İstanbul Sarıyer'de yaşanan go-kart kazasının nedeni ne? Go-kart(karting) nedir?

Daha önce Sakarya'da meydana gelen feci go-kart kazası İstanbul Sarıyer'de yaşandı. Peki ya İstanbul Sarıyer'de yaşanan go-kart kazasının nedeni ne?

İstanbul Sarıyer'de yaşanan go-kart kazasının nedeni ne? Go-kart(karting) nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
9 Nisan 2018 Pazartesi 09:44

İstanbul Sarıyer'de lise öğrencisi genç kız go-kart aracına bindiği esnada boynundaki fuların aracın tekerine dolanması sonucu ağır yaralandı. Benzer olay Sakarya'da bir üniversite öğrencisinin başına gelmişti. Genç kızın boynundaki atkının go-kart aracının tekerine takılması sonucu hayatını kaybetmişti. İşte haberin detayı..

Olay, geçtiğimiz günlerde Sarıyer’de meydana geldi. İddiaya göre, lise öğrencisi Havvanur Yalçın arkadaşlarıyla birlikte Sarıyer İstinye’de bulunan bir go-kart alanına geldi.

İstanbul Sarıyer'de yaşanan go-kart kazasının nedeni nedir?

Burada go-kart aracına binen genç kız, emniyet kemerini taktı. Güvenlik gerekçesiyle boynundaki şalı çıkarması ve kask takması gerekirken işletme çalışanları genç kızın kasksız bir şekilde ve şalıyla go-kart aracını sürmesine müsaade etti. Bir süre aracı kullanan Havvanur Yalçın, boynundaki fuların kullandığı aracın arka tekerine dolanması sonucu kaza yaptı. Ağır şekilde yaralanan Yalçın, olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Geçtiğimiz yıllarda bir üniversite öğrencisi go-kart pistinde boynundaki atkının tekere dolanması sonucu hayatını kaybetmişti. Kız ise yogun bakımda, yaşam savaşı veriyor.

Go-kart(Karting) Nedir?

Kart yarışı ya da Karting açık tekerlekli motor sporlarının değişik bir türü olduğu gibi, küçük dört tekerlekli araçlara genelde kartlar, go-kartlar gibi isimler, vites kutusu/vites kolu kartları gibi de güvenilir tasarımların ürünüdür. Genellikle küçültülmüş pistlerde yarıştırılır.

Karting Genel Kuralları Nelerdir?

Kart yarışı ya da Karting açık tekerlekli motor sporlarının değişik bir türü olduğu gibi, küçük dört tekerlekli araçlara genelde kartlar, go-kartlar gibi isimler, vites kutusu/vites kolu kartları gibi de güvenilir tasarımların ürünüdür. Genellikle küçültülmüş pistlerde yarıştırılır. Karting genelde seçilmiş ilerleme vasıtaları ile daha yüksek ve daha pahalı arabalar olarak motorsporları sıralarında bulunur.Kartlar geniş çapta hızı değişebilen ve biraz (Süperkartlardan bilinen) 250 km/s hızını aşabilirler. Fakat karting, insanlar tarafından parklarda eğlence için 25 km/s hız yapabilen araçlar olarak bilinir. Bir KF1 kartı 125 cc’lik iki vuruşlu motor ile baştan sona olan ağırlığı ve sürücünün ağırlığı ile beraber yaklaşık 150 kg’dır ve yaklaşık 140 km/s hız yapabilir. 3 saniyeden daha az sürede 0’dan 96 km/s’ye 125 cc’lik vites kolu (6 vitesli) ile ulaşılırken; toplam hızı ise uzun pistlerde 185 km/h’dir.

Go Kart Araçları Nasıl Kullanılır?

-Kişilerin kıyafetlerinde karting araçlarında arkada bulunan motorun hareketli aksamına sıkışacak, sallanan bir parçanın bulunmaması gerekir.
-Karting esnasında saçlar toplanmalı, atkı, şal ve kemer gibi aksesuarların olmamasına dikkat edilmeli.
-Aksesuarlar motor kapalı olsa bile kenardan rüzgarın ve hızın etkisiyle dişlilere takılabilir.
-Ayrıca bayanların go kart aracını topuklu ayakkabı ile kullanmamaları gerekiyor.
-Topuktan dolayı ayaklarını rahat hareket ettiremeyecekleri için vaktinde fren ve gaza basmalarını engelleyecektir.
-Go kart araçlarındaki en önemli güvenlik unsuru kasktır.
-Herkese farklı kask verilemeyeceği için hijyen açısından bone kullanımı da önemlidir.
-Araçlara binmeden önce mutlaka kask takmalısınız.
Kasklar, karting işletmelerinde ücretsiz olarak genel kullanıma sunulmak zorundadır.
-Seans / yarış süresince diğer sürücülere çarpmamaya özen gösteriniz.
-Go kart çarpışan araç değildir.
-Hızları ve çarpma anında uyguladığı basınç dolayısıyla, kendinizin veya diğer sürücülerin sakatlanmalarına sebep olabilirsiniz.
-Eminiz bunu siz de istemezsiniz.
-Pist, yayalar için hiç güvenli değildir.
-Herhangi bir sebeple aracınız pistte durur veya takılırsa kesinlikle araçlardan inmemelisiniz.
-Eğer imkanınız varsa direksiyonu düzelterek, her iki ön tekerleklerden tutarak kurtulmayı deneyiniz.
-Kurtulamıyorsanız, ayaklarınızı pedallardan çekerek elinizi kaldırıp pist görevlilerinin yardımını beklemelisiniz.
-Alkol, uyuşturucu veya herhangi bir sebeple bilinciniz ve refleksleriniz yavaşlamışsa karting yapmamalısınız.
-Bu şekilde de kendinizi ve diğer sürücüleri riske atmış olursunuz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar