Çifte vatandaşlık veren ülkeler hangileri? Türklere çifte vatandaşlık veren ülkeler

Soyağacı uygulamasından sonra çifte vatandaşlık fikri ciddi ciddi araştırılmaya başladı. Peki ya çifte vatandaşlık veren ve Türklere çifte vatandaşlık veren ülkeler hangileri?

Çifte vatandaşlık veren ülkeler hangileri? Türklere çifte vatandaşlık veren ülkeler
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
17 Şubat 2018 Cumartesi 17:22

Fazla vatandaşlık göz çıkarmaz diyenlerdenseniz hemen çifte vatandaşlık şartlarını ve çifte vatandaşlık veren ülekeri öğrenin. İşte çifte vatandaşlık veren ülkeler ve şartları..

Çifte vatandaşlık veren ülkeler hangileri?

Almanya

Almanya çifte vatandaşlık vermek için farklı bir uygulama sürdürüyor. Çok yakın bir tarihe kadar Almanya’da doğan, anne babası yabancı olan çocuklarda iki vatandaşlıktan birinde tercih yapması beklenmekteydi. 2014 yılında yapılan kanun değişikliği ile çifte vatandaşlığın yolu açılmıştır. Yabancı uyruklu anne babaların Almanya’da dünyaya gelen çocukları 21 yaşa gelene kadar son 8 yılı Almanya’da yaşamış olmalıdır. Almanya sınırları içinde 6 yıl eğitim almış olması da bir diğer şarttır. Çocuğun anne ve babası için çifte vatandaşlık ancak aile 6-8 yıl Almanya’da yaşamış olursa söz konusu olabiliyor.

Belçika

Belçika, ikinci bir vatandaşlık elde etmek için en kolay ve en iyi ülkelerden biridir. Ülkede bağlar kurduysanız ve burnunuzu temiz tutarsanız, Belçika vatandaşı olarak üç yıl kadar hızlı bir şekilde olabilir.

Fransa

Avrupa ülkeleri içinde çifte vatandaşlık imkânı tanıyan ülkelerden bir tanesi olan Fransa, bunun için farklı alternatifler de sunuyor. Fransa vatandaşlığı alabilmek için ilk alternatifiniz eğitim olabiliyor. 5 sene Fransa’da yaşamış kişiler, 4 yıllık üniversite eğitimi almış ya da doktora yapmış olursa Fransız vatandaşlığını almaya da hak kazanabiliyor. Vatandaşlık başvurusu sırasında önemli olan nokta, o dönemde geçerli oturma izninizin olmasıdır. Fransa vatandaşlığını almak için evlilik yolunu da deneyebilirsiniz. Bunun için Fransa’da en az 4 yıl evli kalmış olmanız gerekmekte.

Letonya

Letonya’dan çifte vatandaşlık alabilmek ülkeye gayrimenkul yatırımı yapmanız gerekiyor. Yatırımın değeri bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Kırsal alanda 71 bin Euro civarında; büyük şehir civarında ise 143 bin Euro yatırım yapmalısınız.

İngiltere

Birleşik Krallık, belirli koşullar dahilinde çifte vatandaşlık imkânı tanıyan bölgelerden bir tanesi. Birleşik Krallık kapsamında İngiltere’den çifte vatandaşlık alabilmeniz mümkündür. Belirli şartlar olmasına karşın vatandaşlık verilmesinde keyfi davranan İngiltere’de vatandaşlık alabilmek için çalışma, evlilik, doğum gibi alternatifler bulunuyor.Evlilik yoluyla İngiliz vatandaşlığına başvuru yapabilmek için yabancı ile İngilizce vatandaşının evliliğinin en az 3 yıl sürmüş olması gerekmektedir. 5 yıl boyunca Birleşik Krallık sınırlarında yaşayan ve bu süre zarfında aktif olarak çalışan kişiler de vatandaşlık başvurusu yapabiliyor. Yabancı anne babadan, İngiltere sınırları içinde dünyaya gelen bebekler vatandaşlık hakkı kazanabiliyor ama öncelikle Türkiye’de çifte vatandaşlık için bir dizi başvuru yapılması gerekiyor.

Hollanda

Hollanda çifte vatandaşlık konusunda en katı kuralları koyan ülkelerden bir tanesidir. Çok nadir durumlar dışında kimseye çifte vatandaşlık vermeyen Hollanda, süreç konusunda da farklı bir sistem uyguluyor. Uyum süreci devam ederken çifte vatandaşlık devam ettirilebilirken; vatandaşlık almaya hak kazanıldığında diğer vatandaşlığın iptal edilmesi gerekiyor. Son dönemde 5 ve 7 yıl arasında değişiklik yapılmasına için tartışmalar devam ediyor olsa da şu an Hollanda’da 5 yıl yaşayan ve çalışan, oturma iznine sahip kişiler de Hollanda çifte vatandaşlığına başvurabiliyor.

İtalya

Avrupa kıtasında çifte vatandaşlık alabileceğiniz bir diğer ülke İtalya’dır. İtalya’dan genel anlamda vatandaşlık almak kolaydır ama ülke uyum sürecinde zorlu bir süreç talep etmektedir. Diğer ülkelerden farklı olarak en az 10 yıl İtalya’da yaşamış olmak ya da çalışmak şartı sunan İtalya, bu şartı evlilik söz konusu olduğunda daha basite indirgiyor.

Avusturya

Yatırım karşılığı vatandaşlık veren ülkelerden birisi olan Avusturya, bunu çok basit bir olay gibi anlatmış olsa da yatırımın miktarı biraz zorlayıcı. Avusturya’ya 10 milyon dolar yatırım yapmanız durumunda ülke vatandaşı olmaya hak kazanabiliyorsunuz. Miktarın bu derece yüksek tutulmasına neden olarak seçicilik söylenebilir.

İspanya

İspanya, çifte vatandaşlık hakkını sadece doğum yoluyla veren ülkelerden bir tanesi. Vatandaşlık alabilmeniz içinse 10 yıl İspanya’da yaşamış olmalı ve Türk vatandaşlığından vazgeçmiş olmalısınız. Evlilik aracılığıyla vatandaşlık için ise 1 yıl evli olarak geçirmek gerekiyor. Anne ya da baba İtalyan olan çocuklar ise doğuştan İtalyan vatandaşı olma hakkı kazanıp; çift vatandaşlığını kullanmaya devam edebiliyor.

Singapur

Singapur’da verilen vatandaşlık sistemi diğer ülkelerden oldukça farklı. Oturma izni sistemi ile yürütülen vatandaşlık işlerinde yatırım yapmanın önemi büyük. Oturma izni almanın ve dolayısıyla vatandaşlık almanın diğer ülkelere nazaran daha zor olduğu söylenebilir. Sadede oturma izni için 2 milyon dolar isteyen ülke, yabancıya iki yıl içinde vatandaşlığa geçme imkânı sunuyor. Singapur’da oturma izni alan aileler, çocuklarının askerlik hizmetini yerine getirmesi gerektiğini unutmamalı.

Estonya

Teknik olarak izin alınmasa da, esasen Rusya'dan gelen ikinci Estonya pasaportu var. Estonya hükümeti, vatandaşlığa tabi vatandaşların mevcut vatandaşlığını devam ettirmesine izin verebilir. Bununla birlikte, vatandaşlığa kavuştuktan sonra bir başka vatandaşlık elde eden vatandaşlığa tabi vatandaşlar Estonya uyruklarını kaybederler. Ancak, doğuştan gelen Estonyalılar bu hükme tabi değildir; çünkü Estonya vatandaşlığı "kan" ile belirlenir ve kimseden alınamaz.

Dominika Çifte

Karayipler civarında minik bir ülke olan Dominika, en uygun yollu vatandaşlık imkanını sunuyor. Vatandaşlık almak için büyük miktarlarda para harcamak istemeyenlerin ilk alternatifi Dominika olabilir. Başvuru yapıp ülkenin merkez bankasına 200 bin TL yatırmanız halinde Dominika vatandaşlığını kazanabiliyorsunuz. Diğer birçok ülkeden farklı olarak burada yaşama zorunluluğunuz da bulunmuyor. Hatta ülke sınırları içinde hiç adım atmadan vatandaşlık almanız bile mümkün. Görüşmeler için 5 bin TL ödeyerek masraflar karşılandığında yetkililer yabancının olduğu ülkeye gelebiliyor.

Yunanistan

Çifte vatandaşlığa izin veren ama şartlar konusunda zorlayıcı olan Yunanistan’dan vatandaşlık alabilmek için ülke sınırları içinde 10 yıl yaşamış olmanız gerekiyor. 5 yıl boyunca Yunanistan’da yaşamış ve bir çocuk dünyaya getirmiş ailelerin çocukları, doğuştan Yunan vatandaşı olabileceği gibi diğer vatandaşlık hakkını da devam ettirebiliyor. Yunanistan, evlilik yoluyla vatandaşlık vermeyen nadir ülkelerden bir tanesi. Diğer şartlardan birini yerine getirmiş değilseniz; sadece evlilik yoluyla Yunanistan’dan çifte vatandaşlık almanız olanaksız.

Bulgaristan

Bulgarlar, çok uluslu vatandaşlığa geçme hakkına sahiptir. Geçmişte vatandaşlıktan vazgeçenler, geri alabilirler.

Arnavutluk

Arnavutluk çifte vatandaşlığına izin veriyor.

Avustralya

Eğer uygun fiyatlı bir çifte vatandaşlık arayışındaysanız; Avustralya’yı listenizden çıkarmanızda yarar. Dünyanın en pahalı vatandaşlıklarından birini alabileceğiniz Avustralya, 2012 yılından itibaren ücrette artışa da gitmiştir. Ülkeye tam 4,5 milyon dolar yatırım yapan herkes öncelikle bir çeşit yatırımcı vizesinin sahibi oluyor. Yani bu kadar parayı ödeyerek yine doğrudan vatandaşlık almış olmuyorsunuz. Vize başarıyla alındıktan sonra 4 yıl geçmesini beklemeniz gerekiyor. 4 yılın sonunda artık sınırsız oturma hakkına sahip olabiliyorsunuz. Bu noktadan sonra artık çifte vatandaşlık için başvuru yapma imkânınız var. Ancak bu kadar şartı yerine getirmiş ve zaman geçirmiş olmanıza karşın; ülkenin vatandaşlık işlemlerinde sorun çıkarması da muhtemel.

Makedonya

Makedonya sınırlarından 40 bin Euro değerinde emlak almış olan yabancılar öncelikle bir yıl süreli oturma iznine sahip oluyorlar. Bunun arkasından 400 bin Euro değerinde yatırım yaparak iş hayatına atılırsanız ve iş yerinizde en 10 kişi çalıştırırsanız vatandaş olmanızın yolu açılıyor.

Uruguay

Yatırım yapmadan vatandaşlık alınabilecek ülkelerden birisi Uruguay’dır. Ülkede çifte vatandaşlık hakkıyla yaşam sürebilmek için kişi başına düşen aylık gelirin en az 1200 dolar olması gerekiyor. Bu şart sağlandığında bile öncelikle geçici oturma izni veriliyor; 3 yıl süre geçtiğinde de vatandaşlık hakkı veriliyor.

Kanada

Kanada vatandaşlarını ikili vatandaşlık statüsünden faydalanmaya teşvik ediyor ve buna izin veriyor.

Çin

Çin teknik olarak çifte vatandaşlığı yasaklıyor. Çin, vatandaşlarını Birleşik Devletler de dahil olmak üzere birçok ülkenin politikasına uygun olarak sadece Çinli olarak gördüğünü belirtti.

Pakistan

Pakistan, vatandaşları için çifte vatandaşlığı kabul eder. Bununla birlikte, çifte vatandaşların, orduda hizmet eden veya herhangi bir sayıda kamu dairesi veya devlet memuru işi olanların bazı oy hakları yasaklanmıştır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar