İntihar eden generalin veda mektubu açıldı

Lahey'deki dava sonucu 20 yıl hapis cezası onanınca zehir içerek intihar eden eski Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak'ın veda mektubu açıldı.

İntihar eden generalin veda mektubu açıldı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
1 Aralık 2017 Cuma 17:43

Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) 29 Kasım çarşamba günü gerçekleşen temyiz duruşmasında 20 yıl hapsi onanınca ''Ben savaş suçlusu değilim. Kararınızı reddediyorum'' diye bağırmasının ardından zehir içerek intihar eden Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak'ın 2 yıl önce yazıp mühürlediği veda mektubu yayınlandı.

Veda mektubunda, ''Mezar ya da mezar taşı istemiyorum, küllerimi mezarlığa serpin'' diyen Praljak, ardından Hırvatistan'da devlet töreni düzenlenmesi tartışmalarına da noktayı koydu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi hakkında iddianame çıkarınca 2004'te gönüllü teslim olan ve 13 yıl demir parmaklıklar ardında kalan 72 yaşındaki Praljak'ın söz konusu mektbu öldükten sonra açılması notunu düşerek mühürledi.

'MEZAR YA DA MEZAR TAŞI İSTEMİYORUM'

'Vecernji List' isimli Hırvat gazetesinde yayımlanan mektuba göre Praljak'in eşi Kacusa Babiç, çocukları Nikola ile Nataşa ve en yakın dostları mektubu birlikte açtı. Mektupta intihar eden general, ''Mezar ya da mezar taşı istemiyorum, küllerimi Mirogoj'a serpin'' diyordu.

'ZAGREB'İ ZOR DURUMDAN KURTARDI'

Mirogoj, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki merkez mezarlığının adı. Ailesi Praljak'ı buraya gömmeyi planlıyordu ve taziye ziyaretine gelen bir devlet heyetiyle konuyu görüşmüştü. Ama veda mektubunu okuduktan sonra bu plandan vazgeçildi.

'Vecernji List' gazetesine göre eski general, savaş suçlusu hükmü giymişken, Hırvatistan hükümetinin kendisi için devlet töreni düzenlemesi ve bu yüzden uluslararası toplum nezdinde zor duruma düşmesini engellemeye çalıştı.

'SİYANÜR YA DA ARSENİK'

ICTY'ye göre Hırvatistan Savunma Bakanlığı'nda üst düzey yetkiliyken Bosna'daki Hırvat silahlı güçlerinin komutanlığını üstlenen Praljak, Boşnaklara yönelik sistematik savaş suçları işlendiğini biliyordu. Özellikle Osmanlı'dan kalma Mostar Köprüsü'nün yıkılması emrini vermekle ve böylece Müslüman nüfusa orantısız zarar vermekle suçlanıyordu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar