DGS sınavı ne zaman? 2018 DGS sınav ve başvuru tarihi açıklandı mı?

Dikey Geçis Sınavı olarak bilinen DGS ne zaman merak ediliyor. 4 yıllık üniversiteye geçiş yapmak isteyenler 2018 DGS sınav ve başvuru tarihini merak ediyor.

DGS sınavı ne zaman? 2018 DGS sınav ve başvuru tarihi açıklandı mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
30 Nisan 2018 Pazartesi 09:20

2018 DGS sınavı ne zaman heyecanla bekleniyor. Dikey Geçiş Sınavı (DGS), iki yıllık meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için her yıl ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Binlerce 2 yıllık üniversite mezunu her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan DGS sınavını bekliyor. Peki 2018 DGS ne zaman?

ÖSYM yeni yıl sınav takvimini yayımladı. Her yıl Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleştirilen ve senede bir kez düzenlenen DGS ne zaman merak ediliyordu. ÖSYM'nin yayınladığı takvimle birlikte 2018 DGS Sınavı ne zaman sorusu yanıt buldu ve başvuru tarihleri de açıklandı.

120 soru için 140 dakika süre verilen sınav, 60 sözel ve 60 sayısal sorusundan oluşuyor. Her iki bölümde 10'ar tane olmak üzere 20 mantık sorusu yer alıyor. Peki meslek okulu ve önlisans mezunlarının beklediği DGS sınavı ne zaman? Hangi ayda gerçekleşecek? Başvuru tarihleri belli oldu mu?

2018 DGS SINAVI NE ZAMAN

DGS Sınavı bu yıl Temmuz ayında gerçekleşecek. 8 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek sınavın sonuçları 2 Ağustos tarihinde açıklanacak. Öte yandan başvurular 16-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geç başvuru günüyse 5 Haziran olarak belirlendi.

DGS PUANI NASIL HESAPLANIR

DGS puanları şu şekilde hesaplanır:

Adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarıyla ön lisans başarı puanları belli kat sayılarla çarpılarak toplanır.
Akademik ön lisans başarı puanı (AÖBP), akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanıdır.

İlgili ağırlıklı ön lisans başarı puanı her alan için 0,6 olarak standarttır. Ancak sayısal bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 3, sözel puanı 0.6 ile sözel bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 0.6 , sözel puanı 3 ile ve son olarak eşit ağırlık öğrencilerinde sayısal ve sözel puanları 1,8 ile hesaplanmaktadır.

DGS SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

Herkes DGS sınavına giremez. Bu yıl 8 Temmuz'da gerçekleşecek sınava başvurabilmek için adaylar bazı koşulları sağlamalıdır. ÖSYM'ni düzenlediği DGS sınavına;

- 2 yıllık meslek yüksekokulları veyahut ön lisans programlarından mezun olanlar,

- Son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar,

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar.

Sınava başvuru yapan ve ücretini ödeyenler girebilir. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse tekrar başvuruda bulunabilir ancak öğrencinin puanında kesinti yapılır.

ÖN LİSANS MEZUNLARI İÇİN MEMURLUK 

Öte yandan, 2018 KPSS Ön Lisans sınavının ne zaman yapılacağı da duyuruldu. Ön Lisans mezunlarının devlet memurluğu hayalleri 4 Kasım'da gerçekleşecek olan sınavla belli olacak. KPSS Ön Lisans başvuruları ise 28 Temmuz-12 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Sonuçlar ise 25 gün gibi kısa bir sürede, yani 29 Kasım'da belli olacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar