Afrin nerede? Afrin neden Türkiye'ye tehdit? Afrin'de neler oluyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sınırda terör gücü oluşturulmasına seyirci kalamayız" açıklamasında sonra gözler Afrin'e çevrildi.

Afrin nerede? Afrin neden Türkiye'ye tehdit? Afrin'de neler oluyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
17 Ocak 2018 Çarşamba 03:32

AFRİN NEREDE? Afrin, Suriye'nin kuzey batısında bulunan kenttir. 50 binin üzerinde nüfusu olan Afrin'in ortasında Afrin Çayı vardır. Ekonomi yönünden Zeytin ağacı Afrin'nin sembolüdür ve Afrin zeytin için önemli bir üretim merkezidir. TSK operasyonu ile Afrin'de kontrol sağlanırsa, Türkiye'nin güney sınırında yaklaşık 10 bin kilometre karelik bir alan Türkiye nüfuzunda olur.

KUZEY SURİYE'DE KİM HANGİ BÖLGEDE NE KADAR ETKİN?

Suriye'nin kuzeyini kabaca dört ayrı etkinlik bölgesine ayırmak mümkün;

* Suriye'nin Kuzeydoğusunda, Kobani bölgesinde kontrol PYD-YPG'nin elinde. Ancak bu bölgede Amerikan askeri üsleri bulunuyor.

* Kobani bölgesinin hemen batısında, Fırat Kalkanı operasyonunun yapıldığı alan var; burada TSK destekli Özgür Suriye Ordusu birimleri etkin

* Suriye'nin en kuzeybatı bölümünde, İdlib'de ise El Kaide'nın uzantısı gruplar yer alıyor. Türkiye, İran ve Rusya, bu bölgeyi “çatışmasızlık bölgesi” ilan etmiş, her üç ülkeden de askeri unsurlar çatışmasızlık gözlemcisi olarak bölgeye girmişti. Bölge, halen cihatçı grupların etkisinde, ancak burada “gözlemci” olarak TSK'ya bağlı küçük çaplı birimler de yer alıyor.

AFRİN NEDEN TÜRKİYE'YE TEHDİT? Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'nin Türkiye sınırının büyük bölümünü işgal ederek Ankara için başlıca güvenlik tehdidi haline geldi. Afrin'deki terörist yuvalanması, Türkiye'nin sınır illerini, Fırat Kalkanı ve İdlib gerginliği azaltma bölgelerini de tehdit ederken, ABD desteğiyle örgütün gelecekte Akdeniz'e çıkış için sıçrama noktası olma potansiyeli taşıyor. Suriye'nin kuzeybatı ucundaki Afrin, Halep'in en büyük ilçelerinden. Türkiye'nin Hatay ve Kilis illerine sınır Afrin, Hatay'ın Amanos Dağları'na açılıyor. Suriye'de hükümet karşıtı halk hareketlerinin başladığı 2011 yılı ve ardından gelen iç savaş döneminde, Afrin terör örgütü PYD/PKK'nın en fazla yuvalandığı sahalardan oldu. Afrin'deki terör örgütü varlığı, Beşşar Esad hükümeti ve Rusya'nın taktik destekleri ile Fırat Nehri'nin doğusunda ABD'nin yardımları sayesinde zaman içinde daha da güçlendi. ABD'nin yoğun askeri desteğiyle hızla büyüyen örgüt halihazırda, Suriye-Türkiye sınırının da yüzde 65'ini işgalinde tutuyor.

Hatay'ın Amanos Dağları'nın Suriye tarafındaki uzantısı olan Afrin Dağları, ilçeye doğal bir koruma sağlıyor. Buna karşın, Afrin Dağları'nın fiziki hakimiyeti, terör örgütüne, Kilis il merkezinin tümünü ve Hatay'ın önemli bir bölümünü ateş menziline alabilmesine imkan veriyor.

TÜRKİYE-SURİYE SINIRINDA TERÖR YUVASI: AFRİN Afrin, muhaliflerin kalesi İdlib ile Halep'in kuzeybatısında, Türkiye sınırında kontrol ettikleri Azez ilçesinin arasında kalmasıyla önem taşıyor. PKK’nın Afrin ile Aynularab’ı birleştirerek, terör koridorunu Türkiye sınırı boyunca yayabilme hedefi için Azez'i de ele geçirmesi gerekiyor. Örgüt zaman zaman, Afrin'den Azez'e, ağırlıklı olarak Türkmenlerin yaşadığı Azez - Halep - Cerablus üçgenine baskı yapıyor. Azez'deki siviller, sık sık PYD/PKK'nın Afrin'den havan topu saldırılarına maruz kalıyor.

Güney ve doğudan muhaliflerin kuşatmasında kalmasına rağmen dört yanı kara ile çevrili Afrin'in dağlık coğrafyası, PYD/PKK’ya doğal koruma sağlıyor. İlçedeki vadide bulunan meyve bahçeleri, üzüm bağları ve zeytinlikler ile kısmen tarım arazileri ve 1980-1990'lardan kurulan sanayi altyapısı da örgütün kendi kendine yetebilmesine neden oluyor. Afrin'deki sanayi ve ticaret altyapısı, terör örgütünün ilçede tutunabilmesinin önemli sebebi.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN KONUŞMALARINDA AFRİN'İN SATIR BAŞLIKLARI

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çukur eylemleri, 16 Nisan halk oylaması ve Kuzey Irak'taki gelişmeler karşısında gösterdikleri sağlam duruşun, bu bölgelerdeki vatandaşların ortak gelecek konusunda samimiyetlerini ifade ediyor. Şimdi sıra bölücü örgütün Suriye terör koridoru oluşturma projesini tamamen çökertmeye gelmiştir. Fırat Kalkanı Harekatıyla attığımız adımı, Afrin ve Münbiç'te devam ettirerek, ardından da tüm sınır boylarını güvene ve huzura kavuşturarak, bu süreci inşallah tamamlayacağız." açıklamasında bulundu.

AK PARTİ ELAZIĞ 6. OLAĞAN İL KONGRESİ Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkemize yönelik tehditleri artık karakollarımızın kapısında, şehirlerimizin caddelerinde, vatandaşlarımızın günlük hayatı içinde değil, doğrudan kaynağında tespit ve imha etme kararı aldık, bu stratejiyi adım adım hayata geçirdik. Biz, terör örgütünü ülkemizde eylem yapamaz hale getirince bu defa güney sınırlarımız boyunca bir terör koridoru oluşturma çabasıyla karşı karşıya kaldık. Fırat Kalkanı Harekatıyla bu koridoru tam ortasından tabiri caizse bıçakla keser gibi böldük, attık ve bir gece ansızın vurduk. Şimdi İdlib operasyonuyla bu koridorun batı kanadını çökertiyoruz. Afrin'deki teröristler teslim olmazlarsa orayı da başlarına yıkacağız, bu böyle biline. Münbiç'te bize verilen sözler tutulmazsa kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Irak'a kadar sınırlarımız boyunca tek bir terörist kalmayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 

AK PARTİ TOKAT 6. OLAĞAN İL KONGRESİ Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm Batı'ya sesleniyorum, terör örgütlerinin bir başka terör örgütüyle mücadelesine teşne hale getirilmesine fırsat veren ülkeler, ikili ilişkilerimizi zedeliyor. Bunu bilmeleri lazım. Onun için terörist Gabar'da da teröristtir, Bestler Dereler'de de teröristtir, Kandil'de, Sincar'da, Afrin'de, Münbiç'te de teröristtir. Birileri kısa vadeli çıkarları adına bu katil sürüleri arasında ayrım yapabilir ama Suriye'deki teröristleri de ülkemizdeki teröristleri de biz çok iyi biliyoruz. Ne dedim? Bir gece ansızın gelebiliriz. Tabii geceler bitmez. Geceler, çok özgürlüklere gebedir. Onun için bizim gecelerimiz de bunlara çok gebe. Bizi izlesinler. Şu anda sınırlarımızdaki en ufak bir taciz, bizim için atılması gereken adımların işaret fişeğidir.” açıklamasında bulundu.

ABD PYD/PKK ORDUSU PLANINI AÇIKLADI ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon, yaptığı açıklamada, "Koalisyon yeni 'Suriye Sınır Güvenlik Gücü' kurmak üzere (PYD/PKK'nın paravanı) Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) ile ortak çalışmaktadır.” İfadelerini kullandı.

230 kişinin eğitildiğini aktaran Dillon, söz konusu gücün sayısının 30 bini bulacağını bildirdi. Söz konusu güce katılanların yaşadıkları yerlere yakın bölgelerde görev alacağını kaydeden Dillon, "Kuvvetin etnik bileşimi görev yaptıkları yerlere göre değişiklik gösterecektir. Kuzey Suriye’de daha çok Kürtler görev alacakken, Fırat Vadisi ve Irak sınırı boyunca güneye doğru ise daha çok Araplar görev alacak.” diye konuştu. Bunun tamamen yeni bir istihdam veya eğitim süreci olmayacağını anlatan Dillon, 30 bin kişilik ordunun 15 bininin DEAŞ ile mücadele bitmek üzere olduğu için (PYD/PKK'nın paravanı) SDG mensuplarından istihdam edileceğini vurguladı. Kalan 15 bin kişi için ise eğitim ve istihdam süreçlerinin başladığını belirten Dillon, PYD/PKK’nın halen Deyri Zor yakınlarından DEAŞ ile mücadele etmeye devam ettiğini savundu.

ABD’NİN PYD/PKK ORDUSU AÇIKLAMASINA İLK TEPKİ CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN’DAN GELDİ Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Amerika Birleşik Devletleri'nin "DEAŞ ile mücadele" gerekçesiyle PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG'ye verdiği desteği sona erdireceği yerde bu terör örgütünü meşrulaştırmaya ve bölgede kalıcı hale getirmeye yönelik endişe verici adımlar attığına işaret eden Kalın, şu ifadeleri kullandı: "Bu durumun kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalar çerçevesinde, adı ve şekli ne olursa olsun her türlü terör örgütüne karşı mücadelesini sınırları içinde ve dışında kararlılıkla sürdürecektir. Türkiye, ulusal çıkarları doğrultusunda güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. Bu çerçevede meşru hedef olan terör örgütlerine karşı yeri, zamanı ve şekli Türkiye tarafından belirlenmek üzere her tür müdahale hakkı mahfuzdur." vurgusunu yaptı.

“BİZE DÜŞEN BU TERÖR ORDUSUNU DAHA DOĞMADAN BOĞMAKTIR” Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bazıları Suriye'de kalkıp bize sınırda tehdit sallıyor. Oradan bize tehdit sallamak suretiyle Türkiye'yi kendi kabuğuna çekmek istiyor. Kusura bakmasınlar, PYD imiş, öbür tarafta YPG imiş öbür tarafta DEAŞ'mış, topunuz gelin, ne olursanız olun tepenize ineceğiz. Bunun başka çaresi yok. Sınırlarımız boyunca değil 30 bin, tek bir terörist dahi bırakmayana kadar bu operasyonlar sürecektir. Amerikalıların sırtını sıvazladıkları teröristleri tanımadıkları anlaşılıyor. Kendilerine söyledim, 'Bak yanlış yapıyorsunuz, bu adamların biz cinsini cibilliyetini iyi biliriz. Eğer biz stratejik ortağınız isek bize güvenin. Eğer Münbiç'e, Rakka'ya ordu gönderilecekse biz bir tugay da göndeririz iki tugay da göndeririz. Siz bizimle hareket edin, yanlış yapıyorsunuz.' 'Bizim generallerimiz bize böyle söyledi' dediler. Ben de kendilerine dedim ki, 'Sizin generalleriniz yanlış anlatıyor, benim generallerim doğru anlatıyor. Burada yanlış yapıyorsunuz, yanlış yola gidiyorsunuz, bizi anlayacaksınız ama iş işten geçmiş olacaktır.' Ve nitekim öyle oldu. Biz onları çok iyi tanıyoruz. Biz bunların nasıl kalleş, nasıl ikiyüzlü olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu ordunun adı kalleşler ordusudur, bu böyle bilinsin.” Açıklamasında bulundu.

“ABD BU YANLIŞTAN VAZGEÇMELİ” Başbakan Binali Yıldırım, “Terör örgütlerine, bölgede emperyalist emelleri olan ülkeler aleni destek veriyorlar. Kime karşı? Türkiye'ye karşı. Amaç Türkiye'nin istikrarı, büyümesi geciktirilsin, Türkiye'nin bölgedeki sorunları çözmede ortaya koyduğu kabiliyet ortadan kaldırılsın. Bugün şimdi ABD, NATO'da bizimle müttefik değil mi? NATO ülkesi... Biz de NATO ülkesiyiz. NATO'nun sınırları neresi? Türkiye'nin Suriye ile Irak ile İran ile Gürcistan vesaire, Ermenistan, yani doğu güney sınırlarımızın tamamı NATO'nun sınırları. NATO içindeki bir üye, Türkiye'nin sınırlarını koruyacağı yerde, bunun için tedbir alacağı yerde, öbür tarafta terör örgütüyle bir oluyor, oraya askeri bir örgüt kuruyor, bir güvenlik kuvveti oluşturuyor. Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, terör örgütünün arkasından nişan alarak Türkiye'ye düşmanlık etmektir. Bunun başka bir adı yoktur. Amerika bunu görmeli ve bu yanlıştan vazgeçmelidir.” Şeklinde konuştu.

“AFRİN MUTLAK SURETTE TEMİZLENMELİDİR” MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Ne var ki PKK/PYD terör örgütü ABD'nin himayesinde Suriye'nin yaklaşık olarak dörtte birini işgal etmiştir. Ülkemizin gösterdiği haklı hassasiyet çerçevesinde PKK/PYD'nin Suriye krizine siyasi çözüm bulma çabalarının dışında tutulması şimdilik dikkate alınmıştır. Görünen budur. Fakat ABD yönetimi DEAŞ bahanesiyle silahlandırmayı sürdürdüğü PKK/PYD'yi hala kollamaktadır. Yeni silah sevkiyatlarıyla bu terör örgütünü desteklemeye canla, başla devam etmektedir. Güney sınırlarımız boyunca dengeler öylesine sarsılmıştır ki, Türkiye açıkça tehdit edilmekte, terör örgütleri zehir saçmaktadır. Kandil’in yanında, bilhassa Afrin, Cezire, Kobani, Tel Abyad, Münbiç insanlık düşmanlarının denetim ve kontrolündedir. Türkiye'nin bekasını müdafaa maksadıyla, vatan topraklarının mücavir alanlarında tek bir terör örgütünün varlığına bile asla izin verilmemelidir. Teröristler nerede ise oraya girilmeli, taş üstünde taş, baş üstünde baş bırakılmamalıdır. Öncelikle Afrin mutlak surette temizlenmelidir” açıklamasında bulundu.

“AFRİN TEMİZLENMELİ” Devlet Bahçeli, “Türkiye'nin yeni bir istila planı düşman kampında toplanan utanmazların gizli ajandasındadır. Afrin'e bir şafak vakti girip, terör koridorunun Akdeniz ile bağlantı yollarını kesmek, teröristlere Türk milletinin demir yumruğunu ve hakikat dolu müdahalesini göstermek helal-i hakkımızdır. Afrin temizlenmeli, Münbiç ve diğer fitne kaynakları, adi terör kampları, terörist üreme alanları yerle bir edilmelidir." değerlendirmesini yaptı.

“BÖLGEYİ BÖLME VE PARÇALAMA YÖNÜNDE BİR ADIM ATILMAK İSTENİYOR” CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz “Bu, Suriye dosyasındaki en kritik gelişmedir. Bundan daha önemli bir gelişme olamaz. ABD'nin, 5- 6 yıldır Suriye'de ne ile uğraştığının açıkça ifşasıdır. Bundan daha iyi izah olamaz. ABD, bölgede kendine taşeronlar arıyor, her milleti taşeron görüyor, onlarla bölgeyi dizayn etmek istiyor. Bunu, Irak'a, Türkiye'ye ve Suriye'ye karşı kullanmak istiyor. Trump yönetiminin, dış politikadaki bu adımlarını doğru bulmuyoruz. Bunu, bölgeyi bölme, parçalama yönünde adımlar olarak görüyoruz. ABD yönetimi, bu tür adımlardan vazgeçmeli. Suriye'de akan kanı durdurmak, birlik, bütünlüğü sağlamak, etnik ve mezhep ayrılıklarını gidermek, Suriye'de her kesimin birlikte yaşayabileceği ortak zemin yaratabilmek peşindeyiz. Ama bu ortamdan yararlanıp, Suriye'de farklı senaryolar içine girilmesini çok tehlikeli buluyoruz. Bu ABD'nin, özellikle Suriye'de siyasi çözümün konuşulduğu, o kadar sayısız güvenlik konseyi kararı olduğu bir ortamda ABD'nin yapacağı iş olmamalı.” dedi.

“AFRİN OPERASYONUNU DESTEKLİYORUZ” Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “Şu anda da bu konuda hazırlıkların tamamlanmış olmasından da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu kararlılığı çok önemsiyoruz. BBP olarak hem ülke içinde terörün tüm unsurlarına karşı verilen topyekun mücadeleyi destekliyor ve doğru buluyor, sonuna kadar destekliyoruz hem de Suriye'nin kuzeyine yönelik, olması da zaruri Afrin operasyonunu destekliyoruz. Hatta daha ötesini söylüyoruz Türkiye bir süpürme harekatıyla Suriye’nin kuzeyindeki bütün terör unsurlarını temizlemeli. Burada karşımıza CENTCOM çıkacak. CENTCOM da eğer Türkiye'nin teröristlere karşı mücadelesinde onların yanında yer alırsa onlar da bedelini ağır bir şekilde öderler. Kimse milletimizin kafasını karıştırmaya çalışmasın. Türkiye bunu yapmak zorunda. Türkiye bugün bunu yapmazsa yarın daha ağır bedeller ödemek zorunda kalabilir.” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE’Yİ ÇIKMAZA SOKACAK BİR ADIM OLMAMASI LAZIM” Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, “ABD'nin Obama döneminde ilan edilen Türkiye ile stratejik ortaklığına rağmen Türkiye'nin menfaatlerine aykırı şekilde, ısrarla ve inatla oradaki terörist gruplara yardımcı olması unutulmamalı. Amerika'nın bugün Türkiye'nin güvenliğini sarsacak bir şekilde Suriye'nin kuzeyinde adım atması, Türkiye ve İran üzerindeki emellerinden dolayıdır. Bu emelleri göz ardı edersek bölgede yanlış adım atabiliriz. Bununla bitlikte ABD Suriye'ye yerleşiyor. Bu yerleşmesinin sebebi hem Türkiye'yi hem İran'ı hem de bölgeyi kontrol altına alabilmek. Türkiye’yi bir güvenlik çıkmazına sokacak bir adımın olmaması lazım. Afrin operasyonu için de bu geçerlidir. Risklerin azaltılması ve hatta sıfır riske göre plan yapılması gerekiyor. Amerika’nın emellerini gerçekleştireceği bir duruma girmememiz lazım.” dedi.

“ABD KOASLİYON ADINA AÇIKLAMA YAPAMAZ” Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD Başkanı Trump, YPG'ye PYD'ye silah vermeyeceğini altını çizerek söylemiştir. Fakat Amerika içinden yönetimden, değişik kesimlerden Pentagon'dan farklı ifadeler geliyor. Amerika'nın tarafını belli etmesi gerekiyor. Her şeyden önce koalisyon adına açıklama yapamaz. Çünkü biz de koalisyonun içindeyiz. Amerika müttefiklerini mi seçiyor, terör örgütünü mü tercih ediyor. Amerika bir terör örgütünü tercih ediyorsa, bizim de tavrımız elbette farklı olur. Biz kendi tedbirlerimizi alırız. Kim olursa olsun, arkasında Amerika olmuş, başka ülke olmuş, bizi ilgilendirmez. PKK'nın da arkasında birçok ülke var. Ama biz PKK ile nasıl mücadele ettiysek, YPG ile de mücadele ederiz. Afrin'de de ederiz, Fırat'ın doğusunda da ederiz, nerede gerekiyorsa orada mücadelemizi yaparız. Bu bizim için var oluş meselesidir. Bize karşı oluşan Türk milletine karşı oluşan tehdidi bertaraf etmek bizim görevimizdir. Terör örgütünü tercih eden ülkelere yönelik tavrımızda farklı olur. Çünkü bizim düşmanımız olan terör örgütüyle iş birliği yapan, ona destek veren ülkelere güvenmemiz söz konusu olmaz. Umarım bu açıklama bireysel bir açıklamadır. Gerçeği yansıtmaz. Koalisyon adına böyle bir açıklama yapamazlar. Böyle bir adım atılmaz. Aksi takdirde bölgede kaos olur.” şeklinde konuştu.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’NDEN AFRİNE YOĞUN TOP ATIŞLARI Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin Afrin kentindeki terör örgütü PYD/PKK mevzilerine yoğun topçu atışı yaptı. Hatay'ın Suriye sınırında konuşlu topçu birlikleri, PYD/PKK'nın Afrin'deki birçok mevzisini vurdu. TSK'nin topçu birlikleri, Hassa ve Kırıkhan ilçelerinden Afrin'in Basufan, Cindere, Memelan, Meskenli ve Raco bölgelerine en az 40 atış yaptı. Bölgede  aralıklarla devam eden şiddetli patlama sesleri, Suriye sınırındaki Türk mahallelerinden de duyuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Elazığ 6. Olağan İl Kongresi’nde Suriye'deki terör örgütüyle mücadeleye ilişkin mesajlar verdiği sırada TSK topçusu, örgütün Afrin'deki mevzilerini vurmuştu.

SURİYE SINIRINA TANK SEVKİYATI YAPILDI Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen tanklar Hatay'a ulaştı. Türkiye'deki çeşitli birliklerinden kente gelen 5 tank yüklü tır konvoyu, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine geldi. Konvoy burada güvenlik önlemleri altında Suriye sınırındaki birliklere sevk edildi. Tankların birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi.

ABD’DEN ART ARDA AFRİN VE TÜRKİYE AÇIKLAMASI ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon, "Afrin operasyon alanımız değil. Başta Ebu Kemal'in Kuzeyi ve Fırat Nehri'nin doğu yakasındaki alanlar olmak üzere Orta Fırat Vadisi boyunca kalan ceplerde DEAŞ'ı yenmek üzere ortaklarımıza destek veriyoruz. Koalisyonun, DEAŞ'ı Irak ve Suriye'nin belirlenmiş alanlarından çıkarmak ve bölgesel istikrarı artırmak için müteakip operasyonlar yapma misyonu değişmedi. Ayrıca Afrin operasyon alanımız değil. Başta Ebu Kemal'in Kuzeyi ve Fırat Nehri'nin doğu yakasındaki alanlar olmak üzere Orta Fırat Vadisi boyunca kalan ceplerde DEAŞ'ı yenmek üzere ortaklarımıza destek veriyoruz." şeklinde konuştu.

PENTAGON’DAN AFRİN AÇIKLAMASI ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Afrin'deki PYD/PKK unsurlarını desteklemediklerini ve onları DEAŞ ile mücadele operasyonlarının parçası olarak görmediklerini açıkladı.

“TÜRKİYE’NİN KAYGILARINI ANLIYORUZ” ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Suriye'de kurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü" konusunda Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını ve Türk yetkililerle konuyu görüştüklerini bildirdi.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ VE DEĞERLİ BİR NATO MÜTTEFİKİDİR” ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, “SDG (PYD/PKK) ile yaptığımız herhangi bir faaliyet Suriye'nin iç işiyle alakalıdır. Türkiye önemli ve değerli bir NATO müttefikidir.” dedi.

“SURİYE HALKI KENDİ SORUNLARINI KENDİ ÇÖZEBİLSE” ABD'nin Suriye'de "sınır güvenliği gücü" kurma planına ilişkin sorusuna, BM Genel Sekreteri Guterres, "Suriye halkı kendi sorunlarını kendi çözebilse çok daha iyi olurdu." yanıtını verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NATO GENEL SEKRETERİ JENS STOLTENBERG İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye'nin sınırının hemen ötesinde bir terör gücü oluşturulmasına seyirci kalamayacağını ABD'li yetkililere her düzeyde anlatmaya devam edeceğini belirtti. Ulusal güvenliği korumak için her türlü tedbiri alırız. Sınırda terör gücü oluşturulmasına seyirci kalamayız” dediği açıklandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Müttefikler arasında açık diyalog önemli” dediği aktarıldı.

SİVİLLER AFRİN’İ TERK EDİYOR Suriye'nin Türkiye sınırındaki Afrin ilçesinde, Türkiye'nin terör örgütü PYD/PKK'ya yönelik olası askeri harekatı, ilçede gerilimin artmasına neden olurken bazı siviller ilçeden ayrılıyor. Afrin merkezindeki güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre, yanlarına az sayıda eşya alabilen aileler ilçeyi terk etmeye başladı. Onlarca aracın Beşşar Esad hükümetinin kontrolündeki Halep kent merkezinin kuzeyine yöneldiği görüldü.

Yerel kaynaklar, sokaktaki hareketlilik ve ticari hayatın yavaşladığını, ilçede Türkiye'nin terör örgütü hedeflerine yönelik başlatması beklenen askeri harekat nedeniyle büyük gerilimin hakim olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye sınırındaki ilçeyi işgal eden terör örgütü PYD/PKK'ya yönelik harekatın her an başlayabileceğini açıklamıştı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar