ABD, Münbiç'te iki askeri üs kuruyor

ABD, Türkiye'nin her an müdahale etmesi beklenen Menbiç'te iki yeni askeri üs daha kurmaya başladı.

ABD, Münbiç'te iki askeri üs kuruyor
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
3 Nisan 2018 Salı 15:33

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun, Türkiye ve ABD arasında PKK/YPG terör örgütü varlığı nedeniyle sorun olan Suriye'deki Münbiç ilçesine yeni bir üs kurdu. Söz konusu üs, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi içindeki Cerablus ilçesi ile Münbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı'na 8 km uzaklıkta... ABD, diğer üssü, cephe hattına 4 kilometre uzaklıkta inşa ediyor... AFP de Ankara'dan Münbiç'i hedef gösteren açıklamalar üzerine bölgede DSG'nin siper kazdığını, kontrol noktaları oluşturduğunu ve ABD ordusunun hem karada hem de havada devriye gezdiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye'nin Afrin bölgesinin alınmasının ardından sınırötesi operasyonları devam ettirme mesajları verirken gözlerin çevrildiği yerlerden biri de Menbiç. Suriye'nin kuzeyinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında, YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolünde bulunan Menbiç'le ilgili ajanslardan birbiri ardına haberler geliyor. AA'ya göre ABD, Menbiç'te iki üs inşa ediyor...

'İLKİ DADAT'IN GÜNEYDOĞUSUNDA, İKİNCİSİ GÜNEYİNDE'

ABD ordusunun Menbiç'in kuzeyindeki Dadat köyünün güneydoğusunda gözlem noktası olarak kullandığı bir alanı genişleterek üsse çevirdiğini, bu amaçla bölgeye çok sayıda inşaat malzemesi ve iş makinası yönlendirdiğini aktaran AA, ''Sözkonusu üs, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi içindeki Cerablus ilçesi ile Menbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı'na 8 km uzaklıkta'' dedi.

'NUAYMİYE, FIRAT KALKANI'NA EN YAKIN ABD ÜSSÜ OLACAK'

ABD, diğer üssü, cephe hattına 4 kilometre uzaklıkta inşa ediyor. Buradaki üs noktası Dadat köyünün güneyine denk düşüyor. Nuaymiye isimli bir çiftliğe yerleşen ABD unsurları, alanı üsse çevirmek için çalışma yürütüyor'' diye devam eden AA, ''Tamamlanması halinde Nuaymiye, Fırat Kalkanı unsurlarına en yakın ABD üssü olacak'' vurgusu yaptı.

'HEM KARADAN HEM HAVADAN DEVRİYE'

AA'nın haberine göre, Erdoğan'ın Menbiç'e yönelik operasyon işaretlerini artırması üzerine son günlerde ABD ordusunun bölgedeki güçlerini takviye ediyor. Zırhlı araçların bulunduğu konvoyla 300 ABD askeri bölgeye ulaştı... AFP de Ankara'dan Menbiç'i hedef gösteren açıklamalar üzerine bölgede DSG'nin siper kazdığını, kontrol noktaları oluşturduğunu ve ABD ordusunun hem karada hem de havada devriye gezdiğini aktardı.

'ÖSO İLE YPG MEVZİLERİ ARASINDA SADECE BİRKAÇ YÜZ METRE VAR'

Menbiç'in kuzeyindeki Cerablus ile batısındaki el Bab'ı TSK-ÖSO'nun kontrol ettiğine dikkat çeken AFP, kuzeyde ÖSO ile DSG'nin mevzileri arasında sadece birkaç yüz metre mesafe olduğunu vurguladı.

'KAMUFLE EDİLEN ABD ÜSSÜ'

ABD ordusunun bölgede devriyelerini artırdığına yer veren haberde, Amerikan zırhlı araçlarının ve helikopterlerinin devriye gezdikten sonra Menbiç yakınında taş-toprak yığınları ve zeytin ağaçları arasında kamufle edilen bir üsse geri döndükleri belirtildi. AFP, Halep ile Menbiç'in kuzeyi arasında yer alan Asaliyah köyündeki bir ABD üssünün görüntülerini de yayımladı.

'350 KOALİSYON ASKERİ VAR'

Suriyeli muhaliflerin İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Menbiç çevresinde çoğu ABD'li 350 koalisyon askeri bulunduğunu aktaran AFP, Menbiç Askeri Konseyi, Gözlemevi ve Suriye hükümetine yakın El Vatan gazetesine göre koalisyonun Menbiç'e takviye olarak asker, ağır top ve diğer teçhizatlar gönderdiğini kaydetti.

2 BİN YENİ ASKER GÖNDERİLECEK İDDİASI

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde ABD askerlerinin 'çok yakın zamanda' Suriye'den tamamen çekileceğini söylerken, CNN'den ilginç bir iddia geldi. CNN'de Pentagon muhabiri Barbara Starr'ın imzasıyla yayınlanan ve ABD ordusundan kaynaklara dayandırılan haberde, Savunma Bakanlığı ve Beyaz Saray yönetiminin Suriye'ye ek asker göndermeyi tartıştığı belirtildi. Haberde, bugün toplanacak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin terör örgütü DEAŞ'ı yenme planını ve Suriye'ye 2000 asker daha göndermeyi gündemine alacağı belirtildi. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar