Rusya’dan Suriye iddiası: ABD, Suriye'yi bölerek sözde devlet kurmayı amaçlıyor

Rusya, ABD ile ilgili Suriye hakkında bir iddiada bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin Suriye’yi bölerek sözde bir devlet kuracağını iddia etti.

Rusya’dan Suriye iddiası: ABD, Suriye'yi bölerek sözde devlet kurmayı amaçlıyor
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
19 Şubat 2019 Salı 14:21

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapıldı. Lavro ABD’nin Suriye’yi bölerek sözde bir devlet kuracağını belirtti.

Lavrov, "Giderek daha aşikar olduğu üzere, ABD'nin amacı Suriye'yi bölerek Fırat'ın doğusunda sözde devlet kurmak. Müttefiklerini Suriye'nin bu bölgesinde altyapının geliştirilmesi için ödeme yapmaya zorlamak da dahil olmak üzere, bunun için halihazırda aktif şekilde kaynak aktarıyorlar. Aynı zamanda Washington, müttefiklerinin Suriye'nin geri kalan kısmında altyapının yeniden inşasına kaynak aktarmalarını yasaklıyor" dedi.

"ABD, terörle mücadele kisvesi altında ve bu mücadelede Kürt yapıları müttefik olarak seçerek, IŞİD karşıtı askeri eylemlere paralel olarak işleri Fırat'ın doğusunda sözde devlet kurma noktasına getirdi" diye devam eden Lavrov, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumun sözde devlet kurma amacı taşıyan ABD'nin eylemleri sonucunda giderek zorlaştığını kaydetti.

“Suriye'deki durum ABD'nin keyfine göre belirlenmemeli”

Suriye'deki durumun bu ülkede yasalara aykırı şekilde varlık gösteren ABD'nin kaprisine göre belirlenmemesi gerektiğinin altını çizen Lavrov, ABD'nin çekilme planları hakkındaysa şunları söyledi:

"Eğer tamamen çekilirlerse, elbette bunun mevcut durum üzerinde pozitif etkisi olacağından eminiz. Egemen bir ülkeye topraklarıyla ilgili bazı koşullar dikte etmeye ve egemen hükümetin toprakları üzerinde tam kontrol sağlamasını yasaklamaya çalışmak, mevcut ABD yönetimi için bile biraz fazla."

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar