Katalonya’da seçimleri bağımsızlık isteyenler kazandı

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'ndeki parlamento seçimlerinde bağımsızlık isteyen partiler hükümet kurma çoğunluğuna ulaştı.

Katalonya’da seçimleri bağımsızlık isteyenler kazandı - Sayfa 1

Katalonya Özerk Bölgesi'nde halk, yerel parlamentonun yeni üyelerini belirlemek üzere sandığa gitti. 

1 8
 
Katalonya’da seçimleri bağımsızlık isteyenler kazandı - Sayfa 2

Buna göre, ayrılıkçılardan Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) ile Katalonya Demokratik Uyuşma'nın (CDC) oluşturduğu "Katalonya İçin Birlikte Koalisyonu" 34 (yüzde 21,68),Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 32 (yüzde 21,41) ve Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) 4 (yüzde 4,45) milletvekili çıkardı.

2 8
 
Katalonya’da seçimleri bağımsızlık isteyenler kazandı - Sayfa 3

Bağımsızlık yanlıları oy oranı olarak yüzde 50'nin altında kalsa da seçim sistemi nedeniyle 70 sandalye elde etti ve hükümeti kurmak için gerekli minimum sayı olan 68'i geçti. 2015 seçimlerinde 72 sandalye kazanan ayrılıkçı partiler, güç kaybetse de iktidara tutunmayı başardı.

3 8
 
Katalonya’da seçimleri bağımsızlık isteyenler kazandı - Sayfa 4

Bağımsızlık ilanı sonrası görevden alınan, hakkında tutuklama kararı çıkarılan Katalonya İçin Birlikte Koalisyonu lideri ve eski yerel yönetim başkanı Carles Puigdemont'a yeniden başkanlık yolunu açtı. Kaçtığı Belçika'dan İspanya'ya dönmesi durumunda hakkında tutuklama kararı olan Puigdemont'un, ülkeye dönüp dönmeyeceği şu aşamada bilinmiyor.

4 8