Golan Tepeleri nerede? Golan Tepeleri İsrail için neden önemli?

Suriye ve İsrail arasında Golan Tepeleri gerilimi devam ediyor. Peki ya Golan Tepeleri nerede? Golan Tepeleri İsrail için neden önemli?

Golan Tepeleri nerede? Golan Tepeleri İsrail için neden önemli?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
10 Mayıs 2018 Perşembe 10:23

İsrail ve Suriye arasında geçtiğimiz Salı günü karşılıklı roket atışı yapıldığı suçlamalarının ardından başlayan gerilim sürüyor. Gelen bilgilere göre İsrail uçakları Suriye üzerindeki uçuşları sonrası Golan Tepeleri'ndeki İsrail üslerine roket saldırısı gerçekleşti. İsrail ordusu saldırıyı Suriye'deki İran güçlerinin yaptığını iddia ederken Suriye ordusu saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiğini açıkladı. İki ülke arasındaki çatışmalar gece yarısından sonra bir kez daha şiddetlendi. İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre sınırdaki bölgelere Suriye’den 20 civarında füze atıldı.

Ordu sözcüsü 'Demir Kubbe' hava savunma sisteminin füzeleri imha ettiğini belirtirken halka da sığınaklara yakın durmalarını bildirdi. Siren seslerinin yükseldiği Golan Tepeleri'ne İsrail Savunma Kuvvetleri araç, cephane ve asker sevk etmeye hız verdi. İsrail ordusu saldırıyı Suriye'de konuşlu olan İran milis güçlerinin yaptığını da iddia etti. İsrail'in açıklamasında ayrıca, "İsrail ordusu bunu vahim bir olay olarak görmektedir ve çeşitli senaryolara hazırlıklı olmaya devam etmektedir." ifadesine yer verildi.

İki ülke arasında çatışmaya varan gerilim saatler gece yarısını geçtikten sonra durmuş ve İsrail sınır hattındaki vatandaşlarına sığınaklardan çıkabilecekleri duyurusu da yapmıştı. Ancak sabaha karşı saat 03.00'de çatışmalar karşılıklı olarak tekrar başladı. İsrail jetleri Suriye'de çeşitli hedefleri füzelerle vurdu. Yerel kaynaklar vurulan yerler arasında askeri üsler, havalimanları ve başkent Şam'da bazı bölgeler olduğunu iddia ediyor. Öte yandan gelen bilgilere göre Şam'da elektrikler de kesildi. Suriye ordusu ise bu ikinci dalgada hava savunma sistemleri ile İsrail füzelerini durdurmaya çalışırken bir kez daha Golan Tepeleri'ndeki İsrail hedeflerine füze saldırısı gerçekleştirdi. Yaşanan bu gerginliklerin ardından İsrail Suriye arasında 1973 Arap-İsrail Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük askeri gerginlik olduğu belirtiliyor. Peki ya Golan Tepeleri nerede? Neden İsrail için önemli?

Golan Tepeleri Nerede?

Golan Tepeleri Suriye'nin güneybatı, İsrail'in kuzeydoğu ucundaki tepelik bölge. Golan Platosu olarak da bilinen bölge ayrıca, Lübnan, Ürdün ve Suriye ile komşudur. Zengin su kaynakları ile tanınır.  Golan Tepeleri İsrail’in Suriye sınırındaki stratejik noktalarından biri. İsrail, Suriye’nin kendisine saldırmasının ardından burayı işgal etmiş. Hukuka göre Suriye’nin fiilen ise İsrail’in olan bir bölge. Golan Tepeleri İsrail topraklarını yüksekten görmenin mümkün olduğu bir yer. Bölgedeki en önemli su kaynağı olması açısından da her iki ülke açısından da önem taşıyor. Golan Tepeleri Şam' a kuş uçuşu 100-150 km uzaklıktaki hakim bir bölgedir. İngilizce Golan Heights olarak geçen bu küçük bir bölgedir

Golan Tepeleri İsrail İçin Neden Önemli?

Golan Tepeleri'ni İsrail için önemli kılan etkenlerin başında su kaynakları ve güvenlik geliyor. Golan Tepeleri, güvenlik açısından göz ardı edilemeyecek kadar jeostratejik bir konumda ve zengin su yataklarına sahip. İsrail toplam su ihtiyacının üçte birini Şeria Nehri ve Golan Tepeleri'ndeki su kaynaklarından temin ediyor. Uluslararası hukuka göre, Suriye toprağı olan ancak fiilen İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'nin bu iki ülke dışında Lübnan ve Ürdün'le de sınırı bulunuyor. Yahudilere ait kutsal metinlerde birçok kez Golan bölgesine atıfta bulunulması da bölgeyi çoğu dindar Yahudi'nin gözünde kutsallaştırıyor. Bu tür nedenlerle İsrail iç siyasetinde de önemli bir yer tutan Golan Tepeleri, İsrail tarafından "ülkelerinin vazgeçilmez bir parçası" olarak görülüyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar