarda ise birinciliği Borusan Otomotiv Motorsport  elde etti. Bu sonuçlarla Borusan Otomotiv Motorsport, Yağız Gedik ve İbrahim Okyay pilotajında yarıştığı  BMW 320 Si ve BMW Z4 GT3 otomobilleri ileTürkiye Pist Şampiyonası’nın ikinci ayağını, kazandığı 5 kupa ile tamamlamış oldu.

2019 TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI SUPER PRODUCTION GRUP            2. AYAK YARIŞLARI 

Bu yıl ilk kez Super ve Maxi gruplara ilave olarak dahil edilen Süper Production yarışları hafta sonu büyük ilgi gördü. Avrupanın bir çok ülkesinde standart otomobillerin katılımına açık olan grupta homologasyon şartı aranmaksızın her marka ve modelden 1600 cc'ye kadar benzinli turbo motora sahip otomobillere açık. Süper Production grup; belirtilen bazı serbestlikler dışında tüm parçaları fabrika seri üretimi olan otomobillerin mücadelesine sahne oluyor. Maksimum motor gücü 225 beygir ile sınırlandırılmıştır. Her ayak 15 er turdan 2 yarış olarak koşuluyor.

Türkiye Pist Şampiyonası'nda Super Production grup içinde bu yıl Ülkü Motorsport Takımı Volkswagen 1,9 TDi Polo Cup düzenledi. Birbirine denk 7 otomobil ve 7 pilot bu yıl Polo Cup mücadelesi veriyor.

İlk ayak geçtiğimiz ay TOSFED Körfez yarış pistinde gerçekleşti. Biz bu hafta sezonun 2. ayak yarışını sizler için yorumlayacağız. Super Production grup 1.6 turbo benzinli Opel Corsa Opc otomobiller de agresif yapılarıyla şampiyonaya renk katıyor.

 

SUPER PRODUCTION GRUP VE POLO CUP 1. YARIŞ ANTRENMAN HAVASINDA GEÇTİ

 

VİDEOLAR İÇİN RESİMLERİN ÜZERİNE TIKLAYIN!

Sıralama turlarında elde ettikleri zamanlara göre ekipler yerlerini aldı. 1. Grid de Bc Vision Motorsport takımı adına yarışan Ersin Yücesan yer aldı. 2. Cepte 6 kapı numarası ile Opel Corsa Opc sürücüsü Hasan Tansu yer alırken. 3. Cepte ise 29 kapı numaralı Opel Corsa Opc ile yarışan Çağlayan Çelik vardı.

Polo Cup sürücüleri ise 9. grid de 99 kapı numaralı Polo sürücüsü Metin Çalışkan, 10. sırada ise 32 kapı numarası ile Volkswagen Polo Sürücüsü Mustafa Kırsoy yer aldı.  Onların arkasında sırasıyla Yiğit Akü desteğinde yarışan Ömer Faruk Çabuk, Özkan Bayduz ve Furkan Topal yer aldı.

Kırmızı ışıkların sönmesiyle 22 otomobil aynı anda start aldı. Oldukça kalabalık otomobiller İlk viraja girerken bizlere görsel Show sundu. İlk tur tamamlanırken Ersin Yücesan grubun lideri. Arkasında Hasan Tansu ve Emir Ay yer aldı. Volkswagen Polo sürücüleri de ön sıralarda yer alabilmek için mücadele etti. 99 kapı numaralı Makel Hotel desteğinde mor renk otomobil ile yarışan Metin Çalışkan Polo Cup'ta birinciliğe yükseldi. Onun arkasından 32 kapı numarası ile fıstık yeşili otomobili kullanan ve Kırsoy inşaat desteğinde yarışan Mustafa Kırsoy yer aldı. 3. sıra da ise Ankara'dan katılan 21 kapı numaralı Yiğit Akü desteğinde Gri otomobili ile yarışan Yiğit Akü sürücüsü Ömer Faruk Çabuk yer aldı. Son sırada ise Furkan Topal ve Özkan Bayduz'u vardı.

Yarışın 2. turunda deniz tarafındaki virajda Turgut Konukoğlu ve Ramazan Kaya'nın Opel Corsa Opc otomobilleri hafif bir temas yaşadı.  Yarışın 3. turunda da Polo Cup sürücüsü Metin Çalışkan'ın liderliği devam etti. Sıralama turlarında Dizel kategori  Polo Cup'ta birinciliği elde eden Metin Çalışkan ilk yarışa da hızlı başladı.

Metin Çalışkan İş adamı, Makel şirketler Grubu yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda Makel Hotel işletmecisi. Motorsporları karıyeri ise 2016 kış kupası süper kategori üçüncüsü, 2017 V1Chellange sezonunu ilk on içinde tamamladı. 2018 Volkicar V2 üçüncülüğünü elde etti. 2019 da ise çıtayı çok yükseltti ve Porsche 911 Gt3 Cup otomobili ile Maxi grup'ta sezonu 3. sırada tamamlamayı başardı.

Yarışa dönecek olursak; Yarışın ortalarına doğru Start düzlüğünde Mustafa Kırsoy atağa kalktı ve Ramazan Kaya ile yan yana geldi. Düzlük sonunda Ramazan Kaya'yı geçmeyi başaran Kırsoy bir sonraki rakibi için hamle yapmaya hazırlandı.

Bu arada Mustafa Kırsoy şuan kullandığı Volkswagen Polo 1.9 TDi otomobili ile geçen sene Ers Motors Winter Cup sezonunda şampiyon olmuştu. Bu yıl alışık olduğu otomobil ile Polo Dizel Cup şampiyonluğu için mücadele ediyor.

                                                                              

Yarışın 10.turunda Turgut Konukoğlu ve Metin Çalışkan birbirlerine çok yakın sürdüler. Mustafa Kırsoy ise 3 saniye 9 salise gerilerinde takip etti. Arka grupla aralarında 4 saniye zaman farkı oluşturmayı başaran Metin Çalışkan iyi bir avantaj yakaladı.

Arka düzlüğe doğru  Opel sürücüsü Ramazan Kaya Yiğit Akü sporcusu Ömer Faruk Çabuk'u zorladı ve Düzlükte geçmeyi başardı. Arka grupta Furkan Topal ve Özkan Bayduz ön sıralara tırmanmak için rakiplerini yakın markaja aldı. İkinin Karesi.com desteğinde yarışan Özkan Bayduz'un yarıştan bir gün önce antrenmanda otomobili bozulunca başka bir otomobile geçmek zorunda kaldı.

İlk kez oturduğu yeni otomobil ile sıralama turlarında en iyi 4. zamanı yaptı ve bu yarışa Polo Dizel Cup'ta 4. sıradan start aldı. Yarışın başından itibaren büyük bir sabır ve dikkatle öndeki araçları takip etti. Start düzlüğünde 8 kapı numaralı Opel Corsa Opc sürücüsü Berk Dural çok hızlandı ve ilk şigana  girilirken geç fren yapınca olanlar oldu. Otomobilin kontrolünü kaybeden Dural, 79 kapı numaralı Bekir Osmanpaşaoğluna vurdu ve ikisi beraber spin atarak yol dışına çıktılar.

Bekir Osmanpaşaoğlu'na doğru çizgide kalmasına rağmen burada Berk Dural'ın yaptığı hata sonucu yol dışına savruldu. Bekir Osmanpaşaoğlu bu yıl ilk kez pilotluk karıyerine başladı. İlk yarışında temkinli davranan sporcu burada kendi hatası olmadan yol dışına çıktı. Berk Dural aracını daha önce döndürmeyi başarmasına rağmen yaptığı hatanın farkında olarak Bekir Osmanpaşaoğlu'nu bekledi ve ona yol verdi.

Yarışın 13. turunda arka düzlüğe çıkılırken Turgut Konukoğlu atak yaptı ve Metin Çalışkan'ı düzlükte geçmeyi başardı. Metin Çalışkan Polo Dizel Cup'ta liderliğini devam ettiriyor.

21 kapı numaralı Ömer Faruk Çabuk 41 kapı numaralı Opel Corsa Opc pilotu Yakup Ekşi'yi  geçti.

Önde yarışın lideri Ersin Yücesan ve 2. sırada Hasan Tansu kapışmaya devam etti. Hemen arkalarında Emir AY yer aldı. Furkan Topal bir ara zor anlar yaşadı. Hemen arkasında  Özkan Bayduz nefes aldırmadı. Özkan Bayduz bu piste yabancı değil, aslında daha önce bu pistte rekor kırmış bir sporcu. Ferrari 458 İtalia otomobili ile Tosfed Körfez yarış pisti arkadan itişli yol otomobili ile 47. 324 saniye ile en iyi tur zamanına imza atarak rekor kırdı.

Ferrari 458 Italia Özkan Bayduz Rekor video

Start düzlüğünde atak yapan Yakup Ekşi kısa sürede Yiğit Akü sürücüsü Ömer Faruk Çabuk'a cevap verdi. Ama çok değil bir tur sonra Yakup Ekşi hata yaptı ve start düzlüğü sonunda yoldan çıktı. Böylelikle yeniden Ömer Faruk Çabuk kendisini geçti.

İkinin Karesi sürücüsü Özkan Bayduz Furkan Topal üzerinde kurduğu baskının sonucunda, onu geçmeyi başardı. Metin Çalışkan aradaki farkı iyice açtı ve rahat bir tempo ile yarışın son turuna girdi.  onun arkasında 2. sıraya yükselmeyi başaran Kırsoy İnşaat desteğinde yarışan Mustafa Kırsoy geldi.

21 kapı numaralı Ülkü Motorsport  ve Yiğit akü pilotu Ömer Faruk Çabuk 11 kapı numaralı Ramazan Kaya'ya baskı uyguladı. Ömer Faruk Çabuk, Mustafa Kırsoy'un 7 saniye gerisinde Polo Dizel Cup'ta 3. sırada. Bekir Osmanpaşaoğlu'nu geçmeyi başşaran Özkan Bayduz 1 sıra daha yukarı yükseldi. Ömer Faruk Çabuk deniz tarafındaki virajda içte kaldı ve yeniden Ramazan Kaya'yı geçti.

Arka düzlük sonundaki şigana girerken geç frenaj yapan HasanTansu, Ersin Yücesan'ı geçmeyi başardı. Gerçekten de rekabetin üst düzey olduğu bol geçişli bir yarış izledik. Furkan Topal pit'e girdi, aracında mekanik sorun yaşadı. 9 kapı numaralı Opel Corsa Opc pilotu Doğa Yurttaş'ı da geçen Ömer Faruk Çabuk üst sıralara yükselişine devam etti. Yarışın son turuna girildiğinde Hasan Tansu ve Ersin Yücesan arkadaki otomobillere tur bindirmeye başladı. Son turda damalı bayrak erken sallanmaya başlayınca kuleden uyarı geldi. Bayrak sallamayı bıraktıkları sırada ise Hasan Tansu ilk sırada ve Ersin Yücesan 2. sırada finiş çizgisinden geçtiler. Finişte damalı bayrağı sallayan gözetmenin biraz kafası karışmış olsa gerek. Super Production da ilk yarışı 3. sırada Emir Ay tamamladı. Polo Dizel Cup'ta ise damalı bayrağın altından ilk sırada Makel desteğinde yarışan Metin Çalışkan geçti. 2. sırada sırada ise iyi bir performans ortaya koyan Kırsoy inşaat adına yarışan Mustafa Kırsoy damalı bayrağın altından geçti. Hemen arkasından  3. lüğü Yiğit Akü ile yarışan Ömer Faruk Çabuk elde etti. Polo Dizel Cup'ta 4. sırayı ise İkinin Karesi adına yarışan Özkan Bayduz aldı. Yarış sonunda ekipler kupalarını aldı.

 

2019 TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI SUPER PRODUCTION GRUP 1.YARIŞ GENEL KLASMAN

1. Hasan Tansu / Opel Corsa OPC
2. Ersin Yücesan / Opel Corsa OPC
3. Emir Ay / Opel Corsa OPC

2019 TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI POLO CUP 1.YARIŞ GENEL KLASMAN

1. Metin Çalışkan  / Polo 1.9 TDi / Ülkü MotorSport /  Makel Hotel
2. Mustafa Kırsoy / Polo 1.9 TDi / Ülkü MotorSport /  Kırsoy İnşaat
3. Ömer Faruk Çabuk / Polo 1.9 TDi / Ülkü MotorSport / Yiğit Akü

SUPER PRODUCTION GRUP VE POLO CUP 2. YARIŞ EFESLERİ KESTİ

Günün son müsabakası Super Production Grup'un 2. Yarışıydı. Ekipler bu kez ilk yarıştaki zamanlarına göre tersten dizildiler. Kırmızı ışıklar söndü günün son yarışı başladı.

Mustafa Kırsoy iyi start aldı ve Metin Çalışkan ile yan yana ilk viraja girdiler. Burada fazla içte kalan Kırsoy çizgi ihlali yaptı ancak rakibine karşı avantaj sağlamadı. İlk viraj ufak temaslarla beraber dönüldü.

Deniz tarafında büyük bir kaza meydana geldi. Emir Ay'ın kullandığı otomobile Hasan Tansu arkadan hafif dokununca aracın dengesi bozuldu ve sağ içe yöneldi. O sırada hemen arkasından gelen Ersin Yücesan Duramadı ve yandan Emir Ay'ın aracına dokundu. O sırada Emir Ay'ın otomobili yönünü çevirip deniz tarafındaki lastik duvara hiç hız kesmeden vurdu. Oldukça şiddetli çarpışma sonucu Emir Ay'ın otomobili büyük hasar aldı. Emir Ay kendi imkanlarıyla otomobilden dışarı çıkıp hemen yere oturdu.

Bunu fark eden Metin Çalışkan hemen otomobilini kenara çekip Emir Ay'ın yanına koştu. Ambulans gelene kadar arkadaşına ilk müdahaleyi yaparak onun sakin kalmasını sağladı. Hastaneye kaldırılan Emir Ay'ın sağlık durumu iyi.

Yarış kırmızı bayrakların sallanmasıyla durduruldu ve yeniden start için ekipler grid deki yerlerini aldı. Super Production yarışlarının startı yeniden verildi.

İlk viraja kalabalık giren otomobiller bu kez oldukça sakin virajı döndüler. Deniz tarafındaki viraja girilirken önde Ali Başakıncı'nın liderliğinde yarış devam etti. Hemen arkasında 13 kapı numaralı Vedat Ali Dalokay ve Çağlayan Çelik yer aldı. Polo'lar da ise birinci sırada fıstık yeşili renginde Mustafa Kırsoy vardı. Onun hemen arkasında Patlıcan rengindeki Polo'yu kullanan Metin Çalışkan ve Gri renkteki otomobilde Ömer Faruk Çabuk yer aldı. Mavi renkte yarışan Bekir Osmanpaşaoğlu 4. sırada ve hemen arkasında bir diğer mavi otomobil ile Özkan Bayduz vardı.  Rengarenk otomobiller gerçekten güzel bir görüntü oluşturdu. Metin Çalışkan'ın otomobili rengini aldığı patlıcan görselini de üzerinde taşıdı. 

Start düzlüğüne çıkıldığında Ersin Yücesan atak yaptı ve Hasan Tansu'yu geçmeyi başardı. Bu kez Hasan Tansu'yu Turgut Konukoğlu geçti. Start düzlüğüne çıkılırken Bekir Osmanpaşaoğlu Yiğit Akü sürücüsü Ömer Faruk Çabuk'u geçti ve üçüncülüğe yerleşti. Bekir Osmanpaşaoğlu bu yıl 2. kez pistte yarışıyor buna rağmen başarılı zamanları ile dikkatleri çekmeyi başardı. Ancak Bekir'in otomobili diğer Polo'lardan daha güçlü onu da belirtmek gerekiyor. Polo Cup otomobillerinden 50 beygir daha güçlü olan otomobil bu farkı 2. yarışta göstermeye başladı. Mustafa Kırsoy arkasında tuttuğu Opel Corsa sayesinde rakiplerinin baskısından kurtulmuş vaziyette rahat bir yarış çıkartırken aradaki farkı da açmak için çabaladı.. Uzun bir süre arkada ki grup, Metin Çalışkan, Bekir Osmanpaşaoğlu, Ömer Faruk Çabuk ve Özkan Bayduz birbirlerine çok yakın sürdüler. Deniz tarafında beklenen atak Özkan Bayduz'dan geldi. İçeri erken girip geç frenaj yapınca Ömer Faruk Çabuk ile temas yaparak omuz omuza virajı döndüler.

Ömer Faruk ayakta kalmayı başardı ve yerini Özkan Bayduz'a kaptırmadı. Ömer Faruk Çabuk'u geçmek için atak yapınca arkalardan gelen Furkan Topal düzlükte Özkan Bayduz'u geçmeyi başardı. Daha 2. yarışı olmasına rağmen ön sıralara çıkmak için elinden geleni yapan Özkan Bayduz'un hedefi bu sefer podyuma çıkmaktı.

Gerçekten Polo Dizel Cup sürücüleri bizlere heyecanlı anlar yaşattı.  Yarışın 9. turunda Start düzlüğünde Özkan Bayduz yeniden 4. lüğe çıktı. Yarışın sonuna doğru kıyasıya bir mücadele izledik. Deniz tarafındaki viraja girilirken Makel sürücüsü Metin Çalışkan geç frenaj yaparak Mustafa Kırsoy'u geçmeyi başardı. Metin Çalışkan böylelikle Polo Cup'ın 2. yarışında da liderliğe yükseldi.

Deniz şiganında bu sefer Mustafa Kırsoy'a Ömer Faruk Çabuk baskı uyguladı. Opel Corsa Opc'nin efsane pilotu Ali Başakıncı Pit'ten geçme cezası aldı ve pit'e girdi. Start düzlüğünde Bekir ve Mustafa arasında 1 saniye kadar zaman açıldı. Mustafa Kırsoy iyi başladığı yarışın sonlarına doğru çok yavaşladı. Bunun nedeni ise sonradan anlaşıldı. Polo'nun direksiyon kutusunda arıza meydana gelmiş.

Metin Çalışkan uzun bir süre önündeki Hasan Tansu'dan dolayı istediği hıza ulaşamadı.  Ömer Faruk Çabuk da Mustafa Kırsoy'un uzun süre arkasında geçmek için fırsat kolladı. Deniz tarafındaki virajda Mustafa Kırsoy'u Ömer Faruk ve Özkan Bayduz'da ard arda geçti. Mustafa Kırsoy iyi başladığı yarışta 5. sıraya geriledi. Mustafa Kırsoy'un aracının direksiyon kutusu başına bela oldu. Hidrolik bozulunca direksiyonu çevirmekte zorlanan Mustafa Kırsoy bundan dolayı yavaşlamak zorunda kalmış.

Mustafa Kırsoy için bu yarış tam bir hayal kırıklığı oldu. Mekanik sorunun üzerine bir de pitten geçme cezası aldı.

Yarışın ortalarında Opel Corsa Opc'ler de sıralama ise; Yarışı en önde Vedat Ali Dalokay' götürdü. Hemen arkasında Çağlayan Çelik vardı. 3. Sırada ise Ersin Yücesan onları takip etti.

Bekir Osmanpaşaoğlu deniz tarafındaki viraja hızlı girince kontrolünü kaybediyor ve az önce geçtiği Metin Çalışkan'a yeniden geçiliyor.  Makel Hotel sponsorluğunda yarışan Metin Çalışkan yarışta yeniden liderliği ele geçirdi. Çok güzel, çok heyecanlı adrenelin dolu bir yarış izlettirdi ekipler bize.

Opel Opc pilotu Hasan Tansu'nun sol ön tekerleği patladı ve arkadaki otomobiller onu geçmeye başladı. Yarışın sonlarına doğru yaklaşırken Ersin Yücesan önce Çağlayan Çelik ve ardından Vedat Ali Dalokay'ı geçerek yarışın liderliğini ele geçirdi.

Bekir Osmanpaşaoğlu 2. yarışta aracını maksimum da kullandı. Tüm rakiplerini geçmeyi başardı ancak burada aracının diğer Polo'lardan daha güçlü olduğunu hatırlatmakta yarar var. Bekir ayrıca bu yarışta klasman dışı yarışıyor.

Damalı bayrak sallanırken Opel Corsa Opc sürücüsü Ersin Yücesan birinciliği kazanıyor. 2. Çağlayan Çelik ve 3. de Vedat Ali Dalokay oluyor. Polo Cup'ta ise damalı bayrağın altından ilk sırada  Bekir Osmanpaşaoğlu geçiyor. Metin Çalışkan 2. Ömer Faruk Çabuk 3. ve Özkan Bayduz'da 4. sırada finiş görüyor.

Ancak yarış sonunda Bekir Osmanpaşaoğlu klasman dışı olduğu için podyuma çıkamadı. Finişi 2. sırada geçen Ömer Faruk da ceza alanlar kervanına katılınca o da podyuma çıkamadı.

2019 TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI SUPER PRODUCTION GRUP 2. YARIŞ GENEL KLASMAN

1. Ersin Yücesan / Opel Corsa OPC
2. Çağlayan Çelik / Opel Corsa OPC
3. Vedat Dalokay / Opel Corsa OPC

2019 TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI POLO CUP 2.YARIŞ GENEL KLASMAN

1. Metin Çalışkan  / Polo 1.9 TDi / Ülkü MotorSport /  Makel Hotel
2. Özkan Bayduz / Polo 1.9 TDi / Ülkü MotorSport /  İkinin Karesi.com
3. Furkan Topal / Polo 1.9 TDi / Ülkü MotorSport / FuzulEv

Gerçekten de ilginç bir yarış oldu. Yarışı arkalarda bitiren yarışmacılar podyuma çıkarken, ön sıralarda ki pilotlar podyuma çıkamadı. Bu da bu kategorinin ne kadar rekabetçi ve üst düzey bir yarış olduğunun göstergesi. Yarışta sadece hızlı olmak yeterli olmuyor, yarış kurallarına da uymak gerekiyor. Yaptığınız en küçük bir hata size zaman cezası olarak geri dönüyor. Sonrasında da telafisi olmayacak bir yola giriyorsunuz. Burada yeri gelmişken bir anımdan bahsetmek istiyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne karting pisti açılışına basın mensupları olarak gitmiştik. Pist açılışında profesyonel pilotlar yarıştıktan sonra bizlere de şans tanıdılar. Hem de profesyonel Gokart araçlarına bindik. Basın mensupları arasında yarış başladı. Ben yıllardır Motorsporları'nın içerisinde olmamdan dolayı diğerlerinden daha tecrübeliydim. Aslında tecrübeli olduğumu sanıyordum. Yarış başladı ben ortalardan start aldım. Kısa sürede grubun önüne geçmeyi başardım. Bu iş çocuk oyuncağı demeye kalmadan ilk spini attım. Hem de sağlam, döne döne lastiklere yapıştım. Şansıma aracı hemen toparladım ama bu sırada neredeyse herkes beni geçti. Sonra tekrar kamikaze gibi girdim çıktım tam öne geçmek üzereyken tekrar patladım. Yeniden en arkadaydım. Bu böyle 10 dakika sürdü. Yarış sonunda aramızdaki en kaplumbağa arkadaşımız birinci oldu. Ben ise tabi ki sonuncu oldum. Ama en çok alkışı da ben topladım, bu iyi mi artık bilemiyorum. Yarışa dönecek olursak gerçekten bu hafta sonunun en güzel yarışlarından birine tanıklık ettik. Ben çok keyif aldım. Ufak tefek kazaların haricinde olmasını istemediğimiz çok büyük bir kazaya da tanıklık ettik. Neyse ki Emir Ay'ın sağlık durumu iyi. Buradan kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ben şimdiden yenilenen İzmir Ülkü Park Pistinde yapılacak yarışları bekliyorum. Muhteşem yarışlar olacak yeni pistte. Ülkü Motorsport  tecrübesini bu piste aktardı ve muhteşem bir pist kazandırdı. Eylül ayında ilk start veriliyor. Uzun yıllar hizmet eden pist yeniden revize edildi. İzmir'i hepimiz çok özledik. Muhteşem seyircisini unutmak mümkün değil. Pist her yarış tıklım tıklım doluyordu, adeta arenaya çeviriyorlardı. Motorsporları ülkemizde seyirciye hasret. Dilerim tüm branşlarda böyle kalabalık izleyici kitlelerine ulaşırız.

Türkiye Pist Şampiyonası 3. Ayak Yarışları 28-29 Eylül tarihlerinde İzmir Ülkü Park pistinde gerçekleşecek. Yarışın öyküsü yine AzÖnceOldu'da olacak. Bir başka yarışta görüşmek üzere hoşçakalın.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar