Alman İç İstihbarat Başkanı görevden alındı

Almanya'da İç İstihbarat Servisi Başkanı Hans-Georg Maassen, aşırı sağ ile mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle görevinden alındı

Alman İç İstihbarat Başkanı görevden alındı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
18 Eylül 2018 Salı 19:22

Almanya'da 26 Ağustos'ta göçmenlerle tartışan bir Almanın bıçaklanarak öldürülmesi, cinayet zanlısı olarak bir Suriyeli ile bir Iraklının tutuklanmasıyla başlayan ırkçı eylemler hala sürüyor. 

Aşırı sağla mücadelede yetersiz kalmakla suçlanan İç İstihbarat Servisi Başkanı Hans-Georg Maassen görevinden alındı. Maassen, Chemnitz'teki ırkçılık içeren olaylara ilişkin yaptığı açıklamalarla tartışmalara neden olmuştu.

Almanya Başbakanı Merkel'in aşırı sağcı gösterilerle ilgili açıklamaları tartışılan Maassen'in görevden alınmasını istediği ileri sürülmüştü.

Almanya'da koalisyon ortağı partiler, Chemnitz'de aşırı sağcıların düzenlediği gösterilerle ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle eleştirilen Hans-Georg Maassen'in durumunu görüşmek üzere bugün bir araya gelmişti.

Die Welt gazetesi bu buluşma öncesinde koalisyon çevrelerine dayandırarak verdiği haberde, Başbakan Angela Merkel'in Maassen'in görevinden alınmasını istediğini ileri sürmüştü.

Maassen neden görevden alındı?

İç İstihbarat Servisi Başkanı Hans-Georg Maassen Chemnitz'de bir Almanın Suriye ve Iraklı iki zanlı tarafından öldürülmesinin ardından başlayan aşırı sağcıların gösterileriyle ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle eleştiriliyor.

Maassen Bild gazetesine yaptığı açıklamada, gösteriler sırasında aşırı sağcılarca göçmen ve sığınmacılara yönelik "sürek avı" yapılmadığını belirtmişti.

Maassen ayrıca, bu konuda çekilen ve sosyal medyada yayılan videodaki görüntülerin "gerçekleştiği iddia edilen bu olaya ait olduğuna dair bulgular içermediğini" dile getirmişti.

İç İstihbarat Servisi Başkanı, dikkatle yaptığı değerlendirmeye göre bunun "halkın dikkatini Chemnitz'deki cinayet yerine başka bir yöne çekmek için kasıtlı olarak verilen yanlış bilgiler" olduğunu söylemişti.

Dresden Savcılığı ise videodaki görüntülerin sahte olduğuna dair bulgu olmadığını açıklamıştı. Maassen'in açıklamaları koalisyonda rahatsızlık yaratmıştı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar