Binlerce yıldır gizemini koruyan yapılar

Yüzlerce, hatta binlerce yıl önce nasıl ve neden yapıldığı hala bilinemeyen, ziyaretçi akımına uğrayan yapılar hala gizemini koruyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan en popüler olan yapılar...

Binlerce yıldır gizemini koruyan yapılar
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
19 Mart 2018 Pazartesi 16:07

Stonehenge

İngiltere'de milattan önce 3000 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Stonehenge, görenleri hayran bırakan üst üste yerleştirilmiş taşlardan oluşuyor. Yapıyı ilginç kılan özellik ise kullanılan taşların kilometrelerce uzaktan getirilmiş olması. Ortalama 4 metre yüksekliğindeki ve toplam 25 ton ağırlığındaki bu taşların taşınması ve yerleştirilmesi insanüstü bir güç gerektiriyor. Üstelik yapının amacı hala bilinmiyor; ay takvimi, mezarlık ya da tapınak olduğuna dair çeşitli teoriler var. Ancak henüz kesinleşmiş bir şey yok.

Paskalya Adası – Moai Heykelleri

Şili'deki Paskalya Adası'nda toplam 1000'den fazla Moai heykeli bulunsa da, kıyıda yer alan devasa 15 adetlik topluluk hala gizemini koruyor. En büyüğü 9 metre yüksekliğinde ve 50 ton ağırlığında olan heykellerin sadece nasıl değil, neden yapıldığı da merak konusu.

 

Peru – İnka Kalesi Setleri / SacSayhuaman Harabeleri

 

Cusco'daki İnka Kalesi'nin çevresinde yer alan 360 metrelik setlerin, bundan bin yıl önce nasıl yapıldığı hala bilinmiyor. 9 metre yüksekliğe ulaşan duvarların düşmanlardan korunma amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

Petra Antik Kenti

Ürdün'ün turistik bölgelerinden biri olan Petra Antik Kenti'nin milattan önce 500 yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor. Deniz seviyesinden neredeyse 1 km yukarıda sarp kayalıklara oyulan kentin neden orada olduğu ise henüz bulunamadı.

Keops Piramidi

Dünyanın 7 harikasından biri olan Keops, Mısır'daki 3 piramidin en büyüğü. Kral mezarı olarak inşa edilen bu dev yapının milattan önce 2500 yıllarında tamamlandığı düşünülüyor. Yüksekliği yaklaşık 140 metre, taban kenarları ise 230 metre uzunluğunda. Yapımında kullanılan taş sayısı tam olarak bilinemese de ölçülerinden yola çıkarak toplamda 6 milyon tona yakın taş olduğu varsayılıyor.

Nemrut Dağı

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı’nın zirvesindeki heykel ve kalıntılar 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Lİstesi’ne alındı. Dağın 2150 metrelik zirvesinde bulunan tapınakta, beş tanrıyı temsil eden, 7 metre yükseklikleri olan devasa heykeller bulunuyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar