Burka ne demek? Burka giyen ülkeler ve Burka yasağı olan ülkeler hangileri?

Her ülkenin kendine has kıyafetleri ve gelenekleri var. Bu kıyafetlerden biri de Burka! Burka bazı ülkelerde yaygınken bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Peki ya burka nasıl bir şey, burkayı giyen ve giymeyen ülkeler hangileri?

Burka ne demek? Burka giyen ülkeler ve Burka yasağı olan ülkeler hangileri?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
24 Şubat 2018 Cumartesi 14:26

Burkanın ne olduğunu ilk kez duyanlardan olabilirsiniz. Burka için kısaca kadının yüzünün tamammının kapatılması diyebiliriz. Burkanın ne demek olduğu, Burka giyen ülkeler ve Burka giymeyen ülkelerin hangileri olduğu bilgisi haberimizin detayında.

Burka Nedir?

Burka vücudun her tarafını örten, normal çarşaf ile kapanan kadınlar gibi, yüz kısmında peçeli kapalı olan bir örtü. Özellikle Afganistan’da giyilmesi zorunlu olan Burka, Taliban yönetiminde iken zorunluydu. Fakat yeni yönetimde serbestlik getirilmesine rağmen kadınlar halen giymeye devam ediyor.

Burka teriminin Türkçe sözlükte anlamı

-Yüz örtüsü
-Pakistan'da kadınların giydiği, çarşafa benzer bir giysi
-Kabe'nin örtüsü
-Her taraftan kapalı, giyenin önünü görmesi için yüz kısmı kafesli çarşaf
-Afganistan ve Pakistan kadınlarının yüzlerini örtmek için kullandıkları bir tür peçe

Vakti zamanında afganistanda saray haremindeki kadınların halkın içine çıkarken güzelliklerini saklamaları için kullanılan bir giysi olarak orataya çıkmış ancak zamanla bu kıyafet sosyetenin ilgisini çekmiş ve onlar da giyemeye başlamışlar. daha sonra bu moda o kadar yayılmış ki şehirlerde hemen herkes giymeye başlamış fakat köylerde rağbet görmemiş bu giysi. moda değişmiş sıkılanlar olmuş fakat bu seferde de ülkede karmaşa hakim olmaya başlayınca tecavüzlere neden olarak kadınların burka giymemesi gösterilince köylerde ve hemen her yerde yaygınlaşmış ancak hala zorunlu değildir ta ki devrim olup burka giymek yasa gereği oluncaya kadar.

Burka giyen ülkeler ve Burka yasağı olan ülkeler hangileri?

Şu anda yaygın olarak Afganistan, Pakistan ve Hindistan’ın kuzey bölgesinde yoğun olarak kullanılmakta. Sadece buradaki Radikal İslami Kesim harici, bazı Radikal yahudilerin de buna benzer örtüler giydiği görülebiliyor. Fakat daha uzak bir coğrafya’da olan Fas, güvenlik sebebi ile Burka giymini ve üretimini yasakladı. Resmi yazı ile, 2 gün içinde satan, üretimi ve ithalatını yapanların stoklarını imha etmeleri istendi. Fas’tan öncede Burka Hollanda‘da yasaklanmıştı. Hollanda Temsilciler Meclisi, ülkede kamusal alanda burka ve peçe gibi yüzü tamamen kapatan giysilerin yasaklanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Hollanda’dan sonra Bulgaristan’da burka giyinmesi yasaklanmıştı. Devlete göre Burka, dini sembolden çok üniforma görüntüsü verdiği için, güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyledi. Burka giymek, 770 euro’ya kadar para cezasının yanı sıra sosyal haklarından da mahrum kalınabiliyor. Fransa ve Belçika’da benzer yasaklar uygulanmaya devam ediyorken Almanya’da durum farklı. Başbakan Angela Merkel, Alman haber kuruluşu Redaktions Netzwerk Deutschland’a verdiği röportajda burka yasağına karşı olduğunu söylemişti. Türkiye’de ise burka ile ilgili bir düzenleme yok. Burka giymek ülkemizde serbest.

LDP Burka Giyen Kadınlarla Dalga Geçti

Liberal Demokrat Parti (LDP), burka giyenlerle alay ederek, duyarlı Müslümanların tepkisine neden oldu. Twitter'dan boş otobüs koltuklarının fotoğrafını paylaşan LDP, "Koltukları dolu mu görüyorsunuz? Üzülmeyin. Hepimizin psikolojisi bozuldu, hepsi bu..." ifadelerini kullandı.

LDP, gelen tepkiler üzerine "Bu görselde algıda seçicilik vurgusu vardır. Saldırgan yorumlar atanlarda aşağılık kompleksi, koltuklarda burka giyen kadınları görenlerde travmatik ötekileştirme olduğu söylenebilir. İşin özü dini siyasi malzeme haline getirenlerin hepimizin psikolojisini bozduğu ortadadır." şeklinde bir açıklama daha yaparak tepkileri yumuşatmaya çalıştı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar