Güneş tutulması ne zaman? Güneş tutulması nedir, nasıl olur?

Yılda 2-3 kez dünyanın farklı kıtalarından görülebilen Güneş tutulması görsel şölen sunuyor. Peki Güneş tutulması nedir? 2018'de Güneş tutulması olacak mı?

Güneş tutulması ne zaman? Güneş tutulması nedir, nasıl olur?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
28 Aralık 2017 Perşembe 10:51

Güneş tutulması , ayın güneşle dünyanın arasına girerek Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. dünyanın, güneşin ve ayın aynı doğruya gelmesi sonucunda ayın gölgesinin yeryüzüne düşmesiyle oluşmaktadır. Güneş tutulması, ayla güneşin aynı yörüngede çakışmasının sonucudur. Peki Güneş tutulması nedir, nasıl olur? Bir sonraki ne zaman gerçekleşecek? Türkiye'den izlenebilecek mi?

4 TÜR GÜNEŞ TUTULMASI VAR

Tam, halkalı, hibrit ve parçalı olmak üzere dört tür Güneş tutulması vardır. Tam tutulmada ay tamamıyla güneşin önüne geçer ve dünya ayın gölgesinde karanlığa gömülür. Bu durumda Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Havanın kararmasıyla birlikteyse parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilir.

Halkalı tutulmada ise ay yuvarlak olması nedeniyle dünyadan uzaklaşır ve güneşi tamamen kapatamaz. Yani Ay, her tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtemez ve bu durumda da Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Hibrit Güneş tutulmasındaysa tutulma, dünyanın bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerindeyse halkalı olarak gözlemlenir. Bu tür tutulmalar çok ender görülür.

Son olarak parçalı Güneş tutulması sırasında Ay, Güneş'i kısmen örter. Aslında tüm tutulmalar önce prçalı olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter.

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN OLUR, NE KADAR SÜRER?

Ay yeni Ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasına girdiğinde Güneş tutulması gerçekleşir. Güneş tutulması yılda 2 veyahut 3 defa meydana gelir ve en fazla 4 dakika sürer. Aslında her 29,5 günde bir Ay yeni ay evresine gelir ancak senede yalnızca 2-3 defa Dünya, Ay ve Güneş’in konumu Güneş tutulmasına olanak tanır.

TÜRKİYE'DE GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

Peki bir sonraki Güneş tutulması ne zaman gerçekleşecek? Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte bu soruların yanıtı...

Türkiye'den görülebilecek bir sonraki Güneş tutulması ancak 30 Nisan 2060 tarihinde gerçekleşecek. Onun ardından izlenebilecek olansa 3 Eylül 2081 tarihinde gözlemlenebilecek. Ancak 2018'de dünyanın çeşitli yrlerinden izlenebilecek 3 parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek.

2018'DE 3 GÜNEŞ TUTULMASI GERÇEKLEŞECEK

Bu kapsamda 2018'in ilk tutulması 15 Şubat 2018'de olacak. İkincisi 13 Temmuz 2018'de meydana gelecekken, üçüncü ve sonuncu tutulma 11 Ağustos'ta gerçekleşecek.

15 Şubat Perşembe günü Türkiye saati ile 21.55'te başlayacak olan parçalı Güneş tutulması Güney Amerika, Pasifik, Atlantik, Güney Antarktika kıtalarından izlenebilecek. 13 Temmuz'daki de bir parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek ve Türkiye saati ile 04.48'de başlayacak. Güney Avustralya, Pasifik ve Hint Okyanusu üzerinde görülecek olan tutulma, Türkiye'den görülemeyecek. Yılın son Güneş tutulması ise 11 Ağustos Cumartesi günü, Türkiye saati ile 11.02'de başlayacak. Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey ve Batı Asya, Kuzey Amerika, Atlantik kıtalarında yaşşayan insanlar bu parçalı tutulmayı izleme imkanı bulacak.

2060 YILINA KADAR GERÇEKLEŞECEK GÜNEŞ TUTULMALARI

2017'de gerçekleşmiş ve 2060 yılına kadar gerçekleşek Güneş tutulmaları şu şekilde;

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar