Pioneering Spirit'in özellikleri nelerdir?

Dünyanın en büyük inşaat gemisi olan Pioneering Spirit İstanbul Boğazı’ndan geçiyor. Pioneering Spirit gemisinin özellikleri nedir?

Pioneering Spirit'in özellikleri nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
2 Mayıs 2018 Çarşamba 12:37

TürkAkım doğalgaz boru hattının Rusya’da Anapa kıyısı ile Türkiye'de Kıyıköy arasındaki derin sularda boru döşeme çalışmalarını gerçekleştiren Pioneering Spirit geri dönüş yolculuğu için İstanbul Boğazı’ndan geçiyor. Dünyanın en büyük yük gemisi olma özelliği taşıyan Pioneering Spirit'in tüm özellikleri azonceoldu.com’da!

Dünyanın en büyük inşaat gemisi olan, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı'nın derin sulardaki kısmını döşemek üzere 40 milletten 562 kişinin görev yaptığı Pioneering Spirit, İstanbul Boğazı'ndan geçiyor. Pioneering Spirit 10 aylık yolculuğu sonrasında 30 Nisan’da Türkiye’ye ulaşmış ve TürkAkım'ın Türkiye'ye doğalgaz tedarik edecek ilk hattının 930 kilometrelik derin deniz kesimi tamamlanmıştı.

Pioneering Spirit, geniş petrol ve doğalgaz platformlarının tek hamlede kaldırma yöntemiyle monte ve demonte edilmesi ve çok yüksek ağırlıktaki boru hatlarının döşenmesi için özel olarak tasarlanan bir gemi. Tek seferde 2,5 Eyfel Kulesi ağırlığında platformları kaldırabilen gemi Roterdam'da 10 günlük bakım çalışmasının ardından, Norveç kıta sahanlığında 22 bin tonluk bir petrol sondaj platformunun kurulumu için yola çıkacak. Pionering Spirit, TürkAkım projesinin derin denizlerdeki ikinci hattını tamamlamak üzere, bu yılın üçüncü çeyreğinde Karadeniz'e geri dönecek.

Pioneering Spirit'in özellikleri nelerdir?

Geminin borda kaldırma kapasitesi 48 bin ton, ceket tipi kaldırma kapasitesi ise 20 bin ton. Katamaran tipi ikiz gövdeye, 382 metre uzunluğa ve 124 metre genişliğe sahip gemi Allseas'in kendi bünyesinde tasarlanıp 2011-2014 yılları arasında 2,6 milyar Euro (3 milyar ABD Doları) maliyetle Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering tarafından Güney Kore'de inşa edildi. Pioneering Spirit, açık deniz operasyonlarına Ağustos 2016'da, Norveç karasularında 13 bin 500 tonluk mobil üretim platformunun kaldırılması işlemiyle başladı. 2017 Nisan ayında, Kuzey Denizi'nde, Shell'in 24 bin tonluk ikonik Brent Delta platformu bordasını tek seferde kaldırarak, ağır yük kaldırma operasyonlarına yeni bir boyut kazandırdı.

Aynı zamanda farklı derinliklerde daha önce görülmemiş ağırlıklardaki boru hatlarının döşenmesine imkan tanıyan Pioonering Spirit, sahip olduğu 2 bin ton S-boru döşeme kapasitesiyle yine Allseas'e ait olan dünyanın en geniş boru döşeme gemisi 'Solitaire'in de önüne geçiyor. Türk Akımı, Pioneering Spirit'in görev aldığı ilk boru döşeme projesi. Derin sulardaki boru döşeme çalışmalarına 2017 yılı Haziran ayının sonunda başlayan gemi, o tarihten bu yana proje kapsamındaki operasyonuna kesintisiz devam ediyor.

Pioneering Spirit, Karadeniz'de Rusya'dan Türkiye'ye doğru, derinliğin 2 bin 200 metrelere ulaştığı deniz tabanından ilerlerken, günde ortalama 4-5 kilometre boru hattı inşa edebiliyor. Pioneering Spirit (önceki adı Pieter Schelte) şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük sektörel gemidir.  Denizde ağır kaldırmaya öncülük eden Pieter Schelte Heerema’nın (1908-81) esinlenerek baştan  tasarlanan Pioneering Spirit tekli asansörle kurulması ve büyük yağ ve gaz platformlarının sökülmesi ve kayıt ağırlıklı boru hatlarının kurulması için özel olarak dizayn edilmiştir.

İkiz gövdeli Pioneering Spirit 382 m uzunluğunda ve 124 m genişliğindedir. Yayda, sekiz yatay kaldırma kirişi kullanarak Pioneering Spirit’in bir platformun üzerinde durması ve 48 saate kadar tüm üst yüzeyleri tek bir kaldırmada kaldırabilmesini sağlayan, 122 m uzunluğunda ve 59 m genişliğinde bir yiv bulunmaktadır. Geminin kıç tarafında, 20,000 tona kadar sistemin kurulması ve çıkarılması için iki eğimli kaldırma kirişi konumlandırılmıştır. Kaldırma sistemlerinin tamamlanması, hafif üst cepheler ve ceketler, modüller ve köprüler gibi ilave asansörler için 5000 t özel amaçlı vinçtir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar