Nauert: Türkiye değerli bir NATO üyesi

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert basın toplantısında soruları yanıtladı.

Nauert: Türkiye değerli bir NATO üyesi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
17 Ocak 2018 Çarşamba 08:26

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert günlük basın toplantısında, Türkiye’nin Afrin’deki YPG mevzilerini vurduğuna dair haberleri doğrulayacak bir bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Nauert’e Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın SDG’den kurulacak sınır gücünü ‘terör ordusu’ olarak nitelendiği hatırlatılarak Türkiye’nin Afrin’e müdahalesi söz konusu olursa ABD’nin ne yapacağı da soruldu.

Nauert, “ABD’nin Suriye’de olmasının sebebi DEAŞ’la mücadele. Suriye’deki bütün faaliyetlerimiz bu ülkenin içine yöneliktir” dedi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert Türkiye’nin Afrin’deki YPG mevzilerini vurduğuna dair haberleri doğrulayacak bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Nauert’e Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın SDG’den kurulacak sınır gücünü ‘terör ordusu’ olarak nitelendiği hatırlatılarak Türkiye’nin Afrin’e müdahalesi söz konusu olursa ABD’nin ne yapacağı soruldu. “Türkiye çok önemli ve değerli bir NATO ülkesi” diyen Nauert, özetle şöyle konuştu:

“Suriye Demokratik Güçleri ile müdahil olduğumuz faaliyetlerin hepsi Suriyesınırlarının içinde. Özelikle vurgulamak isterim; sadece sınırların içinde. Önemli olan DEAŞ’ı yenmek. Biz – ki biz derken 72 üyeli DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonu kastediyorum – DEAŞ’ın daha önce olduğu gibi kök salmasını ve Suriye’yi daha da istikrarsız bir hale getirmesini engellemeye çalışıyoruz.”

Freedom House raporunda Türkiye’nin ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisine düşürülmesinin sorulması üzerine ise Nauert, “Freedom House raporunun farkındayız. Uzun zamandır Türkiye’deki bazı gelişmelerden duyduğumuz endişeyi dile getiriyoruz. Türk hükümetinin kendisi gibi düşünmeyenleri ve ifade özgürlüklerini hedef alan eylemleri konusunda endişeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamaları yapmıştı:

“Burada özellikle bu toplantı ile benim NATO'ya da bir serzenişim var. Ey NATO siz ortaklarınızdan birine herhangi bir sınır tecavüzünde bulunanlara karşı tavır almakla da mükellefsiniz. Şu ana kadar siz ne tür bir tavır aldınız. Bunu kendilerine duyurduk, duyuruyoruz. Genelkurmay Başkanımız kendileri ile bu konuda görüşüyorlar, görüşecekler.

Burada özellikle bu toplantı ile benim NATO'ya da bir serzenişim var. Ey NATO siz ortaklarınızdan birine herhangi bir sınır tecavüzünde bulunanlara karşı tavır almakla da mükellefsiniz. Şu ana kadar siz ne tür bir tavır aldınız. Bunu kendilerine duyurduk, duyuruyoruz. Genelkurmay Başkanımız kendileri ile bu konuda görüşüyorlar, görüşecekler.

Biz milletimize verdiğimiz hizmet sözünü layıkıyla yerine getirmek için çalışmayı sürdüreceğiz.

Dün Irak'ta oynanan oyunu bozduk, Suriye'de oynanan oyunun kalbine hançer sapladık. Kısa süre içinde Afrin ve Münbiç'ten başlayarak Suriye'deki terör yuvalarını da birer birer yok dağıtacağız. Buna ne müttefikimiz görünüp bizi sırtımızdan vuranlar mani olabilir ne de siyasetçi görünen marjinaller mani olabilir.

Grup toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, 'Afrin operasyonu Suriyeli muhaliflerle beraber yapılacak' dedi"

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar