Alzheimer hastalığını nedenleri neler?

Alzheimer hastalığının en sık karşılaşılan nedenlerini sizler için paylaştık.

Alzheimer hastalığını nedenleri neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
21 Ocak 2018 Pazar 16:31

Hepimiz zaman zaman unutkanlık sorunları yaşarız ama bu çok uzun süremez. Ancak unutkanlığımızın nedeni Alzheimer hastalığı ise unuttuklarınızı hatırlamakta güçlük çekebilir hatta hiç hatırlayamayız. Şimdi birlikte bu kadar ciddi sorunlara neden olan Alzheimer hastalığının nedenlerine göz atalım.

Unutkanlık hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Fakat, unuttuklarımızı hatırlamamız uzun sürmez. Çoğu stresli iş ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklanır. Bunlar basit unutkanlıklardır. Günlük yaşamımızı etkileyen bir problem değildir.

Alzheimer hastalığının en sık karşılaşılan nedenleri

Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır.

Geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan alzheimer, halk arasında bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarında bozukluk vardır. Hastanın düşünmesinde sorun ortaya çıkar. Alzheimer, ciddi bir hastalıktır. Belirtiler görüldükten 7-8 yıl sonra ölüme yol açabilmektedir.

Unutkanlık

Alzheimer bir unutkanlık hastalığıdır. Bu hastalık en çok elli ile elli beş yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık, hafıza bozukluğu, okuyamama, yazamama, kendini ifade edememe gibi işlev bozuklukları ile başlar. Bir kaç yıl sonra hastalık ilerler ve ruhsal bozukluklara neden olur. Bu bozuklukların kendisinde oluştuğunu gören hasta umutsuzluğa kapılır ve moral olarak çöker. İki şekli olan bu hastalık, yaşlıkta ve yaşlılık öncesinde başlar. Yaşlılıkta görülen şekli, çok yavaş başlar ve geç ilerler. Yaşlılık öncesi başlayan şekli ise, altmış yaşından önce meydana gelir ve hızlı bir şekilde ilerler.

Sinir sistminde bozukluk

Alzheimer hastalığı ile ilgili, henüz hiç biri kesinleşmemiş birçok teori ortaya konulmuştur. Bu hastalığın nedenleri arasında, kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması ve çeşitli zehirli maddelerin yol açtığı söylenmektedir.

Yapılan araştırmalara göre muhtemel nedenlerin arasında genetik faktörler de ortaya çıkmıştır. Aynı aile içerisinde bu hastalık birden fazla kişide görülmüş ise, bu hastalığın kalıtsal bazı faktörlere bağlanabileceğini göstermektedir. Örneğin, bir kadının kırk beş yaşından sonra doğum yapması, dünyaya getirdiği çocuk için Alzheimer hastalığının sebeplerinden bir tanesi olarak gösterilir. Aynı zamanda beyin iltihabı hastalığı olan kişilerde de Alzheimer da oluşan bozukluklara benzer bozuklukların oluştuğu görülmüştür. Buna dayanarak Alzheimer hastalığının, enfeksiyona bağlı olabileceği de söylenmektedir.

Kafa travması geçiren kişilerin sağlıklı kişilere oran olarak Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının daha fazla olduğu görülmüştür. Özellikle boksör olan kişilerin kafalarına aldıkları darbelerden dolayı, beyinde bozukluklar oluşabileceğinden bu hastalığa yakalanma olasılıklarının kaçınılmaz olduğu belirtilmektedir.

Kalıtsal Nedenler

Alzheimer hastalığının nedenleri arasında kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddeler yer almaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe, alzheimerın görülme ihtimali artar. Fakat hastalığın kesin nedeni henüz bilinmiyor.

Hastaların sadece yüzde 10’unda ailede alzheimer varlığı tespit edilmiştir. Bu yüzden, bu hastalık sadece tek bir kalıtsal faktöre bağlı değildir.

Alzheimer, yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır. Beyindeki sinir hücreleri yok olmaya başlamıştır. Önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar. Örneğin, hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz. Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük işleri aksamaya başlar. Sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir. Bu durumda kişinin psikolojisi bozulur. Psikolojisi bozulan hasta, içine kapanık bir hale gelir. Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa mahkum bir yaşam sürmeye başlar. Yani hem fiziksel hem zihinsel problemler vardır.

İlerlemiş alzheimer hastalığı, hastaların ailesi için de bir yüktür. Hastanın bütün bakımı aile tarafından yapılmak zorundadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar