2018 hac kuraları ne zaman açıklanacak? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı

Hacı adaylarının günlerce beklediği haberlerden biri Hac kuralarının açıklanacağı tarih oldu. Peki hac kuraları ne zaman açıklanacak?

2018 hac kuraları ne zaman açıklanacak? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
25 Ocak 2018 Perşembe 11:06

2018 hac kuraları ne zaman çekilecek? Diyanet İşleri Başkanlığı ne zaman açıklama yapacak? Hacı adaylarının cevaplanmasını beklediği soruların detayları haberimizde. İşte hac kuralarının açıklanacağı tarih..

Hac ibadetini yerine getirmek isteyen hacı adayları sabırsızlıkla hac kura sonuçlarının ne zaman açıklanacağı bilgisine ulaşmak istiyor. Hacı adaylarının heyecanlı bekleyiş içerisinde olduğu 2018 diyanet hac kura sonuçları tarihi belli oldu. Hac kura sonuçları tarihi ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığından resmi açıklama geldi.

2018 yılında Türkiye'den kutsal topraklar olan Mekke ve Medine'de Hac ibadetini tamamlayacak olan hacı adayları, hac kura sonuçlarının açıklanması için geri sayıma başladılar. Hacca gitmek için ilk adım adım olan hac başvuru işleminde bulunan hacı adaylarının gözleri merakla şimdi katılacakları Hac kura sonuçları için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gelecek resmi açıklamaya çevrildi. Hacca giderek dini vazifesine yerine getirmek isteyen hacı adayları, hac kuralarına katılacak ve sonuçlarını öğrenecek olmanın heyecanıyla araştırmalarını tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyor. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı hac kura sonuçları ile ilgili açıklama gerçekleştirdi mi, 2018 Hac kuraları ne zaman çekilecek? İşte, İslam'ın 5 şartından biri olan hac ibadetini yerine getirmek için hac kura sonuçlarını bekleyen hacı adaylarını yakından ilgilendirecek en son gelişmeler...

2018 Hac kuraları ne zaman çekilecek?

Her yıl Şubat ayında gerçekleştirilen Hac kuraları çekilişi bu sene de 1 Şubat Perşembe saat 11.00'de diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda yapılacak. Hac kurası bilgisayar ortamında, basına ve kamuoyuna açık olarak yapılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Hac Kurası ile İlgili Açıklama

1- 2018 yılında hacca gitmek üzere “İlk Defa Kayıt” yaptıracakların ilgili bankalara (21-29 Aralık 2017 tarihleri arasında) 20 TL. önkayıt ücreti yatırmış olması gerekmektedir.
2- 2017 yılında kuraya girip hacca gidemeyenlerin Kayıtları Başkanlık tarafından Otomatik yenilenmiştir.
3- Kayıtları Başkanlıkça yenilenenler; Hac Konaklama türü, Kayıtlı olduğu İl ve ilçesini, İletişim bilgileri ile Kur’a birliktelik işlemlerinde değişiklik yapmak istedikleri taktirde bu işlemlerini 21-29 Aralık 2017 tarihleri arasında Müftülüklerden yaptıracaklardır.
4- Kur’a çekiminden sonra kesin kayıt yapmaya hak kazanan vatandaşlarımızın, “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgeleri cep telefonlarına gelecek olan SMS şifresi ile alabileceklerinden, özellikle cep telefonu bilgilerinin güncellenmesi gerekmektedir.
5- 2018 yılı Hac Ön Kayıt ve Kayıt Yenileme ile ilgili detaylı bilgiye http://hac.diyanet.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

2018 Hac Kuraları Nasıl Çakiliyor?

Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur'a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.
2018 hac kurasında adı çıkmayan hacı adaylarının 1 yıl sonraki hac kurasını beklemeleri ve 2019 yılında hac kayıtlarını yeniden güncellemeleri gerekecek.Hac kayıt ekranlarında geçtiğimiz yıl (2018) olduğu gib bu yıl da onay SMS’i kullanılacak. Hac kayıt ekranında tercihlerini yapan hacı adayları işlemlerini, cep telefonlarına gelen onay SMS’iyle tamamlayacak.

2017 Yılında Hac Ücretleri Ne Kadardı?

2017 yılında oda tercihli konaklamada, 2 kişilik odada kişi başı ücreti 15 bin 500 TL, 3 kişilik odada kişi başı ücreti 14 bin TL, 4 kişilik odada kişi başı ücreti 12 bin 250 TL olarak belirlenmişti. Otel tercihli konaklamalarda ise bu ücretler, 22 bin 750-24 bin 500 TL ile 27 bin 500-39 bin 750 TL olarak duyurulmuştu.

Hac Nedir?

Hac kelimesi sözlük anlamı olarak “yönelmek, ziyaret etmek” anlamına gelmektedir. Dini bir terim olan hac; yılın belirli günlerinde kurallarına uygun olarak yapılan, Arafta ayakta durmak ve Kabe’yi tavaf etmek olarak tanımlanmıştır. Bu kutsal yerleri belirli zamanlarda ziyaret eden kişilere de hacı adı verilmektedir. Kabe ile birlikte diğer belirli kutsal yerlerin ziyaret edilmesi hac, sadece kabe ziyareti ise umre olarak tanımlanır. Yapılan hacda kabe ziyaret edilmekte, tavaf yapılmakta, Arafat’da vakfe yapılmakta, Mina’da şeytan taşlanmak ve kurban kesilmektedir. Haccın icra edilme şekline göre bazı farklı isimler kullanılmıştır.

Temettü haccı: Hac ve umrenin ayrı ayrı ihramla yapılmasına denilmektedir.
İfrad haccı: Umre yapılmayan hacca denilir.
Kıran haccı: Hac ile umrenin aynı ihramda yapılmasına denilmektedir.
İslam öncesi toplumlarda da hac bir tapınma şekli olarak yapılmaktaydı. Araplar, belirli aylarda savaş yapmazlar bu ayları hac, ticaret gibi işler için değerlendiriyorlardı. Araplar yaptıklar bu hac esnasında Kabeyi, kutsal yerleri ziyaret ederek taptıkları şeyleri yüceltir, kurbanlar keserler etlerini de konuklara dağıtırlardı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar