Suriye havaalanını kim vurdu? Vurulan Suriye havaalanının adı ne?

Suriye'den gelen son dakika haberine göre Suriye'de askeri havaalanı vuruldu. Peki ya havaalanını kim vurdu? Hangi havaalanı vuruldu?

Suriye havaalanını kim vurdu? Vurulan Suriye havaalanının adı ne?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
9 Nisan 2018 Pazartesi 13:47

Suriye resmi haber ajansının aktardığı bilgiye göre Suriye askeri havaalanı vuruldu. Havaalanı birden fazla füze tarafından vuruldu. İşte Suriye havaalanının vurulmasına ilişkin detaylar..

Suriye resmi haber ajansı SANA, ülkenin merkezindeki Tayfur askeri havaalanına füze saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. SANA "Tayfur havaalanını birden fazla füze vurdu" ifadelerini kullandı. Rusya saldırının Lübnan hava sahası içerisinden, İsrail savaş uçakları tarafından düzenlendiğini duyurdu. Rusya, iki İsrail savaş uçağı tarafından atılan 8 füzeden 5'inin Suriye hava savunma savunma sistemleri tarafından engellendiğini duyurdu. Suriye ise Rusya'nın ardından yaptığı açıklamada İsrail'i suçladı. Suriye devlet medyasında "T-4 Havaalanına Lübnan hava sahasından gerçekleşen saldırı birkaç füze ateşleyen F-15 hava araçları tarafından düzenlendi" ifadesi yer aldı. Suriye devlet televizyonu, Humus'taki Tayfur askeri havaalanı yakınlarında yüksek seste patlamaların duyulduğunu bildirdi.

Başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta'daki yardım görevlileri hükümeti Cumartesi akşamı kuşatma altındaki bölgeye kimyasal silahla saldırı düzenlemekle suçladıktan sonra ABD Başkanı Donald Trump "hayvan" ifadesini kullandığı Esad için "büyük bir bedel ödeyecek" demişti. Ancak Amerikalı yetkililer saldırıyı Washington'ın gerçekleştirmediğini söylüyor. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü, "Şu an, Savunma Bakanlığı Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirmiyor" dedi. Sözcü, "Ancak durumu yakından izlemeye devam ediyoruz ve Suriye ile başka yerlerde kimyasal silah kullananlardan hesap sorulması için diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı. Reuters'a konuşan Amerikalı bir üst düzey yetkili de, ABD'nin Suriye hükümetine ait askeri üsse herhangi bir saldırı gerçekleştirmediğini söyledi.

PENTAGON'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Suriye Devlet Televizyonu saldırının Amerika tarafından düzenlenmiş olabileceğini iddia etti. Basına bilgi veren Pentagon Sözcüsü Christopher Sherwood, Amerika'nın şu aşamada herhangi bir füze saldırısı düzenlemediğini açıkladı. Sherwood, söz konusu durumun yakından takip edildiğini öte yandan kimyasal saldırıyı düzenleyenlere ilişkin diplomatik çabaların da desteklendiğini söyledi.

RUSYA ORDUSU: 2 İSRAİL JETİ VURDU

Rusya ordusundan yapılan açıklamada, "İsrail ordusuna ait iki adet F-15 savaş uçağı, Suriye hava sahasına girmeden, Lübnan topraklarından uzaktan kontrol edilen sekiz füzenin de yardımıyla hava üssünü Moskova saatiyle sabah 03.25 ile 03.53 arasında vurdu" denildi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre; İsrail Ordusu, Tahran ile İran Devrim Muhafızları'nın uzun süredir Hizbullah gibi gruplara silah temin etmek için Suriye'deki askeri üssünü kullandığını öne sürmüştü. İsrail'den askeri havaalanı saldırısına ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye füze savunma sistemlerinin, İsrail uçakları tarafından fırlatılan füzeleri vurduğunu açıkladı. Açıklamada, İsrail uçaklarının toplam sekiz roket attığını ve bunlardan beşinin Suriye hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği belirtildi.

Başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta'daki cihatçılar hükümeti kimyasal silahla saldırı düzenlemekle suçlamış, ABD Başkanı Donald Trump "hayvan" ifadesini kullandığı Beşar Esad için "büyük bir bedel ödeyecek" demişti. Kimyasal saldırı iddiaları sonrası Fransa da güçlü bir yanıt vermekle tehdit etmişti.ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Christopher Sherwood, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bizim yaptığımıza dair haberler doğru değil. Suriye'de herhangi bir hava saldırısı yaptığımızı teyit edemem" ifadesini kullandı. İsrail ordusu sözcülüğü ise AA muhabirine, bu konuda açıklama yapamayacaklarını belirtti.

Fransız Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de, saldırıyla bağlantıları olmadığını söyledi "Ancak durumu yakından izlemeye devam ediyoruz ve Suriye ile başka yerlerde kimyasal silah kullananlardan hesap sorulması için diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün ABD'nin ve diğer sekiz üye ülkenin talebiyle acil olarak toplanıyor. 

"Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler" nedeniyle Rusya'nın talebi sonucu yapılacak BMGK acil toplantısı ise öğle saatlerinde olacak. ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley yaptığı yazılı açıklamada, "Güvenlik Konseyi bir araya gelmeli ve ilk yardım müdahalesi yapanlara erişim talep etmeli, ne olduğuna dair bağımsız bir soruşturmayı desteklemeli ve bu gaddar eylemin sorumlularına hesap sormalı" demişti.

HAMA'DAN T-4 HAVA ÜSSÜ NE KADAR ÖNEMLİ?

Tiyas (T-4), Suriye'nin en büyük askeri hava üssü olarak biliniyor. Antik kent Palmira'nın batısında bulunan askeri üste 4 filo ve 60 hangar bulunuyor. Esad rejimi ve İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçleri tarafından muhaliflere karşı yürütülen askeri harekâtlarda hava üssü olarak kullanılıyor. Aralık 2016'da terör örgütü DEAŞ mensupları askeri üsse saldırmış, örgüt Esad rejimine bağlı 4 savaş uçağını yok ettiğini iddia etmişti. 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar