ENLİL projesi nedir, ne işe yarıyor?

Metrobüs duraklarına yerleştirilen sistemle birlikte enerji sağlanacak. Peki ya elektrik üretimi elde edilecek olan ENLİL projesi ne işe yarayacak?

ENLİL projesi nedir, ne işe yarıyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
8 Haziran 2018 Cuma 15:46

Metrobüsler artık yolcu taşırken bir yandan da elektrik üretecek. ENLİL projesi kapsamında metrosbüs rüzgarından 20 bin eve elektrik sağlanacak. ENLİL nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar diyorsanız detaylar haberimizde.

Metrobüs duraklarına kurulan sistemle birlikte araçların geçiş esnasında oluşturduğu rüzgârı yakalayan türbinler, bir ilçeye yetecek kadar enerji sağlayacak. Yeni uygulanmaya başlanan bu metrobüs sistemi İstanbul’un simgesi haline geldi. Topkapı İstasyonu yakınına konulan ve başarılı sonuç alınan sistem, metrobüslerin geçiş esnasında oluşturduğu rüzgârı yakalayarak enerjiye çeviriyor. İki şeritli yolun ortasına konulan türbinler iki yönden de rüzgâr alabiliyor. 1 kilometrelik hat için 300 türbin döşenmesi planlanıyor ve yapılan hesaplara göre sadece metrobüs hattında 20 bin haneye yetecek potansiyel sağlıyor.

ENLİL PROJESİ NASIL GELİŞTİRİLDİ?

İTÜ Çekirdek Bünyesinde Yenilenebilir Enerji Kaynakları alanında “Solar Panel Destekli Dikey Eksenli Rüzgar Türbinleri Projesi” geliştiriliyor. ENLİL, şehrin dinamiklerini kullanarak karayollarını yenilenebilir enerji kaynaklarına çeviren, bunu yaparken de  şehrin konfor ve güvenliğini sağlamayı hedefleyen akıllı dikey eksenli rüzgar türbini projesi olarak nitelendiriliyor.

İş için her gün Kadıköy'den Yenibosna'ya giden genç mühendis Kerem Deveci, buradaki potansiyeli keşfediyor. Deveci şunları söylüyor:

"ENLİL isimli projemizin ortaya çıkışı Metrobüs kullanırken oldu. Araç kapılarının yanında bulunan acil tahliye vana kapaklarının, yan yana geçen araçların ürettiği rüzgâr ile havalandığını gördüm. Buradaki rüzgâr ile enerji üretilebilir fikri böyle doğdu. Türk Patent Enstitüsü'nden faydalı model belgemi aldım. Ardından İTÜ Çekirdek sürecine kabul edildim. İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne dilekçe vererek türbinimizin saha testleri için izin istedik. Kurumun vizyoner ve yenilikçi yönetimi teklifimizi kabul ederek Topkapı Durağı'ndaki bir alanı laboratuvar olarak bize verdi. Sonuç başarılı oldu."

Deveci, "Sisteme yerleştireceğimiz sensörler ve IOT platformu, şehir içi sıcaklık, nem, rüzgâr, CO2 ölçümü yapacak. Deprem izleme istasyonu da olası İstanbul depreminin tahminlerine bilgi sağlayarak şehrin güvenliğine katkı verecek" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar