2018 Honda Civic Sedan 1.6 i-DTEC

Honda'nın yeni dizel motorunu test etmek için İzmir Alaçatı'dayız. Honda geçtiğimiz yıllarda Civic Hatchback modelinin üzerinde kullandığı dizel motorunu daha da geliştirerek son teknoloji ürününü pazara sundu.

2018 Honda Civic Sedan 1.6 i-DTEC
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
20 Şubat 2018 Salı 09:59

Bu yeni motoru ilk kez Honda Civic Sedanın üzerine yerleştirdi. İlk etapta 6 ileri manuel şanzıman ile ülkemizde satışa sunulan Civic Sedan, 2018 Temmuz ayı gibi otomatik versiyonu ile pazara sunulacak.

Ben Honda Civic Sedan'ı İzmir otobanı, Alaçatı sahil yolu ve dağ yollarında kullandım. Oto yol sürüşünde gerçekten benzinli araç kullanıyormuş hissine kapıldım. Gerek performansı gerekse şanzıman ile motorun uyumu çok hoşuma gitti. Şanzıman adeta yağ gibi tık tık geçiş sağlıyor. Kullanımı çok kolay, biraz kemikli diye tabir ettiğimiz o geçiş esnasındaki tıklamayı hissediyorsunuz ama bu da sportif bir hava katıyor. Vites geçişleri çok çok rahat. Yüksek devirlerde ve ani kalkışlarda evet o dizel motor sesini duyuyoruz. Ama buna rağmen Çok çok rahatsız edici bir ses değil. Otomobili 2000 devir altında kullanırken içeride adeta sessizlik hakim.

Hiç motor sesi yok. Fakat Civic Sedan'ın içerisine motor haricinde başka seslerin geldiğini belirtmek isterim. Oto yolda lastik sesi ve arka kelebek cam tarafından biraz rüzgar sesini aldığını belirtmek isterim. Gerçi bu segmentte hiç ses almadan tamamen sessiz gidebilen başka bir model olduğunu hatırlamıyorum. Tamamen sesiz bir sürüş istiyorsanız D segment yani premium segmente doğru gözleri kaydırmanız gerekiyor. Burada şunu da belirtmek isterim Civic tasarım olarak zaten bir üst segmente çıkmış durumda. Tasarımı gerçekten mükemmel, içeride kullanılan döşeme, koltuk ve konsol tasarımları çok çok kaliteli.

Hazır otomobilin dinamiklerinden bahsetmişken sıkça sorulan soruya açıklık getirmek istiyorum. 10. Nesil Honda Civic Sedan satışa sunulduktan sonra otomobilin C sütunu ile ilgili oluştuğu iddia edilen göçük ve dalgalanmalardan dolayı çökme ve sıkıntıları sosyal medyada yayılmış ve büyük sorun teşkil etmişti. Ben hazır buraya gelmişken yöneticiler ile konuyu görüştüm verdikleri cevap şu şekilde;

Türkiye'de sadece 300 araçta bu sorun görülmüştür, onları da fabrikaya alarak gerekli düzeltmeleri yaptık. Buradaki sorun yaya ve motosiklet kazalarında darb etkisini minumuma indirmek için geliştirilen sacın gereğinden fazla etki altında kalmasından kaynaklanmasıymış. Yani çok şiddetli baskı uygulandığı için çökmeler meydana gelmiş. Aslında esneme yapan malzeme normalde etki altından kurtulunca normal haline dönerken, yüksek darbelere maruz kaldığında bu gibi sorunlar çıkmış. Bu da zaten 300 araçta görülmüş. Uzun zamandır da böyle bir sorunla gelen müşterileri yokmuş. Buna da açılık getirdikten sonra konumuza dönelim.

Ben yeni dizel motorun performansı ve yakıt ekonomisinden memnun kaldım. Yakıt verisi çok çok enteresan. Fabrika verisi 100 km/s 3.4 LT bu gerçekten cimri bir motor oluş. Ben tam bir test yapamadım bunu yakında İstanbul'da tekrar inceleyerek yakıt testi yapacağım. Bakalım bu verilere yaklaşabilecek miyiz göreceğiz.

Şimdi gelin i-DTEC dizel motoru detaylıca inceleyelim..

Honda için Avrupa pazarında hacim modeli niteliğinde olan Civic aynı zamanda marka tarafından bölgede önemli bir satış ve üretim mirasına da sahip. Birçok Avrupalı müşteri için Civic, Honda markasıyla eşdeğer algılanırken, tasarım ekibi yeni Civic için dinamik ve genç bir kitle hedefledi. Yeni Honda Civic marka tarihinin en geniş kapsamlı tek model geliştirme programından yararlanıyor ve Honda’nın C segmentindeki ileriye dönük önemli bir adımını temsil ediyor.

Yeni Civic, ardında 40 yıllık köklü ve başarılı bir geçmiş bırakan orijinal Civic’e sadık bir yapı sergilerken “bütün insanlar için bir otomobil, dünya için bir otomobil” felsefesini devam ettiriyor. Bünyesinde etkileyici tasarım, sportif stil ve çok yönlü pratik bir yapı gibi kavramları mükemmel bir şekilde harmanlayan Civic Sedan aynı zamanda üstün sürüş dinamikleri de vaat ediyor.

Modern ve yenilikçi mühendislik çözümlerini bünyesinde barındıran yeni Civic Sedanhafif yapı, rijit gövde, düşük ağırlık merkezi ve son derece gelişmiş bir süspansiyon sistemi ile oldukça keyifli ve eğlenceli bir sürüş deneyimi sunuyor.

Yalın iç mekan, son derece düzenli bir mimari, yeni teknolojiler ve üst seviye kaliteli malzemelerle dikkat çekiyor. Alçak oturma pozisyonu sürücüye daha sportif bir his sağlarken, aynı zamanda otomobille daha iyi bir bağ kurmaya yardımcı oluyor. Yeni Civic Sedan ayrıca çok yönlü, pratik ve kullanışlı bir iç mekan ve bagaj alanıyla kompakt sınıfa yeni standart getirirken, bilgi ve eğlence sistemi Honda Connect, Apple CarPlay ve Android Auto desteğiyle yolculukları keyfe dönüştürüyor.

Civic Sedan ailesinin yeni üyesi: 1.6 i-DTEC

Civic Sedan ürün gamının en yeni üyesi yeni Civic Sedan Dizel; güçlü, ilgi çekici ve etkili bir sürüş deneyimi sunmak için özel olarak geliştirilen, tamamen yeni DTEC Turbo dizel motoru müşterilerinin beğenisine sunuyor. Yeni Civic Sedan Dizel bünyesinde barındırdığı konsept, yaklaşım ve teknolojilerle Honda’nın sportif ve yenilikçi yüzünü yansıtırken, aynı zamanda markanın Avrupa pazarına ve kompakt sınıfa vermiş olduğu önemi de teyit ediyor. Geliştirime sürecinde Türkiye, İngiltere ve Almanya yollarında yol testleri gerçekleştirilen yeni Honda Civic Sedan Dizel, Türkiye’de üretilerek Avrupa’ya ihraç edilmeye devam edecek.

  1. Kapsamlı olarak elden geçirilen 1.6 i-DTEC dizel motor gerçek kullanım koşullarında yüksek yakıt verimliliği ve çevreci bir sürüş sunuyor.

Honda, 120 PS gücündeki 1.6 litre i-DTEC dizel motoru Civic ürün gamında kullanmak üzere kapsamlı bir şekilde elden geçirdi. Motor geliştirilirken ani gaz tepkileri ve buna bağlı olarak atak bir sürüş karakteri ile birlikte gelişmiş teknolojiler yardımıyla düşük emisyon ve NOx değerleri hedeflendi.

1.597 cc hacimli sıralı dört silindirli i-DTEC turbo dizel motor 4.000 d/d’da 120 PS güç ve 2.000 d/d’da 300 Nm tork üretiyor. Motor altı ileri manuel şanzımanla kombine edildiğinde Civic’i 0’dan 100 km/s hıza 10,5 saniyede ulaştırırken güncel NEDC test normuna göre 91 gr/km CO2emisyon salınımı gerçekleştiriyor ve 100 km’de 3,4 ortalama yakıt tüketiyor.

1,6 litrelik dizel motor geliştirilirken silindirlerin sürtünmesini azaltmak, NOx verimliliğini arttırmak ve akıcı bir sürüşe sahip bir otomobil elde etmek üzere önlemler alınmış. Honda mühendisleri daha verimli bir motor elde etmek için yeni üretim süreçleri geliştirmiş, farklı malzemeler ve yeni nesil birleşenler yeni motorda kullanılmış.

Hafif alüminyum yapı

Honda’nın 1.6 litre hacimli i-DTEC motoru, motor ağırlığını en aza düşürmek üzere alüminyum, yüksek dayanımlı, döküm motor bloğuna entegre hafif alüminyum silindir kafasından oluşuyor.Revize edilen i-DTEC motorun dış tasarımı, silindir bloğunun yüzeyine ek döküm kaburgalar eklenerek geliştirildi. Söz konusu kaburgalar yapısal rijitliği ve dayanıklılığı artırırken aynı zamanda motorun gürültü ve titreşim seviyesini azaltıyor. Hafif üstten çift eksantrikli(DOHC) silindir kapağı yüksek basınca dayanıklı dökme alüminyum alaşımdan üretilmiş. Yeniden tasarlanan motorda daha etkin bir soğutma sistemine yer verildiğinden motor bloğu daha verimli soğutulabiliyor. Bu sayede alüminyum bloğun yapısı incelirken motorun ağırlığı da azalıyor. Yeni motor yerini aldığı önceki nesil 1.6-litre i-DTEC ile karşılaştırıldığında 280 gram daha hafif. Bu, yüzde 2’lik bir gelişim anlamına geliyor.

Piston ve bağlantı kolları

Önceki 1.6 i-DTEC motorun pistonları alüminyumdu. Elden geçirilen yeni yeni motorda çelik pistonlar kullanılıyor. Dövme çelik piston kullanımı soğutma kayıplarını azaltıyor. Bu yapı termal enerjinin motor bloğuna ulaşmasını önlerken termal verimliliği arttırmaya yardımcı oluyor. Bu değişiklik silindir kafasının dayanıklılıktan ödün vermeden daha ince ve daha hafif olmasını sağlıyor. Ayrıca motor ağırlığını düşürmek için yüksek dayanımlı, hafif, ince bir krank mili de kullanılmış.

Sürtünmeyi azaltan teknoloji

Önceki 1.6 i-DTEC motor üzerinde çalışan Honda’nın geliştirme mühendisleri için öncelikli hedef dizel motorun mekanik sürtünme seviyesini benzinli motor seviyesine indirmekti. Yeni, revize edilen 1.6 i-DTEC motor ile Honda mühendisleri sürtünmeyi azaltan ek teknolojiler geliştirerek bir adım daha ileriye gitmiş. Yeni 1.6 i-DTEC motorda ‘super plateau honing’tekniği uygulanıyor. Bu teknik pistonve silindir yatakları arasında son derece pürüzsüz bir yüzey oluşturarak sürtünme seviyesini azaltıyor. Tek bir honing işleminin uygulandığı geleneksel üretim tekniğinin aksine bu teknikte iki aşamalı bir honing işlemi uygulanıyor. Bu aynı zamanda motorun uzun vadede aşınma dayanımını da geliştiriyor.

Daha düşük sürtünme daha az ısı üretimi avantajını beraberinde getirirken, aynı zamanda düşük sıkıştırma oranına da imkan tanıyor. Önceki nesil 1.6 i-DTEC motorda 15,8 olan sıkıştırma oranı yeni nesil motorda 14,6’ya düşürüldü. Yanma esnasındaki ısıyı ve basıncı düşüren Honda yakıt tüketimini düşürürken yeni ilave teknolojiler kullanarak 1.6 i-DTEC motorun NOx emisyon değerlerini daha da azalttı. Motor içerisindeki hareketli mekanik parçaların daha pürüzsüz çalışması sadece emisyonların azaltılmasına ve verimliliğin arttırılmasına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda motorun gaz tepkilerini geliştirir ve daha atak, daha dinamik bir sürüş karakterine imkan tanıyor.

Yeni nesil verimli turbo besleme

Elden geçirilerek daha da iyileştirilen 1.6 i-DTEC motorda önceki nesil motorda kullanılan turbo ile karşılaştırıldığında çok daha gelişmiş bir nesil olan tamamen yeni bir turbo görev yapıyor. Yüksek verimlilik seviyesine sahip değişken geometrili turbonun dönme hızı otomobilin elektronik sistemi tarafından kontrol ediliyor. Böylece turbo boşluğu en aza indirilirken alt ve orta devirlerde odluğu kadar yüksek devirlerde de etkin bir performans elde edilebiliyor. Turbo beslemenin yeni tasarımı sayesinde sistemdeki enerji kaybı önceki i-DTEC motordan daha düşük.

Yüksek verimlilik seviyesine sahip enjeksiyon sistemi ve motor hava akışı

1,6 litre hacimli motorda 1800 bar olmak üzere yüksek bir basınçta çalışabilen solenoid enjeksiyon sistemi ile donatılıyor. Yakıt basıncı yükseldikçe yanma odasına püskürtme hızı artıyor ve yakıt hava karışımı verimliliği artıyor. Bu, daha temiz ve verimli bir yanma sürecini beraberinde getirirken emisyonun ve yakıt tüketiminin düşürülmesine yardımcı oluyor.

Yüksek hava emiş özelliğine ve yüksek girdaplı silindir kafasına sahip silindirler yanma sürecinin verimliliğini arttırırken emisyonu arttıran sıcak noktaları azaltıyor. Motorun hava akışı, NOx emisyonlarını düşürmek için yüksek ve düşük basınçta çalışan bir EGR (Egzoz Gazı Geri Dolaşımı) sistemi ile yönetiliyor.

Honda emisyonları düşürmek için enjektörlerde yeni ayarlamalar yaptı. Daha düşük araç hızlarında uygulanan artçı enjeksiyon egzoz sıcaklığını arttırırken katalitik konvertörün daha erken aktif olmasını sağlıyor ve pilot enjeksiyon sıklığının arttırılması ise NOx seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor. Partikül filtresinin rejenerasyonunun gerçekleşebileceği daha yüksek hızlarda, yağ seyreltimini azaltmak ve motor verimliliğini arttırmaya yardımcı olmak için çoklu artçı enjeksiyonlar uygulanıyor. Bu, daha düşük yanma basıncına katkıda bulunurken bu da yeni motorun NOx üretimini azaltmaya yardımcı oluyor.

Düşük emisyon teknolojisi

Honda'nın yeni 1.6 i-DTEC motoru NOx ve parçacık emisyon seviyelerini doğrulamakiçin Gerçek Sürüş Emisyonu (RDE) prosedürüyle resmi olarak test edilen ilk motorlardan biriymiş. Dizel motor daha yüksek işlem hücresi yoğunluğu ile daha hızlı bir dönüşüm sağlayan ve emisyonları azaltan yeni bir NOx Depolama Dönüştürücüsü (NSC) sistemine sahip. İnce gümüş kaplama partikül filtresi partiküllerin yanma verimliliğini arttırmak üzere devreye giriyor.Gerçek Sürüş Emisyonu (RDE) testleri, gerçek yaşam koşullarında sürüş esnasında otomobillerin yaydığı NOx gibi kirleticileri ölçüyor. RDE testleri Avrupa çapında gerçek yol koşulları altında araçların yaydığı emisyonları NEDC ve WLTP gibi laboratuvar tabanlı test normlarını doğrulamak üzere yapılıyor.

Idle Stop-Start

Honda Civic Sedan 1.6-litre i-DTEC standart olarak Honda’nın Idle Stop&Start sistemi ile donatılıyor. Yakıt tüketimini ve emisyon değerlerini düşürmeye yardımcı olan sistem altı ileri vitesli manuel şanzımanla donatılan Civic Sedan 1.6-litre i-DTEC’in güncel NEDC test normuna göre 91 gr/km CO2 emisyon salınımının gerçekleşmesinde önemli bir paya sahip.

Elden geçirilen sıralı altı vitesli manuel şanzıman

Senkromenç dişlisinde uygulanan gelişmiş senkron ringi sayesinde sıralı altı vitesli manuel şanzıman son derece rahat vites geçişleriyle dikkat çekiyor. Vites değiştirme sürtünmesi önceki nesil Civic’e kıyasla yüzde 40 oranında azalırken sınıfının en iyisi olarak öne çıkıyor. Sabit kafesli helezonik geri vites mekanizması gürültüyü önemli ölçüde azaltırken çift kütleli volan da gürültü, titreşim ve sertliğin iyileşmesine katkı sağlıyor.

2018 yılının ortalarından itibaren Civic'in ürün gamına dokuz kademeli bir otomatik şanzıman dahil olacak ve iki tekerden çekişli bir otomobilde ilk kez böyle bir şanzıman sunulmuş olacak.

  1. Yeni nesil Honda Connect gelişmiş ve daha sezgisel bir multimedya deneyimi sunuyor


Yeni Civic Sedan Dizel, Apple CarPlay ve Android Auto uyumluluğu ile sürüşü eğlenceye dönüştüren ikinci nesil Honda Connect bilgi ve eğlence sistemiyle donatılmış olarak yollara çıkıyor. Orta konsolu dolduran 7 inç büyüklüğünde dokunmatik TFT-LCD ekrana sahip sistemin başta web tarayıcısı ve diğer fonksiyonlar da dahil hızlı çalışması ve mükemmel görüntü kalitesi sunmasından yüksek performanslı Nvidia Tegra 3 quad core işlemci sorumlu. Apple CarPlay ve Android Auto uyumluluğu sayesinde sürücü dünyanın lider iki akıllı telefon işletim sistemini Honda Connect üzerinden Civic Sedan’a entegre ederek benzersiz bir araç içi mobil erişim deneyimi ve eşzamanlı olarak sürüş keyfi yaşayabiliyor.

 Apple CarPlay entegrasyonu sayesinde iPhone fonksiyonelliği Civic Sedan Dizel’in orta konsola entegre ekranına yansıtılabiliyor. Böylece sürücü dokunmatik ekranı veya Apple Siri sesli komut sistemini kullanarak telefon görüşmelerini yapabiliyor, mesaj alabiliyor veya gönderebiliyor ve müzik dinleyebiliyor. Telefon, mesaj, haritalar, müzik ve diğer uyumlu uygulamalarla uyumlu üçünü parti yazılımları iOS 8.4ve daha yeni ve iPhone 5 veya daha yeni cihazlarla uyumlu CarPlay’de yer alıyor.

 Android Auto, sürücüye basit ve sezgisel bir yolla Android akıllı telefonları merkezi dokunmatik ekran veya sesli konut sistemi üzerinden kullanma imkanısunmak üzere tasarlandı. Google Maps, Google Now, mesaj, müzik ve diğer popüler uygulamaları destekleyen Android Auto Android 5.0ve daha üst sürümlerle uyumlu.

Yeni 7 inç büyüklüğündeki Honda Connect dokunmatik ekran In-Place-Switching (IPS) ile destekleniyor. Bu teknoloji üstün görüntü kalitesi ve yüksek kontrast seviyesini beraberinde getiriyor. Yine bu teknoloji sayesinde kullanıcı daha canlı renkler ve daha net bir görüntünün keyfini sürerken, aynı zamanda alışagelmiş LCD ekranlara oranla 178 dereceye varan daha geniş bir görüş açısı elde ediyor. Böylece gerek sürücü, gerekse de yolcu oturma pozisyonunu değiştirmeden net bir görüntü elde edebiliyor.

Günlük kilometre sayacı veya yakıt tüketimi gibi araca ait verileri de gösteren dokunmatik ekran donanım seviyesine bağlı olarak geniş açılı geri görüş kamerası olarak da görev yapabiliyor.

Honda ayrıca bir ilke daha imza atarak ekran üzerinden bilgi ve eğlence sistemi dışında iklimlendirme sistemini de dokunmatik olarak kumanda etme imkanı sunuyor. Bu sayede orta konsoldaki düğme karmaşasının önüne geçilmiş oluyor ve daha yalın bir konsol tasarımı hayata geçirilebiliyor.

  1. Zengin donanımlı ürün gamının tarz, teknoloji ve işlevselliğini daha da geliştirmek üzere sunulan kapsamlı aksesuarlar ve ek paketler

 
Oldukça zengin bir donanım paketiyle satışa sunulan yeni Civic Sedan Dizel aynı zamanda kullanıcının kişisel zevk ve gereksinimlerini tamamlayan opsiyonel aksesuarlarla kişiselleştirilebiliyor. Yeni Civic Sedan 1.6-litre i-DTEC;Premium, Elegance ve Executiveolmak üzere üç farklı donanım paketiyle satışa sunuluyor.Giriş seviyesi olarak sunulan Comfortdonanım seviyesinde: 16 inçlik alaşım jantlar, otomatik yanan farlar, adaptif hız sabitleme sistemi, ısıtmalı ön koltuklar ve sekiz hoparlörlü 180 Watt gücünde ses sistemi devreye giriyor. 

Elegance donanım seviyesinde bunlara ilave olarak Honda Connect bilgi ve eğlence sistemi, çift bölgeli otomatik klima, 17 inçlik alaşım jantlar, ön ve arka park sensörleri ve geri görüş kamerası sunuluyor. Ürün gamının tepe noktasını oluşturan Executivedonanım seviyesinde ise bunlara ek olarak deri döşeme, LED ön farlar, uyumlu akıllı telefonlar için kablosuz şarj, Garmin uydu navigasyon, ısıtmalı arka koltuklar ve 10 hoparlörlü 452 Watt gücünde premium bir ses sistemi sunuluyor.

  1. Teknik özellikler

  • Tüm teknik özellikler geçici olup değişkenlik gösterebilir
  • Tüm yakıt tüketimi ve CO2 değerleri nihai homologasyona bağlı olarak değişkenlik gösterebilir

Motor

Tip

1.6 litre i-DTEC

Silindir adedi

Sıralı dört silindir

Supap adedi

Silindir başına dört supap

Çap x strok

76mm x 88mm

Sıkıştırma oranı

16:1

Maksimum güç

120PS (88 kW),4.000 d/d

Maksimum tork

300Nm, 2.000 d/d

Şanzıman

Manuel 6MT

6 ileri manuel


Şanzıman oranları

1.

3.642

2.

1.884

3.

1.179

4.

0.869

5.

0.705

6.

0.592

Geri vites

3.673

Son dişli

3.571

 
Süspansiyon

Ön

MacPherson

Arka

Çok kollu

 
Frenler

Ön

282 mm hava kanallı disk

Arka

260mm disk

 
Jant ve lastikler

Jantlar

Lastikler ön

16 inç

215/55 R16

17 inç

215/50 R17

 
Direksiyon

Tip

Değişken oranlı pinyon dişli

Direksiyon turu

(tam tur)

2.2

Dönüş çapı

(teker)

10,6 metre

Dönüş çapı (gövde)

11,3 metre

 
Boyutlar (mm)

Uzunluk (mm)

4.648

Genişlik (mm)

1.799

Genişlik (aynalar dahil) (mm)

2.076

Yükseklik (mm)

1.416

Dingil mesafesi (mm)

2.697

İz genişliği ön (mm)

1.547

İz genişliği arka (mm)

1.575

 
Kapasiteler (litre)

Bagaj kapasitesi (VDA) (lt)

519

Yakıt deposu kapasitesi (lt)

46

 
Ağırlık (kg)

Boş ağırlık (kg)

1.314-1.366

İzin verilen maks. ağırlık (kg)

1.800

 
Performans ve yakıt tüketimi

Maksimum hız (km/s)

201

0-100 km/s (sn)

n/a

Yakıt tüketimi şehir içi (lt/100 km) NEDC

3.5

Yakıt tüketimi şehir dışı (lt/100 km) NEDC

3.4

Yakıt tüketimi şehir karma (lt/100 km) NEDC

3.4

CO2 karma (gr/km)

91

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar