Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Reflü nedir? Reflüye iyi gelen yiyecekler, Reflü belirtisi ve tedavisi ile ilgili tüm bilgileri sizler için derledik. İşte Reflü hakkında bilmeniz gereken her şey...

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
28 Şubat 2018 Çarşamba 16:07

Reflüye iyi gelen yiyecekler, Reflü belirtisi ve tedavisi, Reflü nedir? sorusunun yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Reflü diğer bir adıyla Gastroözofageal Reflü midede bulunan besinlerin yemek borusunda geri dönerek ağızdan gelme durumudur. Reflü belirtisi Mide ekşimesi, alt göğüs kısmında yanma şeklinde görülebilir. Bir diğer reflü belirtisi ise ağızda ekşi bir tat, boğaz ağrısı, kuru öksürük ve göğüs ağrısı olabilir. Eğilme ve yatma durumlarında bu şikayetler artış göterebilir. Tedavi eilmediğinde yemek borusunda tahriş (Barrett özofagusu) meydana gelir bu durum özofagus kanseri gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Reflünün nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Reflüyü tetikleyen sebepler; stres, sigara, obezite, gebelik, genetik, yemek borusunun mideye açılan kapakçığındaki rahatsızlıklar, mide fıtığı, bazı yiyecek ve ilaçlar olarak sıralanabilir. Bu içeriğimizde Reflü nedir? Reflüye iyi gelen yiyecekler, Reflü belirtisi ve tedavisi konularına değineceğiz.

Reflü belirtisi

Reflü, midede içerisindeki besinlerin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanır. Reflünün birçok belirtisi olduğuna değinen Gastroentroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Bozkaya, göğüste ve boğazda yanma hissi, ağza acı su gelmesi, mide ve göğüs ağrısı dışında yutma zorluğu, ses kısıklığı, açıklanamayan öksürük, geceleri olan astım atakları, inatçı diş ve dişeti hastalıkları, kronik sinüzit ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarının da reflü belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Reflü tedavisi

Reflü hastalığı ilaç ile tedavi edilmektedir. Reflü hastalarının, çok az bir kısmında, ilaç tedavisi başarısız olmakta ve bu hasta grubunda ameliyat yapılmaktadır. Kullanılan ilaçlar genellikle mide asidinin salgılanması üzerinden etki gösterir. Bunun yanında, mide ile yemek borusu arasındaki kelepçeyi güçlendirici bir ilaç reçeteye eklenebilir. Altı haftalık bir tedavi başlangıçta çoğu kez yeterlidir. Ancak reflünün iyileştikten sonra tekrarlayabileceği bilinmelidir. Reflü hastalığının tedavisinde genellikle 6 haftalık bir tedavi süresi geçmeden, tedavinin başarılı olup olmadığı hakkında yorum yapmak yanlıştır.

Reflü ameliyatı

İlaç kullanmalarına rağmen reflü şikayetlerinden kurtulamayan hastalar cerrahi tedavi ile iyileşebilir. Bu ameliyatın adı fundoplikasyon ameliyatıdır. Cerrahi tedavide, midenin üst kısmı yemek borusu etrafında kısmen yada tamamen sarılır.

Fundoplikasyon ameliyatının yapılmasındaki amaç, mide ile yemek borusu arasına, asitin kaçmasını engelleyecek bir bariyer oluşturmaktır.

Reflüye iyi gelen yiyecekler

Elma Sirkesi

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Reflü tedavisi için kullanabileceğiniz doğal ilaç olarak sayılabilecek elma sirkesi, Sindirimi kolaylaştırır ve içeriğindeki asit sayesinde mide asidininin dengelenmesini sağlar. 1 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak ılık su içerisine katarak içebilirsiniz. Ancak bunu aç karına yemekten yarım saat kadar önce içmeniz gerekmektedir. Bu tarifi düzenli olarak kullanmanız halinde bir kaç ay içerisinde reflü hastalığından kurtulmanızı sağlayacaktır. Elma sirkesi sadece reflü hastalrını tedavi etmez mide ekşimesi/yanması şkayeti olan kişiler de bu tarifi kullanabilir.

Karbonat

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Karbonat diğer bir adıyla Sodyum bikarbonat Reflü hastalarının en şikayetçi olduğu mide ekşimesi sorununu hızlı bir şekilde çözer. Antiasit etkisi yaratan karbonat şu şeklide kullanılır, bir buçuk çay kaşığı karbonat 11 bardak su içerisine atılırak karıştırılıp içilir. Midenizin çok hızlı bir şekilde rahatladığını hissedeceksiniz. Karbonatın uzun zaman kullanılması tavsiye edilmez. Yüksek tansiyon hastalarının ise kesinlikle kullanmaması gerekir çünkü karbonatta bit tuz türüdür.

Aloe vera suyu

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Anti-inflamatuar özelliğe sahip Aloe vera, mide ve yemek brusunda olşan reflüye bağlı iltihaplanma ve bozuk asit dengesinin tedavi edilmesine yardımcı olan en etkli doğal ilaçlardandır. Yemek yemeden 20 dakika kadar önce, bir çay bardağının 3/1'i kadar aloe vera içmeniz tedavi için etkili olacaktır. Aloe veranın müshil gibi ishal etme etkisi olduğu içn çok fazla tüketilmemesi gerekir.

Sakız çiğnemek

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Yemeklerden sonra sakız çiğnemek reflüye bağlı rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. “Dental Research “ isimli Tıp Dergisinde Sakız çiğnemenin reflü üzerindeki etkilerinin konu alındığı bir makale yayımlanmıştır. Sakız çiğnerken ağız salgısı artar, mide ve bağırsaklardaki aside bağlı gaz gider. Sakızın oluşturduğu tükürük midede rahatlamaya neden olur. Şekersiz ve nanesiz sakılar tercih edilmel. Tatsız tarçınlı sakızın daha fazla etkisi olduğu da bilinir.

Meyan kökü

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Reflü tedavilerinde etkili doğal bitki olan Meyan kökü, mideyi güçlendirir ve yemek borusu ve mide duvarını onarması sayesinde reflünün en yaygın şikayetleri olan yanma ve iltihapları tedavi etmede büyük fayda sağlar. Yarım tatlı kaşığı toz meyan kökü bir su bardağı suyun içerisine atılarak kaynatılır ve süzülür. Yemeklerden 20 dakika önce sıcak olarak tüketilir. Bir hafta boyunca günde 2-3 kez içmeniz tavsiye edilir. Meyan kökünün başka bir kullanım yolu ise hazır satın alabileceğiniz meyan kökü tableti çiğnemektir. Meyan kökü tableti yemek yemeden önce çiğnenir. Meyan kökü tabletini de günde 2-3 sefer olmak üzere birkaç hafta kullanabilirsiniz.

Sarı hardal

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Reflü tedavisi için uygulabileceğiniz bir doğal tedavi yöntemi de sarı hardaldır. Sarı hardalın mide asidini düzenlemek gibi bir etkisi buluduğu için reflü tedavisi için kullanılabilecek doğal yöntemler arasında yerini alır. Mide asidinin pH değerini denglemeye yarayan içeriği sayesinde mide asidini nötralize eder. Sarı hardalın bazı kişilerde mide ekşimesini artırdığı gözlemse de reflü rahatsızlığı başlar başlamaz bir buçuk çay kaşığı sarı hardalın yenmesi rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Sade olarak yemekte zorlanmanız durumunda bir bardak su içerisine koyarak da içebilirsiniz.

Rezene

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Sindirim sistemi problemleri ve mide spazmlarında etkili bir doğal tedavi yöntemi olaran bilinen rezene, İçeriğinde bulunan anetol sayesinde reflü ve reflüye bağlı şikayetlerin tedavisi için anti-inflamatuar etkisi ile reflü tedavisinde etkin bir rol oynar.

Kaygan Karaağaç

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Yutak ve mide çeperinde oluşan yaraların ve tahrişin tedavisinde, reflü ve reflüye bağlı yanmalarda çok etkin bir doğal tedavi yöntemi olduğu birçok ülke insanı tarafından da teyit edilen Kaygan karaağaç mucizevi bir bitrkidir. Bir bardak sıcak suya, bir yemek kaşığı kaygan karaağaç tozu atılır. 5 dakşka boyunca demlenir. Demlenmesi bttikten sonra süzülür ve iyileşene kadar günde 3 kez tüketilir.

Kimyon

Reflü nedir? - Reflüye iyi gelen yiyecekler - Reflü belirtisi ve tedavisi

Kimyonun reflüyü yatıştırma, mide asidini dengeleme ve mide yanmasını hafifletme etkileri olduğu bilinmektedir. Bir bardak suyun içerisinde kaynatacağınız bir tatlı kaığı kimyon 5 dakika boyunca demledkten sonra süzülerek iyileşene kadar yemek yedikten sonra 1 bardak içilir. Ayrıca kimyonu yediğiniz yemeklere katarak da kullanırsanız reflü üzerindeki etkilerinde faydalanabilirsiniz.

Reflüyü tetiklemeyen yiyecekler

Elma
Muz
Patates (fırında veya haşlama)
Brokoli
Lahana
Havuç
Fasulye
Yağsız kıyma
Tavuk göğsü (haşlama)
Balık
Beyaz peynir
Ekmek
Kepek
Yulaf
Esmer pirinç
Beyaz pirinç
Mısır ekmeği
Yağsız krem peynir
Soya peyniri
Yumurta akı

Reflüyü tetikleyen yiyecekler

Portakal
Portakal suyu
Limon
Limon suyu
Greyfurt
Kızılcık suyu
Domates
Kızartma gıdalar
Yağlı et
Yağlı kıyma
Çiğ soğan
Kızartma tavuk
Ekşi krema
Muzlu süt
Dondurma
Likör
Şarap
Bira
Kahve
Çikolata
Pastane ürünleri
Mısır cipsi
Patates cipsi
Koruyucu içeren konserve gıdalar
Gazlı içecekler
Çay

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan reflüye doğal çözüm kürü

Yanma şikayetleri başladığı anda, oda ısısı sıcaklığında yada soğuk olarak 2 yudum süt içilmesini ve her mide yanması hissedildiğinde de bu işlemin uygulanmasını öneriyor. Bu uygulama ile 10-15 gün içinde şikayetlerin geçeceğini ve reflü hastalığının ortandan kalkacağını dile getiriyor.

Süte alerjisi olup bu kürü yapamayanlar için de, havuç kürünü öneriyor. 1 bardak taze sıkılmış havuç suyunun da reflü ye karşı mükemmel bir koruyucu olduğunu söylüyor.

Dr. Ender Saraç'dan reflüye doğal çözüm kürü

1,5 tatlı kaşığı anason,
1 tatlı kaşığı rezene tohumu,
2 tatlı kaşığı sarı leblebi.

Üçlü karışım yutulur. Arkasından 1 avuç sarı leblebi yenir. Sarı leblebi mide suyunun fazlasını emer. Ancak. Bu kür uygulandıktan sonra, en az 20 dakika uyumadan dik oturulmalıdır.

Ahmet Maranki'den reflüye doğal çözüm kürü

2 adet havuç,
Çiğ patates,
Çiğ lahana.
1 tatlı kaşığı zeytinyağı.

Sebzelerin suyu çiğ olarak sıkılır. İçine zeytinyağı eklenip karıştırılır. bu karışım, 20 gün boyunca sabah aç karnına içilir.

Maren Franz'dan reflüye doğal çözüm kürü

200 gram çörek otu,
1 kilo bal.

Çörek otu kahve değirmeninde çekilerek öğütülür ve balın içine karıştırılır. Bu karışım, 3 gün bekletildikten sonra, sabah ve akşamları birer tatlı kaşığı tüketilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar