IKBY ABD'den arabulucu talep etti

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Mustafa Bekir, Bağdat'la aralarında arabuluculuk yapması için ABD'den özel temsilci atamasını istedi.

IKBY ABD'den arabulucu talep etti
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
21 Kasım 2017 Salı 15:48

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), bağımsızlık referandumunun ardından arasının giderek açıldığı Bağdat yönetimiyle arasında arabuluculuk yapması için ABD'den özel temsilci atamasını istedi.

'ULUSLARARASI TOPLUM MÜDAHİL OLMALI'

Washington ziyareti sırasında Wall Street Journal gazetesine konuşan IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Falah Mustafa Bekir, ''Muazzam bir tehdidin altında olduğumuzu hissediyoruz'' dedi.

Bekir, ''Uluslararası toplum müdahil olmalı. Ve bunu yarın değil, bugün yapmalı" diye konuştu.

'HAŞDİ ŞABİ ÇEKİLSİN'

Öte yandan Haşdi Şabi'nin tartışmalı bölgelerden çekilmesini istediklerini söyleyen Bekir, Şii milislerin Irak'ın istikrarını tehdit ettiğini, İran'ın nüfuzunu artırdığını ve çatışmayı Irak sınırlarının ötesine taşıyabileceğini öne sürdü.

Konuya ilişkin, ''Bu gerilim Irak'ta kalmayacaktır. ABD, 2003'ten beri müdahil olduğu Irak'la daha fazla ilgilenmeli'' açıklamasında bulundu.

IKBY'DEN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

IKBY'ye ABD ve Birleşmiş Milletler'in diplomatik desteğini kazanmak için temaslarda bulunan Bekir, bugün de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ile bir araya geliyor. Wall Street Journal'ın görüştüğü bir ABD Dışişleri yetkilisi, IKBY'den özel temsilci talebinin geldiğini doğrulayarak "Değerlendiriyoruz" açıklaması yaptı.

Bekir'in demeciyle eş zamanlı olarak IKBY hükümeti uluslararası topluma çağrı yaptı. Irak hükümetinin bağımsızlık referandumuna misilleme olarak bölgeye uluslararası uçuşları durdurmasının 'uluslararası hukuka aykırı' olarak nitelendiği yazılı açıklamada, "Uluslararası toplumu, Bağdat'taki yetkilileri uluslararası uçuşlar üzerindeki ambargoyu koşulsuz olarak kaldırması için baskı yapmaya çağırıyoruz" denildi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar